15.11.2011 03:57
Σε δύο Ρωσίδες η ύψιστη διάκριση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

«Τo 52ο Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης ρίχνει την αυλαία του με ένα αισιόδοξο μήνυμα, το κοινό μάς έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης», είπε από τη σκηνή του θεάτρου «Ολύμπιον», κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης της διοργάνωσης το Σάββατο, ο διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης.

 

Το μήνυμα που πήρε ο διευθυντής του φεστιβάλ προέρχεται από τον μεγάλο κριτή, το κοινό. Oπως είπε, στη φετινή διοργάνωση «το ποσοστό πληρότητας των αιθουσών έφτασε το 90%, με έναν μεγάλο αριθμό προβολών να είναι sold-out. Ανάμεσα στους θεατές και 2.000 παιδιά, που συμμετείχαν στις προβολές της Νεανικής Οθόνης». Ειδικότερα, για την 52η διοργάνωση υπογράμμισε πως κύλησε εν μέσω σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, εντός των οποίων το «φεστιβάλ ανταποκρίθηκε στην πρόκληση των καιρών, καθρεφτίζοντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια ασυμβίβαστων δημιουργών. Συνολικά 151 ταινίες από 53 χώρες προσέφεραν ψυχαγωγία, διέξοδο, ελπίδα, αλλά και έναν δίαυλο επικοινωνίας με πολιτισμούς και ανθρώπους… Το φεστιβάλ μας κινητοποιεί να γινόμαστε καλύτεροι». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του δ.σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανακοίνωσε πως το 2014 η συμπρωτεύουσα «φιλοδοξεί να είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα, ενώ διεκδικεί και το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας».

Το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος (συνοδεύεται από το ποσό των 20.000 ευρώ), κέρδισε η ταινία «Πορτρέτο στο λυκόφως» της Αγγελίνα Νικόνοβα από τη Ρωσία. Την ύψιστη διάκριση παρέλαβαν η σκηνοθέτιδα και η πρωταγωνίστρια της ταινίας Oλγα Ντιχοβίτσναγια, η οποία συμμετείχε τόσο στην παραγωγή όσο και στο σενάριο. «Μεγάλη ενθάρρυνση αυτό το βραβείο», είπε η σκηνοθέτις κατά την παραλαβή ενώ το χρηματικό έπαθλο το χαρακτήρισε δώρο για τη δωρεάν δουλειά που κατέβαλαν όλοι οι συντελεστές, μιας και «τα χρήματα του βραβείου είναι λίγο περισσότερα από το κόστος όλης της παραγωγής». Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος (10.000 ευρώ) απονεμήθηκε στην ταινία «Ογδόντα γράμματα» του Βάτσλαβ Κάντρινκα. Το Ειδικό Bραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία - Χάλκινος Αλέξανδρος (5.000 ευρώ) απέσπασε η ταινία «Πορφίριο» του Αλεχάντρο Λάντες.

Το βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονεμήθηκε στους Ρονίτ Ελκαμπέτς, Μάικλ Μοσόνοφ και Γιόαβ Ρότμαν, πρωταγωνιστές της ταινίας «Πλημμύρα του Γκι Νατίβ». Το βραβείο καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε στον Βόταν Βίλκε Μέρινγκ, πρωταγωνιστή της ταινίας «Η Φωτιά της Μπριγκίτε Μαρία Μπέρτελε». Νικήτρια στην κατηγορία Γυναικείας Ερμηνείας αναδείχθηκε η Στεφανία Γουλιώτη για την ερμηνεία της στην ταινία «JACE», του Μενέλαου Καραμαγγιώλη. Τα βραβεία Κοινού Fischer, (συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ) και φέτος απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη έλαβαν για το Διεθνές Διαγωνιστικό η ισραηλινή ταινία «Πλημμύρα» του Γκι Νατίβ, το ελληνικής ταινίας, «Σούπερ Δημήτριος» του Γιώργου Παπαϊωάννου, και σεναρίου ο Τζον Μακίλνταφ για την ταινία «Ιδού ο αμνός». Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Μαρκ Τζάκσον για την ταινία «Without». Στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» απονεμήθηκε στην ταινία «Ο εχθρός του Ντέζαν Ζέτσεβιτς». Η ταινία «Τυραννόσαυρος» του Πάντι Κόνσινταϊν έλαβα τη διάκριση του τμήματος «Ανοικτοί Ορίζοντες».

Το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» απονεμήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) στην ταινία «Ρωμαίος Eντεκα» του Ιβάν Γκρμπόβιτς. Τα βραβεία της Κριτικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) έλαβα για το Διαγωνιστικό Τμήμα η ταινία «Ογδόντα Γράμματα» του Βάτσλαβ Κάντρινκα. Για Ελληνική Ταινία στο φιλμ «Η πόλη των παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα. Το βραβείο της Πανελλήνιας Eνωσης Κριτικών Κινηματογράφου για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος απονεμήθηκε στο φιλμ «Πορτρέτο στο λυκόφως» της Αγγελίνα Νικόνοβα και για ταινία του ελληνικού προγράμματος στο φιλμ «Η πόλη των παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα. Μετά την απονομή των βραβείων, ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν» του Σον Ντέρκιν, που απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Σάντανς. Μουσικό «χρώμα» έδωσε στη βραδιά η εμφάνιση του συνόλου εγχόρδων «Ροτόντα», το οποίο αποτελείται από σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ιρίνα Ντράγκνεβα. «Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον ερχόμενο Μάρτιο, στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ», είπε ο Δημήτρης Εϊπίδης προσκαλώντας το κοινό στην επόμενη κινηματογραφική γιορτή της Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή: Express.gr 

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσίδες,διάκριση,Φεστιβάλ