26.02.2012 07:47
«Ο Πούτιν, η Ρωσία και η Δύση» στη ρωσική τηλεόραση Ρομάν Μαμόνοφ

Αυτό το σαββατοκύριακο, μια εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές, οι ρώσοι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον στη Δύση.


Το κανάλι ΝΤΒ θα δείξει το τεσσάρων επεισοδίων έργο «Ο Πούτιν, η Ρωσία και η Δύση» (Putin, Russia and the West), γυρισμένο κατόπιν παραγγελίας του BBC. Σε αντίθεση με τις πολλές παρόμοιες ταινίες γυρισμένες στην Ρωσία, αυτή η ταινία περιέχει αρκετή κριτική του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ντοκιμαντέρ «Ο Πούτιν, η Ρωσία και η Δύση» διηγείται την ιστορία της περιόδου που ήταν στην εξουσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η αφήγηση πραγματοποιείται όχι από ένα καλεσμένο αφηγητή, αλλά από βασικούς παικτες της διεθνούς πολιτικής στη διάρκεια των τελευταίων 12 χρόνων. Μεταξύ των άλλων είναι και η πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Condoleezza Rice, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεωνίντ Κούτσμα, ο επικεφαλής της προεδρικής Διοίκησης της ΡΟ Σεργκέι Ιβανόφ, ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, επίσης το τηλεοπτικό συνεργείο κατάφερε να πάρει συνέντευξη από τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και από τον γεωργιανό ηγέτη Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Με την δημιουργία της ταινίας ασχολήθηκε η εταιρεία παραγωγής Brook Lapping, ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Norma Percy και ο σκηνοθέτης Paul Mitchell. Προσπάθησαν να καταλάβουν, πως ο πιο δημοφιλής ρώσος πολιτικός κατάφερε να αποκτήσει την φήμη του ενός από τους πιο σημαίνοντες ανθρώπους του κόσμου, να αυξήσει το κύρος της Ρωσίας και παράλληλα να έχει έναν αρκετά σκληρό διάλογο με την Δύση. Τα σχόλια του σκηνοθέτη της ταινίας Paul Mitchell:

- Ήμασταν όντως πολύ τυχεροί, διότι είχαμε πάρα πολύ χρόνο για την προετοιμασία αυτού του έργου: περίπου τρία χρόνια. Έχουμε κάνει μια σημαντική δουλειά: επανελέγχαμε τις πληροφορίες, πραγματοποιήσαμε μεγάλο αριθμό προκαταρτικών διαλόγων με εμπειρογνώμονες, ολόκληρους μήνες γυρίζαμε τις συνεντεύξεις. Αυτό μας βοήθησε να σκάψουμε βαθύτερα, να μπούμε στο θέμα. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ειλικρινή, πολύπλευρο προϊόν. Δεν θέλαμε να είμαστε με το μέρος οποιουδήποτε, αλλά θέλαμε να δώσουμε στους τηλεθεατές την δυνατότητα να δουν την ταινία και να σχηματίσουν την δική τους άποψη.

Η ταινία χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο επεισόδιο – «Η άνοδος στην εξουσία», μιλά για την εμφάνιση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην μεγάλη πολιτική. Παράλληλα γίνεται λόγος για την σύσφιξη της εσωτερικής πολιτικής. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ, μιλά για τις σχέσεις του Πούτιν με τους ισχυρούς ρώσους επιχειρηματίες, την φυλάκιση του Μιχαήλ Χοντορκόβσκι.

Το δεύτερο επεισόδιο ονομάζεται «Η απειλή από την δημοκρατία» για τον ρόλο της Ρωσίας στην τοπική πολιτική, την επιρροή της Μόσχας στις εκλογές της Ουκρανίας. Το πιο δραματικό μέρος – το τρίτο, με την ονομασία «Ο πόλεμος». Είναι αφιερωμένο στην σύγκρουση της Ρωσίας και της Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008. Και τέλος, το τέταρτο επεισόδιο – «Το ξεκίνημα από το μηδέν» διηγείται για τις σχέσεις του Ντμίτρι Μεντβέντιεφ με τον Μπαράκ Ομπάμα, για την σχέση συνεργασίας του Πούτιν με τον Μεντβέντεφ και για τα τελευταία γεγονότα στην Ρωσία. Όπως λέει ο Paul Mitchell, οι συντάκτες αναγκάστηκαν να κάνουν άμεσες διορθώσεις λόγω των γεγονότων μετά τις βουλευτικές εκλογές:

- Αυτά τα γεγονότα δεν αλλάζουν ριζικά την εικόνα του παρελθόντος. Το μόνο που κάναμε – αλλάξαμε λίγο τα πρώτα δύο λεπτά στο πρώτο επεισόδιο του έργου. Υπενθυμίσαμε στους θεατές τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και εξηγήσαμε, πως ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ξανά την υποψηφιότητά του για πρόεδρος. Επίσης έχουμε κάνει ξανά το μοντάρισμα των τελευταίων δύο λεπτών του τέταρτου μέρους της ταινίας, για να την ανανεώσουμε σύμφωνα με τα γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα.

Η ταινία «Ο Πούτιν, η Ρωσία και η Δύση», προβλήθηκε στο BBC στα μέσα Ιανουαρίου. Επίσης τα δικαιώματα προβολής των τεσσάρων επεισοδίων του έργου έχουν αποκτήσει μερικές ευρωπαϊκές εταιρείες, το αμερικανικό National Geographic Channel, το ιαπωνικό NHK. Επίσης, η ταινία είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

 

πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν,Ρωσία,Δύση,εκλογές