30.06.2010 11:52
Ο ήρωας της Ρωσίας Φιόντορ Γιουρτσίχιν: «Προς όλα τα παιδιά που μου έγραψαν, βοηθούν και συμμετέχουν σ’ αυτό το πρόγραμμα και τους υποσχέθηκα να δώσω απαντήσεις ευρισκόμενος σε διαστημική τροχιά»

Κατ’ αρχάς συγγνώμη γι’ αυτήν την τόσο καθυστερημένη απάντηση σε όλους εκείνους, που περιμένουν τις απαντήσεις αυτές. Οι εβδομάδες και οι ημέρες πριν από την εκτόξευση είναι αρκετά δύσκολες. Κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολο ήταν να βρεθεί έστω κι ένα ελεύθερο λεπτό. Έχεις την εντύπωση ότι ο χρόνος γύρω από εσένα και την ομάδα σου κουρδίζεται σαν ελατήριο, ώστε την κατάλληλη στιγμή να εκτιναχθεί και να μας οδηγήσει σε τροχιά. Ο χρόνος συχνά δεν έφθανε να συναναστραφώ ούτε και με την οικογένειά μου. Τη γυναίκα μου και τη μικρότερη κόρη μου, που ήρθαν στην εκτόξευση για να με υποστηρίξουν. Η μεγαλύτερη κόρη είχε εξετάσεις στο σχολείο. Πανρωσικές!
Κατά δεύτερον υπόσχομαι ότι όλες τις δεσμεύσεις, που ανέλαβα ενώπιόν σας, θα τις εκπληρώσω!
Και τρίτο. Θα ήθελα αυτό το κοινό μας πείραμα να έχει το σύνθημα - «Για τα παιδιά και τους γονείς τους!». Σας ευχαριστώ και πάλι για την κατανόηση και την υπομονή σας!»

Λοιπόν ας ξεκινήσουμε μαζί! Μαζί, γιατί χωρίς εσάς, αγαπητά μου παιδιά, το ιστολόγιο θα έχει μονόπλευρη ζωή. Πολύ περισσότερο γιατί ακριβώς από εσάς και από τις ερωτήσεις σας θα εξαρτηθεί πόσο ενδιαφέρων θα είναι. Φυσικά και από τις απαντήσεις μου. Σε ένα μέρος των ερωτήσεων θα προσπαθήσω σύντομα να απαντήσω και σε μορφή βίντεο. Και οπωσδήποτε με φωτογραφίες. Μπορείτε να τις δείτε στον φάκελο του blog «Το σπίτι μας η Γη – 2». Ας συζητήσουμε επίσης τα βραβεία. Προτείνω να θεσπίσουμε βραβεία για τις καλύτερες ερωτήσεις σας και ας συζητήσουμε και ας αποφασίσουμε από κοινού την ονομασία αυτών των βραβείων και τον λογικό, φυσικά, αριθμό τους. Κι εσείς από την πλευρά σας, καθιερώστε βραβείο (ή βραβεία;) για την καλύτερη απάντηση. Θα προσπαθήσω πολύ. Είμαστε σύμφωνοι;
Ίσως κάποιος καθιερώσει το «Βραβείο της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας», το «Βραβείο του Μουσείου της Κοσμοναυτικής», το «Βραβείο Μπιμπιγκόν (σ.τ.μ. παιδικός λιλιπούτειος ήρωας)», το «Βραβείου του περιοδικού Μουρζίλκα (σ.τ.μ φανταστικό ζωάκι-παιδικός ήρωας)» κλπ.

Λοιπόν, αν συμφωνήσαμε και δεν έχετε αντίρρηση, τότε ΠΑΜΕΕΕΕΕ όλοι μαζί να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας!!!

Σε ποια ηλικία σας γεννήθηκε η συνειδητή επιθυμία να γίνετε κοσμοναύτης;
Το όνειρο να γίνω κοσμοναύτης ζούσε μέσα μου από την παιδική ηλικία. Όλα τα αγοράκια και κοριτσάκια τότε είχαν στα χείλη τα ονόματα του Γκαγκάριν, του Τιτόφ, του Νικολάγεφ, του Ποπόβιτς, του Μπικόφσκι, της Tερεσκόβα... Όλων των πρώτων κοσμοναυτών μας. Κι έγινε συνειδητό όνειρο, όταν πήγαινα στο σχολείο, στην έβδομη – όγδοη τάξη. Γράφτηκα στη φυσικο-μαθηματική τάξη και επέλεξα το ινστιτούτο, στο οποίο ήθελα να περάσω. Στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας (ΜΑΙ) ονόματι Σ.Ορτζονικίντζε. Και σ’ αυτό αφιέρωσα τις σπουδές μου στο σχολείο. Το όνειρο μετεξελίχθηκε σε επιθυμία, η επιθυμία σε στόχο και ο στόχος υλοποιήθηκε. Είμαι ένας από τους πολλούς κοσμοναύτες, που αποφοίτησαν από το ΜΑΙ. Και είμαι ευγνώμων σε όσους με βοήθησαν σ’ αυτήν την πορεία.

Τί επηρέασε περισσότερο την επιλογή σας: το ηρωικό παράδειγμα των πρώτων Σοβιετικών κοσμοναυτών, βιβλία, ταινίες ή κάτι άλλο;

Αναμφίβολα το ηρωικό παράδειγμα των πρώτων Σοβιετικών κοσμοναυτών, που ήταν αυτό ακριβώς - ηρωικό. Αν και σήμερα μπορείς να διαβάσεις και να ακούσεις εντελώς διαφορετικές, συχνά εξοργιστικές δηλώσεις σχετικά με τις πρώτες πτήσεις. Πρέπει να θυμάστε μια για πάντα: ήταν πρώτοι και γι’ αυτούς ήταν δυσκολότερα από οποιονδήποτε. Βάδιζαν προς το άγνωστο και το κατέκτησαν. Τους ακολουθούμε και θα θέλαμε πολύ κάποιος από σας να ακολουθήσει κι εμάς.
Βιβλία, ταινίες... Με το όνειρο να γίνω κοσμοναύτης, φυσικά και διάβαζα, έβλεπα τα πάντα, που αφορούσαν την κατάκτηση του Διαστήματος. Και εκλαϊκευτική επιστημονική και τεχνική βιβλιογραφία, επιστημονική φαντασία, εφημερίδες, περιοδικά, απομνημονεύματα. Ό,τι μπορούσα να βρω, να ζητήσω και να πάρω απ’ τη βιβλιοθήκη. Και ταινίες για την εξερεύνηση του Διαστήματος, τις πρώτες μας επιτυχίες και επιστημονική φαντασία. Επίσης γραμματόσημα. Μέχρι και τώρα προσπαθώ να συλλέγω.
Αλλά το κυριότερο ήταν το προσωπικό παράδειγμα των πρώτων κοσμοναυτών!

Είδατε στα παιδικά σας χρόνια τις ταινίες «Μόσχα-Κασσιώπη», «Από τ’ αγκάθια στ’ αστέρια» και «Οδύσσεια του Διαστήματος 2001»; Τι σας αρέσει από την επιστημονική φαντασία;

Φυσικά και τις έχω δει! Και μου άρεσαν πολύ. Και τώρα θέλω πολύ μόλις γυρίσω σπίτι να δω με τη μικρή μου κόρη τη Λένοτσκα το «Μόσχα-Κασσιώπη» και «Έφηβοι στο Σύμπαν». Γιατί λόγω της εργασίας του μπαμπά όλα γίνονται αποσπασματικά. Μπορεί και να κάτσει μαζί μας και η Ντάσενκα, η μεγαλύτερη.

Πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να υλοποιήσετε το όνειρό σας; Πού σπουδάσατε, υπηρετήσατε, εργαστήκατε πριν γίνετε κοσμοναύτης;

Πολύς χρόνος. Πολύ περισσότερος απ’ όσο θα ήθελα. Αλλά μάλλον δεν είναι σωστό να επικεντρώσουμε την απάντηση μόνο στον αριθμό των ετών. Εξάλλου σ’ αυτό το δρόμο υπήρχαν και εμπόδια, δυσκολίες, οι οποίες δοκιμάζουν την πίστη σου στο όνειρό σου. Σχολείο, λοιπόν. Ήταν η μέση ρωσική σχολή № 5 προς τιμήν του Σ.Π.Καραλιόφ στην πόλη Βατούμι. Φυσικο-μαθηματική τάξη. Μετά το Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας προς τιμήν του Σ.Ορτζονικίντζε. Η σχολή Ιπταμένων Σκαφών. Έτσι ονομαζόταν τότε. Τώρα Αεροδιαστημική Σχολή και φέτος συμπληρώθηκαν τα 40 χρόνια της Σχολής και τα 80 του Ινστιτούτου και πλέον Πανεπιστημίου! Δυστυχώς ούτε σε μία από τις επετειακές γιορτές δεν μπόρεσα να πάω. Η προετοιμασία για την πτήση απέσπασε όλο μου το χρόνο. Στο στρατό δεν υπηρέτησα. Από την αποφοίτησή μου από το Ινστιτούτο το 1983 εργάζομαι στον Πυραυλικό – Διαστημικό Όμιλο (RKK) «Ενέργκια» ονόματι Σ.Π.Καραλιόφ. Το 1986 υπέβαλα αίτηση να ενταχθώ στο Σώμα των κοσμοναυτών και μόνο το 1997 με απόφαση της Κρατικής Διυπουργικής Επιτροπής προτάθηκα να καταταγώ στο Σώμα των κοσμοναυτών του RKK «Ενέργκια». Τον Οκτώβριο του 2002 πραγματοποίησα την πρώτη μου διαστημική πτήση με το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς».
Κάποιος φθάνει πολύ νωρίτερα στο στόχο του, κάποιος χρειάζεται χρόνια, δεκαετίες... Νομίζω ότι σημαντικός δεν είναι μόνο ο στόχος. Σημαντικό είναι και το ταξίδι, που ακολουθείς. Πώς βαδίζεις σ’ αυτό το δρόμο, με ποιον συναντιέσαι... Αν κράτησες τον εαυτό σου, τους φίλους σου, αν απέκτησες νέους. Και ο στόχος είναι μια στάση στο ταξίδι σου. Και όσο περισσότερες παρόμοιες στάσεις, τόσο πιο ενδιαφέρουσα η διαδρομή.


Πώς αντιμετωπίζουν οι δικοί σας άνθρωποι τη δουλειά σας;
Πάντα με ανησυχία. Ακόμη και με τα χρόνια δεν περνά. Η οικογένειά μου, η γυναίκα μου και οι δυο υπέροχες κοπέλες μας είναι η πιο αξιόπιστη ομάδα στον κόσμο και γι’ αυτό τους ευγνωμονώ. Είναι πάντοτε μαζί μου!

Πόσους μήνες το χρόνο περνάτε κατά μέσο όρο εκτός σπιτιού, μακριά από την οικογένεια;

Αναλόγως. Τα τελευταία δύο χρόνια, πριν οριστώ γι’ αυτήν την πτήση, ουσιαστικά όλη την ώρα ήμουν με την οικογένεια. Ήταν μια υπέροχη περίοδος. Και πριν από αυτό ήμουν περίπου έξι μήνες στο σπίτι. Άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο.

Πώς άλλαξε το Διάστημα τη στάση ζωής σας, τη σχέση σας με τους ανθρώπους γενικά;
Ξέρετε, ένας από τους Αμερικανούς αστροναύτες είπε ότι καθένας μας πετάει στο Διάστημα πατριώτης της χώρας του και επιστρέφει πατριώτης της Γης, του πλανήτη μας. Και καλύτερα δεν θα μπορούσε να το πει κανείς. Κοιτώντας τη Γη από ψηλά αντιλαμβάνεσαι τον πλανήτη μας ως ένα ενιαίο, ζωντανό ον, το οποίο υποφέρει από πυρκαγιές, καταστροφές, σεισμούς και πολέμους. Και κατανοείς ότι η ανθρωπότητα στο όνομα του μέλλοντος πρέπει να ενωθεί. Αργά ή γρήγορα και καλύτερα το ταχύτερο.

Τι διηγείστε στα παιδιά σας για το Διάστημα; Θέλετε να ακολουθήσουν τα βήματά σας;
Το ερώτημα είναι αν θέλουν εκείνα. Για μένα το βασικό δεν είναι τί θα γίνουν, αλλά πόσο καλοί θα είναι σ’ αυτό. Κι ελπίζω οι κόρες μου να είναι πολύ καλές. Προσπαθώ να τους διηγηθώ όταν ρωτούν. Αλλά κυρίως προλαβαίνουν και τα μαθαίνουν μόνες τους.

Έχετε επισκεφθεί το Μουσείο της Κοσμοναυτικής στο πάρκο VDNH της Μόσχας;
Ναι και είμαι υπερήφανος για το μουσείο μας. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο! Παραμονές της εκτόξευσης το επισκέφθηκα και πήρα μαζί μου στο Διάστημα τη σημαία του Μουσείου. Και οπωσδήποτε θα τους την παραδώσω όταν επιστρέψω. Επίσης υποσχέθηκα να απαντάω στις ερωτήσεις των παιδιών, που ρίχνονται στο ειδικό γραμματοκιβώτιο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού!

Τίνος είναι μεγαλύτερη η συμβολή στην κατάκτηση του Διαστήματος κατά τη γνώμη σας, του Καραλιόφ, του Τσιολκόφσκι ή κάποιου άλλου;
Και με ποιο τρόπο να αποτιμηθεί αυτή η συμβολή; Είναι κι αυτό ένα αιώνιο δίλημμα, όπως το δίλημμα για το αυγό και την κότα. Για τους πρακτικούς, πιθανόν, είναι πιο κοντινός ο Σεργκέι Πάβλοβιτς Καραλιόφ. Για τους θεωρητικούς ο Εντουάρντ Κονσταντίνοβιτς. Καθένας τους έχει τους οπαδούς του. Και ο Τσιολκόφσκι και ο Καραλιόφ είναι μεγαλοφυΐες. Και για μένα οι μεγαλοφυΐες δεν χωρίζονται σε μικρές και μεγάλες!

 

Κάνετε συχνά εμφανίσεις ή διαλέξεις για τη δουλειά σας;
Τουλάχιστον όταν μου ζητούν να συναντηθώ στα σχολεία με μαθητές, προσπαθώ να μην αρνηθώ. Πηγαίνω σ’ αυτές τις συναντήσεις με ευχαρίστηση και προσκαλώ κι άλλους συναδέλφους!

Σας αναγνωρίζουν στο δρόμο;
Ξέρετε όσο περίεργο κι αν ακουστεί, στην Ελλάδα με αναγνωρίζουν. Δεν είναι και τόσο πατριωτικό για τους κατοίκους της Ρωσίας, αλλά εκεί ζουν οι γονείς και ο αδελφός μου με την οικογένειά του. Είναι μικρή χώρα, που τα έχει όλα... Καμιά φορά είναι ευχάριστο να σε αναγνωρίζουν.

Μέχρι ποια ηλικία σκοπεύετε να πετάτε;

Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να σπάσω τα ρεκόρ ηλικίας. Πολύ περισσότερο, που μετά τον Τζον Γκλεν είναι πρακτικά αδύνατο. Σε μεγάλο βαθμό αυτό εξαρτάται και από άλλους ανθρώπους.

Πού πρέπει να σπουδάσεις και τί πρέπει να γνωρίζεις, ώστε να ενταχθείς στο Σώμα των κοσμοναυτών; Ποιος άλλος εκτός από τους πιλότους μπορεί να γίνει κοσμοναύτης;
Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρεις δρόμοι προς το Σώμα των κοσμοναυτών. Είναι να διαλέξεις το επάγγελμα του πιλότου, του μηχανικού της διαστημικής βιομηχανίας, ή συγγενικών προς αυτήν κλάδων. Το επάγγελμα του ιατρού για παράδειγμα. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα οι δρόμοι αυτοί θα είναι περισσότεροι!
Είναι υποχρεωτική η ανώτατη εκπαίδευση και άριστη υγεία. Σας προσκαλώ όλους στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Στις τάξεις του φοίτησε ο μεγαλύτερος αριθμός κοσμοναυτών.

Φιόντορ Γιουρτσίχιν,

28 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2010, Διεθνής Διαστημικός Σταθμός