21.04.2010 10:59
Η 21χρονη Εγκλέ, η υπηρέτρια, που θα γινόταν «μαύρη χήρα» Θανάσης Αυγερινός

Είκοσι ενός χρόνων σήμερα η Εγκλε από τη Λιθουανία γεννήθηκε στην πόλη Κλάιπεντα το 1989, δύο χρόνια δηλαδή πριν διαλυθεί η Σοβιετική Ενωση.


Το 2006 άρχισε να σπουδάζει σ' ένα κολέγιο με ειδίκευση γραμματέα. Την επόμενη χρονιά γνωρίστηκε μ' έναν νεαρό από την Τσετσενία και αρραβωνιάστηκαν. Το μόνο που είναι γνωστό για εκείνον, σύμφωνα με την εφημερίδα του Βίλνιους «Lietuvos Rytas», είναι ότι δεν έκρυβε τις ακραίες ισλαμιστικές του απόψεις κι όταν πήγε στην Τσετσενία, πιθανότατα σκοτώθηκε σε σύγκρουση με τις ομοσπονδιακές δυνάμεις της Ρωσίας.
Τον Νοέμβριο του 2007 η νεαρή Λιθουανή εξαφανίστηκε κι οι γονείς της άρχισαν να την αναζητούν μέσω Ιντερπόλ από φόβο ότι είχε απαχθεί. Μερικούς μήνες αργότερα η Εγκλε εντοπίστηκε. Ζούσε με μια οικογένεια από την Τσετσενία, σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας και απευθύνθηκε μόνη της στην αστυνομία, όταν κατάλαβε ότι την αναζητούν. Στους αστυνομικούς που την πλησίασαν δεν εξέφρασε οποιοδήποτε παράπονο. Υποδέχθηκε μάλιστα κι έναν συγγενή της, που διηγήθηκε σε όλους ότι εντυπωσιάστηκε όταν είδε ότι η καλομαθημένη κάποτε Εγκλε ήταν ουσιαστικά υπηρέτρια της οικογένειας: έπλενε, καθάριζε κι ετοίμαζε το φαγητό. Ζούσε σ' ένα μικρό άθλιο δωμάτιο, χωρίς έπιπλα και παράθυρο, κοιμόταν στο πάτωμα, όλη την ώρα προσευχόταν στον Αλλάχ και δεν έδειχνε να έχει καμιά επιθυμία να γυρίσει στο πατρικό της σπίτι. Στην υπόθεση ενεπλάκη γρήγορα η γερμανική αστυνομία, η οικογένεια των Τσετσένων εξαφανίστηκε κι η Εγκλε αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Κλάιπεντα. Μόνο που τώρα πια όλες οι συζητήσεις της ήταν για το Ισλάμ, «την πιο ανθρώπινη θρησκεία στον κόσμο». Τα δε σχόλια των συγγενών της για τις παραδόσεις της δουλείας στην Τσετσενία την έκαναν έξαλλη.
Η επικοινωνία με τους γονείς και τον παλαιό περίγυρό της ήταν πλέον αδύνατη. Η Ελγκε είχε εξελιχθεί σε φανατική θρησκευόμενη ισλαμίστρια και δεν ανεχόταν κανένα σχόλιο για τις επιλογές της, πολύ περισσότερο την πρωτοβουλία κοινωνικών υπηρεσιών της Λιθουανίας να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ψυχικής της ισορροπίας. Η ίδια δεν θεωρούσε ότι είχε υποστεί οποιαδήποτε πνευματική ή άλλη καταπίεση ή ταλαιπωρία και επέμενε ότι οι «άπιστοι» προσπαθούν άδικα να εμποδίσουν την πνευματική της προσέγγιση με τους μουσουλμάνους, απόψεις που εξέφραζε δραστήρια και στο Διαδίκτυο, συνοδεύοντάς τες με επιθετικά αντιρωσικά σχόλια.
Η Ελγκε άρχισε να παρακολουθείται από τις λιθουανικές και ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, που ενδιαφέρθηκαν για τις ισλαμιστικές διασυνδέσεις της και προπαντός για τις επανειλημμένες προσπάθειές της να πάρει βίζα, ώστε να μεταβεί στη Ρωσία. Για αρκετές φορές η απάντηση της ρωσικής πρεσβείας ήταν αρνητική, εκτός από την τελευταία στα μέσα Μαρτίου, οπότε βίζα της δόθηκε έπειτα από συνεννόηση των υπηρεσιών που την παρακολουθούσαν. Η Ελγκε έδειχνε πολύ χαρούμενη, αγόρασε αεροπορικό εισιτήριο για τη Μόσχα από το Βίλνιους, αλλά λίγο πριν επιβιβαστεί στην πτήση της στις 28 Μαρτίου, συνελήφθη από την αστυνομία που βρήκε στις αποσκευές της σχέδια του μετρό της Μόσχας και οδηγίες χρήσης εκρηκτικών μηχανισμών. Αρχές και Τύπος Λιθουανίας και Ρωσίας δεν αμφιβάλλουν ότι, αν δεν την είχαν σταματήσει, θα ήταν πιθανότατα η τρίτη «μαύρη χήρα» που θα ανατιναζόταν στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας την επομένη, 29η Μαρτίου, οδηγώντας στο θάνατο πολύ περισσότερους από τους 40 νεκρούς της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Εγκλέ,χήρα,μαύρη,Λιθουανία,γονείς,ισλαμίστρια,Βίλνιους,επίθεση