Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να ξανακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα, καθώς επίσης και τάχθηκε υπέρ της κατασκευής αεριαγωγού από τη Ρωσία προς τη Ν.Κορέα μέσω του εδάφους της.
Τέτοια είναι τα αποτελέσματα των συνομιλιών του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ στην πόλη Ουλάν Ουντέ (Ανατολική Σιβηρία).
Στη διάρκεια της συνάντησής τους ο Κιμ Γιονγκ Ιλ επιβεβαίωσε την ετοιμότητά του να επιστρέψει στις εξαμερείς διαπραγμαεύσεις για το πυρηνικό πρόβλημα της Κορεατικής χερσονήσου. Σε περίπτωση της επανέναρξης των συνομιλιών, θα συζητηθεί και το πρόβλημα της επιβολής μορατόριουμ στις δοκιμές και την κατασκευή των πυρηνικών εξοπλισμών.
Ένα από τα κεντρικά θέματα των συζητήσεων έγινε, όπως αναμενόταν, το πρόβλημα του φυσικού αερίου. Η Ρωσία προτείνει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή αεριαγωγού από τη Ρωσία προς τη Ν. Κορέα μέσω του εδάφους της Β. Κορέας. Η Μόσχα προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Κορεατική χερσόνησο.
«Όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, έχουμε πεςτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα»,- είπε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
- «Έχουμε αναθέσει στις Υπηρεσίες μας να συγκροτήσουν ειδική Επιτροπή ώστε να καθορίσει συγκεκριμένες παραμέτρους διαμετακόμισης του φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Β. Κορέας και προσχώρησης σ’αυτό το σχέδιο της Ν. Κορέας, παίρνοντας υπόψη το φεφονός ότι οι βασικοί καταναλωτές βρίσκονται ακριβώς στο έδαφος αυτής της χώρας. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, η Β. Κορέα ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση τέτοιας τριμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ν. Κορέας. Από τώρα θα πραγματοποιούνται διάφορες τεχνικές εργασίες και ελπίζουμε ότι το σχέδιο αυτό θα αποδειχθείπολύ θετικό και καλό. Οι ολικές ποσότητες φυσικού αερίου που θα μεταφέρονται μέσω αυτού του αγωγού θα ανέρχονται σε 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο. Αν θα υπάρχει ζήτηση, τότε θα είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε αυτές τις ποσότητες. Το μήκος του αγωγού θα ξεπεράσει τα 1100 χιλιόμετρα, μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του θα περνά στο έδαφος της Β. Κορέας»,- παρατήρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.