13.12.2011 11:56
Ρωσία: ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ πάει για πρόεδρος Θανάσης Αυγερινός

Μόλις τρεις ημέρες πριν λήξει η πρώτη προθεσμία που ορίζει ο νόμος για το σχηματισμό ομάδας πρωτοβουλίας τουλάχιστον 500 ατόμων, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ -το κεντροδεξιό κόμμα του οποίου «Δίκαιη/Δεξιά Υπόθεση» τον είχε προ μηνών αποκηρύξει από αρχηγό του- ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, λαμβάνοντας όπως είπε «την πιο σοβαρή απόφαση της ζωής» του.


Ο Πρόχοροφ είχε δημοσίως συγκρουστεί και με τον θεωρούμενο «γκρίζο καρδινάλιο» και εν πολλοίς εκλογομάγειρα του Κρεμλίνου Βλαντισλάφ Σουρκόφ και είχε αποσυρθεί από το προσκήνιο, όμως η υποψηφιότητά του τον επανέφερε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, όπως και η αναμενόμενη συμμαχία του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος επίσης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός φιλελεύθερου κεντροδεξιού κόμματος. Εκνευρισμένοι από τη δημοσιότητα που κέρδισε το νέο σχέδιο του Πρόχοροφ και την υποχώρηση της συζήτησης περί νοθείας, ακύρωσης και επανάληψης των εκλογών, οι ηγέτες της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Μπαρίς Νεμτσόφ και Βλαντίμιρ Ρισκόφ τον κατηγόρησαν ότι η απόφασή του ελήφθη «καθ' υπόδειξην του Κρεμλίνου», που επιδιώκει φυσικά να στρέψει την προσοχή του στην άψογη διοργάνωση των προεδρικών εκλογών της 4ης Μαρτίου και στην επανεκλογή Β. Πούτιν στην προεδρία.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα ο Πρόχοροφ είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την ηγεσία της χώρας πλην του Β. Πούτιν, καλώντας τον μάλιστα να αναλάβει από τώρα «εκτελών χρέη» προέδρου, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν υπό την εποπτεία του.

Αντισυγκέντρωση υποστήριξης της «Ενιαίας Ρωσίας» και του Β. Πούτιν διοργάνωσαν στο κέντρο της Μόσχας, με εμφανή υποστήριξη από την κρατική μηχανή και χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό, οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την αστυνομία να υπολογίζει τους συγκεντρωμένους σε 25.000, όσους είχε μετρήσει και το Σάββατο στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης. Οι αστυνομικές εκτιμήσεις αμφισβητήθηκαν από στελέχη της αντιπολίτευσης, η οποία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει 50.000 διαδηλωτές σε νέα συγκέντρωση στα τείχη του Κρεμλίνου, αυτή τη φορά κάτω από τη σκιά του Αγίου Βασιλείου πίσω από την Κόκκινη Πλατεία.

avgerinos@ellada-russia.gr

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Πρόχοροφ,μεγαλοεπιχειρηματίας,εκλογές