Λονδίνο και Ουάσιγκτον θα «πιέσουν» από κοινού την Άνγκελα Μέρκελ: Ντέιβιντ Κάμερον και Μπαράκ Ομπάμα αναμένουν από την καγκελάριο σχέδια για τη σωτηρία του ευρώ και τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας του Λονδίνου Express, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα καλέσουν τη Μέρκελ με κάθε μέσο να πετύχει αυστηρή χρηματιστική διαχείριση στην ευρωζώνη. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η επιμονή των ηγετών των δύο χωρών προκαλείται από την όλο και πιο περίπλοκη κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία τις τελευταίες ημέρες «μετεβλήθη από την κακή στη χειρότερη».
Στη σημερινή κατάσταση τους υπουργούς Οικονομικών των ευρωπαϊκών χωρών θα βοηθούσε πολύ η διδασκαλία του «καλλιτέχνη και φιλόσοφου» του σκακιού Αρόν Νιμτσόβιτς, είναι πεπεισμένος ο διεθνής grossmaster Βλαντισλάφ Τκατσόφ:
Πολύ πριν την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σκάκι διαμορφώθηκε μια θεωρία για τους λεγόμενους «αδύναμους κρίκους», τους κρίκους των πιονιών. Ένας από τους μεγαλύτερους μετρ και θεωρητικούς του σκακιού, ο Αρόν Νιμτσόβιτς απέδειξε ότι το πλέον αδύναμο σημείο αυτής της αλυσίδας είναι το πλέον προωθημένο πιόνι. Οι χώρες του νότου της Ευρώπης, που διαθέτουν κατά κανόνα αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, μπορούν απολύτως να θεωρηθούν παρόμοιος αδύναμος κρίκος. Είναι λογικό ότι ακριβώς αυτές πέφτουν πρώτες θύματα της επίδρασης ξένων παραγόντων, στη συγκεκριμένη περίπτωση της πιστωτικής κρίσης. Μπορούμε μόνο να εκφράσουμε τη λύπη μας γιατί οι γνώσεις σκακιού δεν αποτελούν υποχρεωτικό μάθημα για τους σημερινούς υπουργούς Οικονομικών των ευρωπαϊκών χωρών.
Στο σκάκι, όπως νομίζω και στην πολιτική, σε τέτοιες περιπτώσεις επιλογές δράσης υπάρχουν μόνο δύο. Η πρώτη είναι να συνεχίζεις να υπερασπίζεσαι τον αδύναμο παίκτη έως το τέλος, ελπίζοντας ότι θα τον διασώσεις και θα ανακτήσεις την πρωτοβουλία. Αυτό θα μπορούσε να είναι η επιστροφή σε μεγαλύτερη αυτονόμηση των χωρών της ευρωζώνης στην οικονομική τους πολιτική. Για παράδειγμα μέσω της επανέναρξης χρήσης των εθνικών νομισμάτων. Η δεύτερη να σταματήσει να υποστηρίζεις το πιόνι, που πνέει τα λοίσθια και να ενεργοποιήσεις άλλα πούλια. Δεν πιστεύω στην πιθανότητα αυτού του σεναρίου στην παρούσα κατάσταση – την Ελλάδα θα την υποστηρίξουν παρ’ όλ’ αυτά. Να όμως που δεν είμαι βέβαιος ότι θα χρησιμοποιήσουν γι’ αυτό όλες τις δυνατότητες. Και χωρίς αυτό να κερδίσουν την παρτίδα δεν γίνεται.
Με τα προβλήματα στην Ευρώπη ανησυχούν, όπως είναι ήδη σαφές, όχι μόνο στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, στον έναν ή τον άλλο βαθμό αυτά αγγίζουν τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Γι’ αυτό και θα αναζητήσουν από κοινού τη σωτηρία. Η διάσωση του ευρώ θα είναι το κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής των G20, η οποία διεξάγεται στο Μεξικό στα τέλη Ιουνίου.
Πηγή:greek.ruvr.ru