Μια ανανεωμένη ζώνη ελεύθερου εμπορίου συμφώνησαν να δημιουργήσουν οι πρωθυπουργοί της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), υποχρεώνοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν να δηλώσει «έκπληκτος και ευτυχής» γιατί οι τάσεις ενοποίησης μεταξύ των χωρών που προέκυψαν από την πρώην Σοβιετική Ενωση επιταχύνονται, άρα και το σχέδιό του για δημιουργία μιας Ευρασιατικής Ενωσης.
Η αλήθεια είναι ότι επιφυλάχθηκαν και δεν υπέγραψαν την τελική συμφωνία το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, οι πρωθυπουργοί των οποίων δεσμεύτηκαν ότι θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους έως τη σύνοδο κορυφής της ΚΑΚ τον Δεκέμβριο στη Μόσχα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η διπλή προεκλογική εκστρατεία του διδύμου Μεντβιέντεφ - Πούτιν για τις βουλευτικές του Δεκεμβρίου και τις προεδρικές του Μαρτίου απέκτησε νέους, ισχυρούς υποστηρικτές.
Σύμφωνα με τον Βλ. Πούτιν, ο όγκος των ανταλλαγών μεταξύ των χωρών της ΚΑΚ αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 48%, αγγίζοντας τα 100 δισ. ευρώ, ποσό που θα ήταν πολλαπλάσιο αν λειτουργούσε η ζώνη ελεύθερου εμπορίου, η οποία δημιουργήθηκε στα χαρτιά το 1994 αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.
Σχετικά με τις διεθνείς γεωπολιτικές αλλαγές, ο Βλ. Πούτιν ονόμασε την Κίνα «στρατηγικό εταίρο» και όχι απειλή για τη Ρωσία, διαβεβαιώνοντας ότι ο διεθνής ανταγωνισμός γίνεται, όχι για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Σιβηρίας ή της Απω Ανατολής, «αλλά για την παγκόσμια ηγεμονία και εδώ εμείς με την Κίνα δεν έχουμε σκοπό να διαφωνήσουμε, η Κίνα έχει άλλους ανταγωνιστές, ας λογαριαστούν μεταξύ τους».