07.12.2011 12:23
Επίδειξη ισχύος, πολιτική και αστυνομική Θανάσης Αυγερινός

Σε επίδειξη πολιτικής και αστυνομικής ισχύος προχώρησε χθες το Κρεμλίνο συγκεντρώνοντας περί τους 10.000 νεολαίους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος στην πλατεία της Επανάστασης, στο κέντρο της Μόσχας, υπό το σύνθημα «Καθαρή Νίκη» και συνεχίζοντας τις συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών και μερικών από τους ηγέτες της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, που είδε τους δικούς της υποστηρικτές στους δρόμους να μειώνονται σε σχέση με την πρωτοφανή συμμετοχή της Δευτέρας.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους προβοκάτορες να κοροϊδέψουν το λαό», έγραφαν στα πανό τους και δήλωναν από βήματος οι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του ηγετικού διδύμου της χώρας Πούτιν - Μεντβιέντεφ, ενώ στα μικρόφωνα διαδέχονταν ο ένας τον άλλο στελέχη της «Ενιαίας Ρωσίας» και του Πανρωσικού Λαϊκού Μετώπου, που επέμεναν ότι οι εκλογές έγιναν στις κάλπες και δεν μπορούν να ξαναγίνουν από μια «φωνακλού μειοψηφία, που θέλει μόνο την εκτροπή και την επανάσταση».

Την ίδια στιγμή σε γειτονική πλατεία της Μόσχας, όπου οι διοργανωτές δεν είχαν πάρει την προβλεπόμενη άδεια από τις δημοτικές αρχές, όπως τη Δευτέρα, η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 300 συλλήψεις διαδηλωτών, αλλά και ηγετών της εξωκοινοβουλευτικής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, όπως ο Μπαρίς Νεμτσόφ και ο Λεφ Πονομαριόφ, και μερικών γνωστών δημοσιογράφων και μπλόγκερ, οι οποίοι αργότερα αφέθησαν ελεύθεροι με επιβολή διοικητικού προστίμου.

«Ρωσία χωρίς Πούτιν!», «Ο λαός δεν πιστεύει τον Πούτιν», «Ντροπή, να φύγετε!», ήταν μερικά από τα συνθήματα των επικριτών της κυβέρνησης, οι οποίοι ήταν σαφώς λιγότεροι από την προηγούμενη ημέρα και συλλαμβάνονταν υπό τα χειροκροτήματα και τις τυμπανοκρουσίες νεολαίων υποστηρικτών της «Ενιαίας Ρωσίας», ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να διαχωρίσει τα δύο «στρατόπεδα», έτσι ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις ανάμεσά τους.

Ο Κασπάροφ

Δεν έλειψαν και εκείνοι οι διαδηλωτές, που μοίραζαν τυπωμένη ομιλία του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος ζει τον περισσότερο καιρό πλέον στις ΗΠΑ κι έχει καλέσει τη Δύση να αντιμετωπίσει τον Β. Πούτιν «όπως του αξίζει, ως δικτάτορα» και να προχωρήσει σε... ένοπλη επιχείρηση έναντι της Ρωσίας, όπως στην περίπτωση της Λιβύης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Βλαντίμιρ Τσούροφ, επισκέφθηκε τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ και του ανακοίνωσε τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99,999% των ψηφοδελτίων, βάσει των οποίων ψήφισαν υπέρ της «Ενιαίας Ρωσίας» 32.448.000 ψηφοφόροι (49,3%, 238 έδρες στη νέα Κρατική Δούμα), υπέρ των κομμουνιστών 12.500.000 (19,2%, 92 έδρες), υπέρ της κεντροαριστερής «Δίκαιης Ρωσίας» 8.700.000 (13,25 %, 64 έδρες) και υπέρ του υπερεθνικιστή Ζιρινόφσκι 7.760.000 (12%, 56 έδρες). Εκτός Βουλής έμεινε το φιλελεύθερο «Γιάμπλακο» με 2.025.000 ψηφοφόρους και 3,43%, το ηγετικό στέλεχος του οποίου Σεργκέι Μιτρόχιν ήταν μεταξύ των συλληφθέντων, ενώ χαμηλότερα της μονάδας κινήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα.

«Είστε σχεδόν μάγος» είπε ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, συγχαίροντας για την ταχύτητα τον αρμόδιο για τη διοργάνωση των εκλογών και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σημειώνοντας ότι «δεν είναι υπόθεση της Δύσης πώς θα μοιάζει το πολιτικό μας σύστημα, σε λίγο θα μας πουν πώς να συντάξουμε και το Σύνταγμά μας», ενώ δεν έκρυψε ότι γίνονται σκέψεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα.

Απαντώντας στη Χίλαρι Κλίντον, που εξέφρασε ανησυχία και χαρακτήρισε άδικες και ανελεύθερες τις ρωσικές εκλογές, το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις αμερικανικές επικρίσεις, καλώντας τις ΗΠΑ να προβληματιστούν γιατί το εκλογικό σύστημά τους πάσχει από «παραδοσιακά εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή» και δεν αποτελεί υπόδειγμα «ανοιχτών και δίκαιων εκλογών», όπως ήταν η ετυμηγορία του ρωσικού λαού, «ανεξάρτητη από προκατειλημμένες εκτιμήσεις και πολιτικοποιημένες συνταγές κάποιων».

* Η Γαλλία εξέφρασε χθες την ανησυχία της για τις συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του δικαιώματος της ειρηνικής διαδήλωσης. Αντικείμενο σοβαρής ανησυχίας αποτελούν κατά την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ορισμένες πτυχές των ρωσικών βουλευτικών εκλογών, όπως η έλλειψη αντικειμενικότητας των ΜΜΕ, ο ανεπαρκής διαχωρισμός κράτους και κυβερνώντος κόμματος, καθώς και οι πληροφορίες για παρεμπόδιση των προσπαθειών ανεξάρτητης παρακολούθησης της ψηφοφορίας.

avgerinos@ellada-russia.gr

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

 

Λέξεις Κλειδιά: πλατεία,Πούτιν,συμμετοχή,συγκεντρώσεις