07.06.2012 16:14
Διακυμάνσεις στην ισοτιμία του ρουβλίου – Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Η αστάθεια, που επιδεικνύει το ρωσικό ρούβλι τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάζει τους σκεπτικιστές να κάνουν λόγο σχεδόν για την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας οικονομικής κρίσης στη Ρωσία. Η αιτία της πτώσης του εθνικού νομίσματος της Ρωσίας είναι η παρατεινόμενη κρίση της ευρωζώνης και οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και των ΗΠΑ. Στο σύνολό τους όλα αυτά συνέβαλαν στην πτώση των διεθνών τιμών για ενεργειακές πηγές, όπως οι υδρογονάνθρακες, οι οποίοι σε σημαντικό βαθμό εξασφαλίζουν τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού.

 

Κατά τη διάρκεια του Μαΐου η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά 20 δολάρια, δηλαδή περισσότερο από 15 %. Όπως είναι φυσικό αυτό προκάλεσε φόβους σχετικά με το ισοζύγιο πληρωμών της Ρωσίας. Το πιθανότερο είναι πάντως ότι οι φόβοι αυτοί θα μείνουν στη θεωρία. Σχεδόν πριν από ένα χρόνο παρατηρήθηκε ανάλογη εξασθένιση των θέσεων του ρουβλίου, όμως δεν υπήρξαν συνέπειες στην οικονομία ή την πορεία του πληθωρισμού. Μάλιστα το 2011 ο πληθωρισμός ήταν ο χαμηλότερος σε ολόκληρη την ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας, 6%. Το ίδιο ποσοστό θέλουν να πετύχουν οι ρωσικές Αρχές και στο τρέχον έτος.

Στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου επέδρασε η δραστηριότητα της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία χρησιμοποίησε το μηχανισμό των συναλλαγματικών παρεμβάσεων. Τις τελευταίες ημέρες πωλούσε από 200 εκατομμύρια δολάρια, όμως την περασμένη χρονιά οι όγκοι των πωλήσεων ξένων νομισμάτων κάποιες μέρες έφθαναν αρκετά δισεκατομμύρια. Η τρέχουσα αποστολή της δεν είναι να προσδιορίσει την ισοτιμία του ρουβλίου σε ένα ορισμένο επίπεδο, αλλά να εμποδίσει τις απότομες διακυμάνσεις του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Σεργκέι Ιγκνάτιεφ, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν έχουν προς το παρόν προτείνει ένα πειστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται και περαιτέρω πτώση των τιμών στις πηγές ενέργειας. Εάν η κατάσταση θα εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο, η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τις συναλλαγματικές παρεμβάσεις, χρηματικά μέσα για το λόγο αυτό υπάρχουν. Να ποια είναι η γνώμη του εμπειρογνώμονα της εταιρείας “Univer Capital” Ντμίτρι Αλεjντροφ:

H ισοτιμία του ρουβλιου ήδη αυξάνεται. Όλες οι ανησυχίες ήταν περιττές και κερδοσκοπικές, καθότι αντικειμενικούς λόγους ώστε το ρούβλι να συνεχίσει την απότομη πτώση δεν υπάρχουν.

Παρ’ όλ’ αυτά δεν αποκλείεται ότι η εξασθένηση του ρουβλίου τελικά θα έχει επίπτωση στον πληθωρισμό. Περίπου το ένα τρίτο των εμπορευμάτων που πωλούνται στη Ρωσία είναι εισαγόμενα. Και η τιμή τους, πιθανώς, μπορεί να αυξηθεί, θεωρεί ο σύμβουλος του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Πάβελ Μεντβέντεφ. Ωστόσο αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος των καταναλωτών σε σχέση με τη ρωσική παραγωγή προϊόντων. Και ως εκ τούτου, οι εγχώριοι παραγωγοί θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για την ανάπτυξή τους. Το μόνο πράγμα που μπορεί να τους εμποδίσει, είναι η πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας στη Ρωσία.

 

Πηγή:greek.ruvr.ru

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία,ρούβλι,ΗΠΑ,Πετρέλαιο,δολάριο,Κίνα