07.01.2012 04:56
Ρωσία: Η επιστροφή του τσάρου Τρίκκας Μιχάλης

Η τετραετής παρένθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρωθυπουργία φτάνει φέτος στο τέλος της και ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της σημερινής Ρωσίας ετοιμάζεται να επιστρέψει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 4 Μαρτίου.

 

Εν μέσω των κινητοποιήσεων που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου και οι καταγγελίες για μαζική νοθεία, ο Πούτιν φρόντισε να δείξει πόσο λίγο ανησυχεί για το κύμα αμφισβήτησης καταθέτοντας την υποψηφιότητά του στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή. Το ίδιο έκαναν τις επόμενες μέρες και τρεις ακόμη πολιτικοί. Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ του Κομμουνιστικού Κόμματος, που διπλασίασε τα ποσοστά του στις κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Σεργκέι Μιρόνοφ, που θέλει να εμφανίζεται ως εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα με το κόμμα της "Δίκαιης Ρωσίας", και ο μόνιμος εξωκοινοβουλευτικός υποψήφιος αλλά και αγαπημένος σχολιαστής των Δυτικών ανταποκριτών στη χώρα, Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι από το "Γιάμπλοκο".

Η υποψηφιότητα που απασχόλησε πάντως περισσότερο τον ρωσικό Τύπο ήταν μία που δεν έχει ακόμη κατατεθεί επισήμως. Στις 12 Δεκεμβρίου, ο δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Προκόροφ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συμμετάσχει και αυτός στην εκλογική αναμέτρηση. Η στιγμή που επέλεξε ήταν κάθε άλλο παρά τυχαία. Δύο μέρες πριν, η ρωσική αντιπολίτευση είχε προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης κατεβάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

Ο Προκόροφ θέλει να εμφανιστεί σαν ο κατ' εξοχήν εκφραστής του κύματος αμφισβήτησης κατά του Πούτιν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ενσαρκώνει τη ρωσική εκδοχή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Με περιουσία που υπολογίζεται σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Προκόροφ είναι σήμερα ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία. Στις επιχειρήσεις του περιλαμβάνονται από τράπεζες και ορυχεία μέχρι αμερικανικές ομάδες μπάσκετ όπως η New Jersey Nets.

Η διαφαινόμενη συμμετοχή του στις εκλογές του Μαρτίου δεν είναι η πρώτη του επαφή με την πολιτική. Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, ήταν ο ηγέτης του δεξιού κόμματος "Δίκαιη Υπόθεση", που υποστήριζε στο κοινοβούλιο την Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν. Η σύμπλευση με τον Πούτιν οδήγησε άλλους εκπροσώπους της ρωσικής δεξιάς, όπως ο Μπορίς Νεμτσόφ να χαρακτηρίσουν την υποψηφιότητα του ως απλό ελιγμό του Κρεμλίνου με στόχο να διασπάσει την ρωσική αντιπολίτευση.

Ελιγμός ή όχι, το βέβαιο είναι ότι υποψηφιότητες όπως εκείνες του Προκόροφ ή του Νεμτσόφ απλώς εκφράζουν την εντεινόμενη απογοήτευση μιας μερίδας του ρωσικού κεφαλαίου με την πολιτική Πούτιν. Ενδεικτικές άλλωστε είναι οι συνεχείς εκκλήσεις που επαναλαμβάνουν πολλά ρωσικά ΜΜΕ για ταχύτερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Και για όσους αναρωτιούνται τι έχει μείνει όρθιο στη σημερινή Ρωσία για να παραδοθεί έρμαιο στις δυνάμεις της αγοράς, αναφέρουμε ενδεικτικά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να μην αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Πούτιν σαν φαβορί των εκλογών αφήνοντας πάντως ερωτηματικά για το κατά πόσο θα κατορθώσει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Με τις κινητοποιήσεις των Χριστουγέννων, η αντιπολίτευση έκλεισε αυτόν τον κύκλο δίνοντας νέο ραντεβού στους δρόμους για τον Φεβρουάριο, όταν δηλαδή θα έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος. Το πρώτο μέτρο του Πούτιν για την αντιμετώπισή τους ήταν ο διορισμός του Βλάντισλαφ Σουρκόφ, γνωστού και ως "Μακιαβέλι της Ρωσίας", στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Από το νέο του αξίωμα ο Σουρκόφ πιθανότατα θα αναλάβει να συντονίσει και να εντείνει τον επικοινωνιακό πόλεμο κατά της αντιπολίτευσης που ξεκίνησε ο ίδιος ο Πούτιν με την κατηγορία ότι πρόκειται για προσπάθεια της Δύσης να φυτέψει στη Ρωσία μια "χρωματιστή επανάσταση" στα πρότυπα της Ουκρανίας και του Καυκάσου. Θα φροντίσει επίσης να σπείρει τη διχόνοια στις τάξεις της αντιπολίτευσης, κάτι που, αν κρίνουμε από τα πρώτα δείγματα γραφής των ανεξάρτητων υποψηφίων, ίσως να μην αποδειχτεί και τόσο δύσκολο.

 

πηγή: avgi.gr

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν ,πρωθυπουργία ,εκλογές