22.08.2011 17:47
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Πρόχοροφ μετακομίζει μετοχές του στην Κύπρο Θανάσης Αυγερινός

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ, πρόεδρος μεταξύ άλλων και του ανερχόμενου πολιτικού κόμματος «Δίκαιη / Δεξιά Υπόθεση», σκοπεύει να μεταφέρει στην Κύπρο μέρος του ενεργητικού των εταιρειών του, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιζβέστια».

 

Η καταχωρημένη στην Κύπρο Intergeo Management Ltd απευθύνθηκε στα τέλη Ιουλίου στην Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία της Ρωσίας, ζητώντας να της επιτραπεί να αναλάβει τον έλεγχο του μεριδίου 99,5 % της ρωσικής «Ιντεργκέο», στην οποία ανήκουν μετοχές στην εξορυκτική μεταλλευτική βιομηχανία της Ρωσίας και ειδικότερα στο τμήμα εκείνο που απέκτησε ο κ. Πρόχοροφ μετά το «διαζύγιό» του από τον έτερο μεγαλοεπιχειρηματία Βλαντίμιρ Ποτάνιν.

Κατά τον τρόπο αυτό η κυπριακή Intergeo, που ιδρύθηκε το 2008 και ελέγχει την ONEXIM Group του Μ. Πρόχοροφ, θα αποκτήσει τον έλεγχο έξι εταιρειών εξόρυξης μεταλλεύματος και παραγωγής νικελίου και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα απαιτηθεί η έγκριση της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με οικονομικές πηγές, που μίλησαν στην «Ιζβέστια», είναι πολύ πιθανό με τη μεταφορά ενεργητικού στην Κύπρο ο κ. Πρόχοροφ να θέλει να διευκολύνει την πώληση μεριδίου της εταιρείας του στο χρηματιστήριο του Τορόντο, από τα γνωστότερα διεθνώς για εξορυκτικές βιομηχανίες, όπου είχε την πρόθεση να διαθέσει την άνοιξη έως και το 10 % των μετοχών της. Σύμφωνα με τους υπάρχοντες σχεδιασμούς η πώληση των μετοχών προγραμματίζεται για το Νοέμβριο.

Ο κ. Πρόχοροφ συμμετέχει ως επικεφαλής του κεντροδεξιού φιλελεύθερου κόμματος «Δίκαιη / Δεξιά Υπόθεση» στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας το κόμμα του ως «κόμμα εξουσίας».

Πρόσφατα εξέφρασε την πρόθεσή του να αναλάβει ακόμη και την πρωθυπουργία της χώρας στο πλευρό του νέου προέδρου, ο οποίος θα εκλεγεί το Μάρτιο του 2012. Η κίνηση Πρόχοροφ έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση ότι αποτελεί «πολιτικό σχέδιο του Κρεμλίνου», καθώς ο ίδιος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον νυν πρωθυπουργό Β. Πούτιν, παρά εναντιώνεται στο κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας».

Ο ίδιος ο 46χρονος Μ. Πρόχοροφ, τρίτος πλουσιότερος Ρώσος κατά τη λίστα του περιοδικού Forbes, δηλώνει έτοιμος να εργαστεί για τον εκσυγχρονισμό της χώρας του και την ακόμη πιο στενή συνεργασία με την ΕΕ, ενώ πρόσφατα εντυπωσίασε με την πρότασή του να δημιουργηθεί μηχανισμός ενοποίησης των οικονομιών Ρωσίας και ΕΕ, έτσι ώστε να υιοθετηθεί ως κοινό νόμισμα το ευρώ και να δημιουργηθεί η «μεγάλη Ευρώπη από τη Λισσαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ», ως ένα από τα τρία διεθνή οικονομικά κέντρα, που θα υπάρχουν παγκοσμίως, μαζί με τις ΗΠΑ-Λατινική Αμερική και την Κίνα – ευρύτερη Ασία.


πηγή: KΥΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: μεγαλοεπιχειρηματίας,Πρόχοροφ,Ποτάνιν,Intergeo