24.02.2012 02:20
Ο Πούτιν εφορμά στις κάλπες με... πατριωτικό άρμα Γιώργος Σκαφίδας

Παρουσιάστηκε ως εγγυητής της εθνικής υπερηφάνειας, με ιστορικές αναφορές στην αυτοκρατορική και τη σοβιετική Ρωσία. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να αναμειχθεί στις εσωτερικές μας υποθέσεις, είμαστε ένα έθνος που νικά, είναι στα γονίδιά μας», τόνισε το απόλυτο φαβορί για τον θρόνο του Κρεμλίνου.

 

Ο Πούτιν απευθυνομενος σε πλήθος 130.000 Ρώσων αναφέρθηκε και στη μεγάλη προσφορά των Σοβιετικών κατασκόπων, οι οποίοι κατόρθωσαν να κλέψουν τα πυρηνικά μυστικά των ΗΠΑ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου
Να «ενσαρκώσει» στην προεδρική του υποψηφιότητα τις πιο λαμπρές στιγμές της ρωσικής ιστορίας προσπαθεί ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος οδεύει προς τις εκλογές της 4ης Μαρτίου πάνω στο «πολεμικό» άρμα μιας πατριωτικής-αντιδυτικής ρητορικής, παρουσιαζόμενος ως άξιος συνεχιστής και εγγυητής της μεγάλης Ρωσίας του παρελθόντος (της αυτοκρατορικής αλλά και της σοβιετικής).
Μιλώντας χθες, μόλις δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, μπροστά σε ένα πλήθος περίπου 130.000 ανθρώπων στο αθλητικό στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, ο 59χρονος ηγέτης, ο οποίος αποτελεί και αδιαμφισβήτητο φαβορί για την προεδρία, θυμήθηκε τον Αλέξανδρο τον Α' (αυτοκράτορα της Ρωσίας από το 1801 έως το 1825) και τη ρωσική νίκη του 1812 ενάντια στις δυνάμεις του Ναπολέοντα. Το μήνυμα σαφές: όπως ο Αλέξανδρος κατατρόπωσε τον Ναπολέοντα, έτσι και ο Πούτιν θα νικήσει «τη μάχη για το μέλλον της Ρωσίας».
«Σήμερα εμείς είμαστε οι υπερασπιστές της πατρίδας μας, δεν θα αφήσουμε κανέναν να αναμειχθεί στις εσωτερικές μας υποθέσεις, είμαστε ένα έθνος που νικά, είναι στα γονίδιά μας», διακήρυξε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας, ο οποίος παρουσιάζεται ως εγγυητής της εθνικής υπερηφάνειας (υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από μερικές ημέρες είχε υποσχεθεί να ξοδέψει περίπου 770 δισ. δολ. για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε βάθος δεκαετίας). Οσο για τη χρονική στιγμή των χθεσινών δηλώσεων, αυτή δεν ήταν τυχαία. Αντιθέτως ταίριαζε απολύτως με την ημέρα, καθώς η 23η Φεβρουαρίου είναι εθνική αργία και γιορτάζεται στη Ρωσία ως η «ημέρα των υπερασπιστών της πατρίδας».
Πυρηνικά
Ωστόσο, ο Πούτιν χθες δεν θυμήθηκε μόνο τις μεγάλες επιτυχίες της αυτοκρατορικής περιόδου αλλά και εκείνες της σοβιετικής - ψυχροπολεμικής εποχής. Χαρακτηριστικά, προτού μεταβεί στο στάδιο Λουζνίκι, ο 59χρονος είχε συνάντηση με αξιωματούχους του ρωσικού στρατού μπροστά στους οποίους δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της σοβιετικής (αντι)κατασκοπείας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πούτιν αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά των Σοβιετικών κατασκόπων, οι οποίοι κατόρθωσαν να κλέψουν τα πυρηνικά μυστικά των Ηνωμένων Πολιτειών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για τον πυρηνικό εξοπλισμό της ΕΣΣΔ ως αντίπαλο δέος και αντίβαρο στις επίσης πυρηνικές ΗΠΑ.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο αντι-αμερικανισμός έχει εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα της πουτινικής πολιτικής. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να αναλογιστεί κανείς την «αντι-δυτική» στάση που έχουν κρατήσει το τελευταίο διάστημα οι Ρώσοι στα μέτωπα της Λιβύης και της Συρίας (τα αλλεπάλληλα ρωσικά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ), καθώς και τους μύδρους που έχει εξαπολύσει το Κρεμλίνο ενάντια στην ανάπτυξη της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καταγγέλλει εξαγορά οπαδών
Η πλευρά του Πούτιν μπορεί να κατηγορεί την αντιπολίτευση ως πιόνι της Δύσης, αλλά και η αντιπολίτευση από την πλευρά της αντεπιτίθεται καταγγέλλοντας πως πολλοί από τους 130.000 ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν χθες στην προεκλογική συγκέντρωση του ηγέτη της Ενωμένης Ρωσίας πήγαν εκεί άλλοι έναντι αμοιβής (67 δολ. το κεφάλι) και άλλοι επειδή τους πίεσαν/εκβίασαν τα αφεντικά τους. Ωστόσο, όπως και να έχει, τα εκλογικά ποσοστά του Πούτιν παρουσιάζονται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σημαντικά ψαλιδισμένα (σε σχέση με το 71% που είχε αυτός λάβει το 2004), αλλά ικανά να του εξασφαλίσουν την προεδρία από τον πρώτο γύρο.
 

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν,πλήθος,υποψηφιότητα