29.01.2012 13:04
Την εκτίμηση της στη Ρωσία για τις θέσεις της στο Κυπριακό, εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία Αντρη Δανιήλ

Ικανοποίηση στο εσωτερικό μέτωπο, για τις θέσεις αρχής της Ρωσικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, μετά και τη συνάντηση στο Green Tree.  Την ίδια ώρα παραμένουν οι διαφωνίες για τους χειρισμούς Χριστόφια. Εν μέσω αιχμηρών δηλώσεων, οι πολιτικοί αρχηγοί, ακονίζουν μαχαίρια για το Εθνικό Συμβούλιο.

 

Εκτίμηση εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία, προς τη Ρωσική ομοσπονδία για τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις, στο Κυπριακό, μετά και το τέλος της συνάντησης στη Νέα Υόρκη. Με γραπτή του  δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρετίζει την υποστήριξη της Ρωσίας, για λύση με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την απόρριψη των έξωθεν προσπαθειών για επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και  επιτάχυνση της διαδικασίας.

Τη σαφή και κατηγορηματική θέση της Ρωσίας χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ο Γιαννάκης Oμήρου δήλωσε πως οι θέσεις της Ρωσίας «δίνουν με σαφήνεια το μήνυμα ότι η γενική γραμματεία του ΟΗΕ δεν μπορεί να ενεργεί κατά το δοκούν ή κατά τις επιθυμίες του κ .Ντάουνερ ή του κ. Πάσκοε».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιας δήλωσε με τη σειρά του ότι «Διαθέτουμε ερείσματα και ισχυρά στηρίγματα πάνω στα οποία πρέπει να οικοδομήσουμε μια διεκδικητική στρατηγική και τακτική».

Την ίδια ώρα με αιχμές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για υπαναχώρηση στη Νέα Υόρκη, τα κόμματα ετοιμάζονται πυρετωδώς με συγκεκριμένες προτάσεις για το  Εθνικό Συμβούλιο.

«Οι ερμηνείες  που δίδουν κάποιοι ότι στο Greentree πετύχαμε τους στόχους μας, ανάγονται στη σφαίρα της προπαγάνδας και όχι των πραγματικοτήτων», αναφέρει σε συνέντευξη του στην Καθημερινή, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Ταυτόχρονα επαναφέρει την πρόταση του για δημιουργία υποεπιτροπής, η οποία θα ετοιμάσει ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων λύσης, αφού μελετηθούν τρόποι εξόδου από τα σημερινά ασφυκτικά δεδομένα.

Εθνική ανάγκη η αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, κρίνουν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως «βρισκόμαστε ενώπιον μιας οδυνηρής πραγματικότητας, όπου η αυταπάτη της πολιτικής της λεγόμενης ευελιξίας, που δήθεν θα μας έβγαζε από το αδιέξοδο, έχει αποδειχθεί ουτοπία».

Ο Μάριος Κάρογιας είπε ότι «Με βάση τις διακηρυγμένες θέσεις του για αναθεώρηση της στρατηγικής και της τακτικής μας, άρχισε, στο επίπεδο της γραμματείας του εκτελεστικού γραφείου να επεξεργάζεται έγγραφο με συγκεκριμένες προτάσεις».

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης κάλεσε όπως «Να μη δίνουμε την εικόνα ότι ο εισβολέας δε φέρει ευθύνη, και να αναδείξουμε με καινούρια στρατηγική το πραγματικό πρόβλημα, που είναι θέμα εισβολής».

Τέλος, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως «είναι υποχρέωση της πολιτική ηγεσίας να τοποθετηθεί απέναντι στη Διεθνή κοινότητα και να σταματήσει αυτή η κοροϊδία των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων».

Εξάλλου, για άδικη κριτική της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδινε δύσκολη μάχη στο Greentree, κάποιοι φρόντιζαν να τον αποδυναμώνουν.

«Οι ανησυχίες που για πολλοστή φορά διατυπώθηκαν από τα κόμματα για τους κίνδυνους που ελλόχευαν δεν έχουν επαληθευτεί, ως αποτέλεσμα των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Κυπριανού
 

Λέξεις Κλειδιά: Green Tree,Κυπριακό,τοποθετήσεις