11.12.2011 01:30
Ιλαρίων: \"Θα είμαστε πάντα στο πλευρό της Ελλαδικής Εκκλησίας\" Αιμίλιος Πολυγένης

Λαμπρό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011 στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

 

Επίσης συλλειτούργησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος και Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος.

Να αναφερθεί ότι στο ιερό παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος στην προσφώνησή του καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

"Θέλω να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα για την χαρά που μας έδωσε, να είναι εδώ κοντά μας σήμερα και να προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας", ανέφερε ο Μακαριώτατος.

Επίσης τόνισε: "Ο λαός μας, οι πιστοί μας όχι μόνο αυτοί που βρίσκονται σήμερα εδώ, αλλά γενικότερα ο Ελληνικός λαός αγαπάει πολύ τον λαό της Ρωσίας. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού τόσοι δεσμοί μας συνδέουν".

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ από την πλευρά του, απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο μεταξύ άλλων τόνισε: «Κατ΄αρχάς θα ήθελα εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου να Σας χαιρετήσω από καρδίας, κατόπιν ευλογίας του οποίου έφθασα στην ευλογημένη γη της Ελλάδας, για να έχω επαφές με τη Μακαριώτητά Σας, αδελφική επικοινωνία με Ιεράρχες της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος και να παρουσιάσω το βιβλίο «Ελευθερία και ευθύνη» του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου».

«Μακαριώτατε, ο Αγιώτατος Πατριάρχης μου ζήτησε να Σας μεταφέρω την υποστήριξη και την αγάπη του. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας πάντα ήταν και θα είναι στο πλευρό της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Ενώ υπογράμμισε ότι «ενημερωνόμαστε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Εκκλησία σας και ο Ελληνικός λαός και ευελπιστούμε ότι, του Θεού συνεργούντος, αυτές θα ξεπεραστούν στο προσεχές μέλλον».

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, σημείωσε: «Πολλά ακούγονται σήμερα για την χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα. Όμως μη νομίζετε ότι σε άλλες χώρες καλά πάνε τα πράγματα και ότι δεν υπάρχουν κρίσεις στη Ρωσία ή κάπου άλλου, παντού υπάρχουν δικά τους προβλήματα και κρίσεις. Παντού υπάρχουν άνθρωποι που δοκιμάζονται και παλεύουν με την έλλειψη χρημάτων. Όμως αυτή η πνευματική διάσταση που μας προσφέρει η Εκκλησία, είναι εκείνη, η οποία μας βοηθά να ξεπερνάμε τις δυσκολίες της ζωής μας.»

Επίσης ανέφερε ότι "πολύ πρόσφατα, πριν μερικές μέρες, ζήσαμε ένα εκπληκτικό γεγονός στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, όπου μεταφέρθηκε η Αγία Ζώνη της Παναγίας".

"Σε λίγες μέρες περισσότεροι από ένα εκατομμύρια άνθρωποι προσκύνησαν τη Ζώνη μόνο στη Μόσχα, ενώ σε όλη τη Ρωσία πάνω από τρια εκατομμύρια. Οι άνθρωποι επί δώδεκα ώρες περίμεναν τη σειρά τους μέσα στον παγετό για να προσκυνήσουν αυτό το ιερό σέβασμα. Ποιο ήταν εκείνο, το οποίο τους είλκυσε στην Τιμία Ζώνη; Αυτή ήταν η χάρη του Θεού", πρόσθεσε ο κ. Ιλαρίων.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, τόνισε: «Μακαριώτατε, θα ήθελα να Σας ευχηθώ τη βοήθεια του Θεού στην Πρωθιεραρχική σας διακονία, να ευχηθώ ειρήνη και προκοπή στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, στον ιερό κλήρο, τους μοναχούς και το λαό της. Όπως επίσης να ευχηθώ ειρήνη και προκοπή στην Ελλάδα, ώστε ο λαός αυτής της ευλογημένης χώρας να ζήσει σε ευημερία και να θυμάται τις χριστιανικές του καταβολές. Διότι η χριστιανική πίστη είναι η σωτηρία των λαών μας.»

Τέλος ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μια εικόνα του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, με την ευχή ο Θεός και ο Άγιος να φυλάει την Αγιοσύνη του και να του χαρίζει έτη πολλά και ευλογημένα.

 

πηγή: romfea.gr 

Λέξεις Κλειδιά: συλλείτουργο,Ιλαρίωνας,Αρχιεπίσκοπος,Ιερώνυμος