11.12.2011 05:45
Υπόγεια διπλωματία με θύμα ομογενή βουλευτή στη Ρωσία Θανάσης Αυγερινός

Μια πρωτοφανή ιστορία υπόγειας δράσης του ελληνικού ΥΠΕΞ για την υπονόμευση των ομογενειακών και εντέλει των εθνικών συμφερόντων στη Ρωσία αποκαλύπτει με ανοιχτή επιστολή του στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Δήμα ο ομογενής βουλευτής της Κρατικής Δούμας, επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ και πρόεδρος των Ελλήνων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης.

Ο γνωστός ομογενής πολιτικός στρέφει ευθέως τα βέλη της κριτικής του εναντίον του αρμόδιου για τα ομογενειακά υφυπουργού Δημήτρη Δόλλη, ο οποίος προσέγγισε πρόσφατα -και πριν από τη δημιουργία της νέας ελληνικής κυβέρνησης- υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ρωσίας, που επισκέπτονταν την Ελλάδα, ζητώντας τους να «με εμποδίσουν να εκφράζω τις προφανώς ενοχλητικές για την τότε ηγεσία του απόψεις μου, διότι υποτίθεται ότι βλάπτω την ελληνορωσική συνεργασία», όπως αναφέρεται σε πρώτο πρόσωπο στην επιστολή.

Ο κ. Σαββίδης σημειώνει τη γενικότερη διαπιστωμένη απροθυμία της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου να αξιοποιήσει προτάσεις ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία, αλλά και να διερευνήσει δυνατότητες δανειακής υποστήριξης της χώρας από τη ρωσική κυβέρνηση, ειδικότερα κατά τη συνάντηση Παπανδρέου-Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2010, η οποία απέβη κατά γενική ομολογία άκαρπη. Ακολούθησε η διαπιστωμένη επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων και η αποδεδειγμένη από τις σχετικές ανακοινώσεις της δυσαρέσκεια της Μόσχας, η οποία οδήγησε σε πολύμηνο πάγωμα των διμερών σχέσεων, με περισσότερες αναβολές και ακυρώσεις και ελάχιστες ή καθόλου επισκέψεις ελλήνων υπουργών στη Ρωσία. Το κωμικοτραγικό της ιστορίας είναι ότι ο βαλλόμενος για τουλάχιστον αντιδεοντολογική, αν όχι αντεθνική, συμπεριφορά, εναντίον ενός επιφανούς ομογενούς Δ. Δόλλης είναι και ο ίδιος προερχόμενος από την ομογένεια και συν-πρόεδρος της διυπουργικής επιτροπής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, που πρόκειται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες έπειτα από σχεδόν πλήρη αδράνεια 18 μηνών.

Οπως κατόρθωσε να διασταυρώσει από έγκυρες ρωσικές πηγές η «Κ.Ε.», ο Δ. Δόλλης «κάρφωσε» τον Ι. Σαββίδη τον Οκτώβριο στον πρόεδρο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και προσωπικό φίλο του Β. Πούτιν, Βλαντίμιρ Γιακούνιν, ο οποίος διοργανώνει ετησίως το διεθνές φόρουμ «Διάλογος των πολιτισμών» στη Ρόδο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε σε νυχτερινή συνάντηση από τον συνομιλητή του να εμποδιστεί ο Ι. Σαββίδης «να μιλά εκ μέρους του Βλ. Πούτιν», δηλαδή να «κλειστεί το στόμα» του γνωστού ομογενούς, ο οποίος είχε σφόδρα ενοχλήσει το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι ο Β. Πούτιν ήταν έτοιμος να δώσει 25 δισ. ευρώ, για τα οποία δεν ενδιαφέρθηκε η ελληνική πλευρά. Οπως πολλοί θα θυμούνται, έπειτα από εκείνες τις δηλώσεις του Ι. Σαββίδη, ο τότε πρωθυπουργός είχε σπεύσει αυθημερόν να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Βλ. Πούτιν για να δημιουργήσει την αίσθηση ότι «όλα βαίνουν καλώς», αν και συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο στις ελληνορωσικές σχέσεις, που δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι θα βγουν από το λάκκο, όπου έχουν θαφτεί, με παρόμοιες συμπεριφορές και... δόλια επιτελικά στελέχη στο ΥΠΕΞ.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Δόλλης,Πούτιν,Σαββίδης,Παπανδρέου