12.04.2010 10:21
Αεροπορική τραγωδία η πρώτη εξέταση στα μαύρα κουτιά χρεώνει ευθύνη στον πιλότο* Σενάρια για εντολή «γοήτρου» του Πολωνού Προέδρου. Προσγείωση θανάτου «υπό πίεση». Θανάσης Αυγερινός

Ημέρα πένθους σήμερα στη Ρωσία, όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν συγγενείς των 96 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του Σαββάτου στο Σμολένσκ, στην οποία βρήκε τον θάνατο ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και επιφανείς παράγοντες της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής ηγεσίας της χώρας.


 Με την ιδιότητα του επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε το Σαββατοκύριακο στο Σμολένσκ τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίον κατέθεσαν λουλούδια στα συντρίμμια του πολωνικού προεδρικού αεροσκάφους πριν αγκαλιαστούν σε μια συμβολική κίνηση συμφιλίωσης και μια εμφανή προσπάθεια να αντιμετωπίσουν από κοινού άλλη μια δύσκολη στιγμή στις πάντα προβληματικές ρωσοπολωνικές σχέσεις.
Τον τόπο της καταστροφής επισκέφθηκε και ο δίδυμος αδελφός του νεκρού προέδρου, Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι, ο οποίος και αναγνώρισε τη σορό του, που αργότερα μεταφέρθηκε στη Βαρσοβία και την ξεπροβόδισε συνοδεία πένθιμου τιμητικού αγήματος ο Β. Πούτιν.
Η άρνηση Κατσίνσκι
Πούτιν και Τουσκ συναντήθηκαν μόλις την περασμένη Τετάρτη στο γειτονικό μνημείο των θυμάτων της τραγωδίας του Κατίν, όπου σφαγιάσθηκαν πριν από 70 χρόνια χιλιάδες Πολωνοί αξιωματικοί από τη σοβιετική μυστική αστυνομία. Γνωστός για την αντιπάθειά του προς τη Μόσχα ο πρόεδρος Κατσίνσκι είχε αρνηθεί τότε να συμμετάσχει στην τελετή και σκόπευε να πραγματοποιήσει το Σάββατο ιδιωτικό προσκύνημα μαζί με πιστούς φίλους και συνεργάτες του.
 Τα συντρίμμια του προεδρικού Τουπόλεφ στο Σμολένσκ. Ο δίδυμος αδελφός του νεκρού προέδρου, Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι, πήγε στον τόπο της καταστροφής και αναγνώρισε τη σορό του, η οποία και μεταφέρθηκε στην Πολωνία (φωτ. Reuters)Η πρώτη εξέταση των καταγραφών από τα μαύρα κουτιά φαίνεται πως ενισχύει την εκδοχή ότι δεν υπήρχε κανένα τεχνικό πρόβλημα στο προεδρικό Τούπολεφ-154, το οποίο μάλιστα είχε υποστεί γενική ανακατασκευή τον περασμένο Δεκέμβριο στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Ρωσία. Οπως είπε ο επικεφαλής της ανακριτικής επιτροπής της ρωσικής Εισαγγελίας Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, η μελέτη των καταγραφών και των στοιχείων που συγκέντρωσαν περισσότεροι από 800 διασώστες και ερευνητές από τον τόπο της τραγωδίας γίνεται με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολωνικής πλευράς, καθώς η Μόσχα θέλει να αποτινάξει κάθε σκέψη ή σκιά ύποπτης εμπλοκής της στο δυστύχημα, που, όπως είναι αυτονόητο, έχει σοκάρει και προβληματίζει μεγάλο τμήμα της πολωνικής κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς πριν καν μπει στη ζώνη ευθύνης των Ρώσων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, το πολωνικό αεροσκάφος είχε προειδοποιηθεί από τους Λευκορώσους ελεγκτές ότι λόγω της πυκνής ομίχλης θα ήταν προτιμότερη η προσγείωσή του είτε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, είτε στη Μόσχα. Ο κυβερνήτης του αεροπλάνου επέμεινε όμως να το προσγειώσει στο πολιτικοστρατιτωτικό αεροδρόμιο Σέβερνι του Σμολένσκ με δική του ευθύνη, ακόμη και όταν πραγματοποίησε τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες προσέγγισης, με την τέταρτη να είναι η μοιραία. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι είδαν το αεροσκάφος να «ξυρίζει» τις κορυφές των δέντρων, να χάνει την ισορροπία του και να συντρίβεται μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν τον αεροδιάδρομο. Οι ρωσικές Αρχές εξηγούν ότι 15 λεπτά νωρίτερα είχαν υποχρεώσει ένα ρωσικό Ιλιούσιν-76 από τη Μόσχα να μεταβεί σε άλλο αεροδρόμιο, ενώ δεν λείπουν και επιφυλακτικές φωνές από Πολωνούς βουλευτές, όπως η Γιολάντα Στσιπίνσκα, που αναρωτήθηκε γιατί αυτό δεν χρειάστηκε να γίνει μία ώρα νωρίτερα για το αεροσκάφος των Πολωνών δημοσιογράφων, που προσγειώθηκε κανονικά στο σημείο.
Οπως εκτιμούν Ρώσοι και Πολωνοί σχολιαστές, όπως ο Ντμίτρι Μπάμπιτς και ο Βουάτσουαφ Ρατζιβίνοβιτς, είναι πολύ πιθανό ότι ο ίδιος ο Κατσίνσκι δεν επιθυμούσε για λόγους πολιτικού γοήτρου να προσγειωθεί στη Λευκορωσία, τον ηγέτη της οποίας Λουκασένκο είχε επανειλημμένως επικρίνει ως υποστηρικτή των «αυτοκρατορικών φιλοδοξιών» της Μόσχας. Στη ρωσική πρωτεύουσα πολύ περισσότερο δεν θα ήθελε να μεταβεί, καθώς πριν καν εκλεγεί πρόεδρος το 2005 είχε πει ότι δεν πρόκειται να την επισκεφθεί πριν ο Ρώσος πρόεδρος ανταποδώσει σειρά επισκέψεων, που «χρωστούσε» από την άποψη του διμερούς διπλωματικού πρωτοκόλλου.
 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Προσγείωση,συγγενείς,τραγωδία,πρόεδρος,Κατσίνσκι,ηγεσία,καταστροφή