14.10.2011 07:13
Νέα ποινική δίωξη κατά της Τιμοσένκο

Τα όργανα ανάκρισης κίνησαν νέα, την τέταρτη ήδη ποινική δίωξη κατά της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλιας Τιμοσένκο.


Αυτή τη φορά την κατηγορούν για ζημιά ύψους 405 εκατομμυρίων δολαρίων που  είχε προξενήσει στον εθνικό προϋπολογισμο. Τη δεκαετία του ’90 η Τιμοσένκο μετέγραψε  δήθεν στον εθνικό προϋπολογισμό το χρέος που είχε η ιδιωτική εταιρεία «Ενιαία ενεργειακά συστήματα της Ουκρανίας» στο Υπουργείο ΄Αμυνας της Ρωσίας. Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν τα πολιτικά υποκίνητρα που περιέχουν οι επίμονες προσπάθειες της εξουσίας να προσθέσουν στην  καταδίκη κάθειρξης 7 ετών και άλλες κατηγορίες.

Η παγκόσμια αντίδραση στην αυστηρή τιμωρία της πρώην πρωθυπουργού ήταν άκρως αρνητική και αναμενόμενη. Ακόμα κατά τη διάρκεια της δίκης της Τιμοσένκο πολλοί από τους επιφανείς Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ρώσους πολιτικούς προειδοποιούσαν ότι η δίκη με καταφανώς πολιτικές αποχρώσεις θα κάνει πιο δύσκολη την ενοποίηση  της Ουκρανίας με τις διεθνείς οργανώσεις και πρώτ’ απ’ όλα με την ΕΕ. Σήμερα, απ’ ότι φαίνεται, η ουκρανική ηγεσία προσπαθεί να «κάνει την ανάγκη φιλοτιμία», προβάλλοντας νέες κατηγορίες εναντίον του κύριου πολιτικού της αντιπάλου.

Είναι ολοφάνερο ότι σε σχέση με τη νέα δίκη της Τιμοσένκο ο πρόεδρος της Ουκρανίας βρέθηκε σε αρκετά διφορουμενη θέση. Από τη μιά, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς τυπικά δεν αντιτάσσεται στην επανεξέταση της  ληφθείσας πια δικαστικής απόφασης και αναγνωρίζει ότι η καταδίκη εμποδίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Από την άλλη όμως, είναι αμφίβολο αν μπορούσε εν αγνοία του πρώτου προσώπου του κράτους να κινηθεί νέα ποινική δίωξη εναντίον της Τιμοσένκο. Πραγματικά, στη Δύση παρακολουθουν την τύχη της πολύ προσεκτικά, "κάτω από το μικροσκόπιο", όπως είπε ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς.

Από καιρό θα έπρεπε να κατανοηθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα ασχολείται πολύ σοβαρά με τα προβλήματα, που σχετίζονται με την προηγούμενη εξουσία,- θεωρεί ο Ευγκένι Βόικο, εμπειρογνώμονας του ρωσικού Κέντρου Πολιτικής Συγκυρίας.

- «Η Γιούλια Τιμοσένκο μόνη της διεξήγαγε όλες τις συνομιλίες με τη Ρωσία και την ΕΕ για το φυσικό αέριο. Μάλιστα, το έκανε αυτό με μγάλη επιτυχία. Σήμερα όμως βλέπουμε ότι ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν μπορεί να λύσει το κύριο πρόβλημα του φυσικου αερίου με τη Μόσχα.  Το πρόβλημα αυτό, ωστόσο, απαιτεί όσο το δυνατόν ταχύτερη λύση.  Τέτοια λύση, προς το παρόν δεν υπάρχει. Σ΄αυτό το φόντο, οι πόντοι της Τιμοσένκο θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά μιά και έλυνε αυτά τα προβλήματα γρήγορα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μεγάλη απειλή για την πολιτική δημοτικότητα του Γιανουκόβιτς στη χώρα. Απ΄αυτή την άποψη, στην υπόθεση της Τιμοσένκο υπάρχουν, βέβαια, ορισμένα πολιτικά υποκίνητρα. Πολύ περισσότερο, που η Γιούλια Τιμοσένκο  έδειχνε συνέχεια πώς δεν είναι διατεθειμένη να απομακρυνθεί από τη μεγάλη πολιτική. Η εξουδετέρωση της Τιμοσένκο έχει σαν σκοπό της σε μεγάλο βαθμό την εξασφάλιση της συσπείρωσης του επίσημου Κιέβου και τον αποκλεισμό της δυνατότητας για τους οπαδούς της  Τιμοσένκο και για την ίδια την πρώην πρωθυπουργό προσωπικά, να ξαναγίνουν σοβαροί ανταγωνιστές της τωρινής εξουσιας»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο εμπειρογνώμονας Ευγκένι Βόικο.

 

  πηγή: greek.ruvr.ru 

Λέξεις Κλειδιά: Τιμοσένκο,δίωξη,ανάκριση,Ουκρανία