10.04.2010 11:05
Κιργιστάν τα ηνία στα χέρια της Ρόζας …Με ρωσική υποστήριξη Θανάσης Αυγερινός

Τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης φαίνεται πως αποκαθιστά σταδιακά στο Κιργιστάν η προσωρινή κυβέρνηση «λαϊκής εμπιστοσύνης» υπό τη Ρόζα Οτουνμπάεβα, που κήρυξε διήμερο πένθος στη χώρα κι έστειλε εκπρόσωπό της στη Μόσχα, ο οποίος ήδη πρότεινε ρόλο «ειρηνευτικής δύναμης» στον ρωσικό στρατό σε περίπτωση νέου ξεσπάσματος ταραχών.


Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Ζανίς Μπακίεφ, αδελφού και επικεφαλής ασφαλείας του ανατραπέντος προέδρου, ο οποίος καταζητείται ως υπεύθυνος για τους περισσότερους από τους 76 θανάτους που σημειώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μπισκέκ, μπροστά στο μέγαρο της κυβέρνησης, όταν οι άνδρες της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας υπό τις διαταγές του άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών. Οι τραυματίες των διήμερων συγκρούσεων σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζονται σε περισσότερους από 1.500, ενώ το τελευταίο 24ωρο δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας με τη βοήθεια χιλιάδων εθελοντών φαίνεται πως κατόρθωσαν να ανακόψουν τις λεηλασίες χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν πραγματικά πυρά εναντίον των πλιατσικολόγων.
Βαριά τραυματισμένος διακομίστηκε στο γειτονικό Καζακστάν, έπειτα από επιθυμία της οικογένειάς του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μολντομούς Κονγκαντίεφ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από το πλήθος σχεδόν έως θανάτου και αρχικά είχε μεταδοθεί ότι είναι νεκρός.
Η βάση των ΗΠΑ
Υλοποιώντας τα συμφωνηθέντα κατά την τηλεφωνική της συνομιλία με τον Πούτιν, η Ρόζα Οτουνμπάεβα έστειλε ως ειδικό εκπρόσωπό της στη Μόσχα τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησής της, Αλμαζμπέκ Αταμπάεφ, ο οποίος έκανε αίσθηση με τις πρώτες του δηλώσεις σε ρωσικά και διεθνή ΜΜΕ, αναγνωρίζοντας εμμέσως τη ρωσική εμπλοκή στις εξελίξεις και προβλέποντας ότι, αν και δεν υπάρχει ενιαία άποψη μεταξύ των ηγετών της αντιπολίτευσης, το πιθανότερο είναι ότι «θα μειωθεί η διάρκεια του συμφωνητικού για την αμερικανική βάση στο Μανάς». Ο Αταμπάεφ είπε επίσης ότι οι νόμοι του Κιργιστάν δεν επιτρέπουν τη δράση ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας, ωστόσο Ρώσοι στρατιώτες «θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εδραίωση της ειρήνης και στην πρόληψη συγκρούσεων ως ειρηνευτική δύναμη». Σχολιάζοντας μάλιστα το ενδεχόμενο ένοπλης δράσης του ανατραπέντος προέδρου Μπακίεφ και των υποστηρικτών του, που έχουν οχυρωθεί κοντά στην πόλη Ος του Νότου, ο Αταμπάεφ χαρακτήρισε τη ρωσική βάση και τους Ρώσους στρατιωτικούς «εγγύηση σταθερότητας».
Προχωρώντας σε νέες αντιφατικές δηλώσεις ο ανατραπείς Μπακίεφ, που αρνείται να παραιτηθεί, χαρακτήρισε τις εξελίξεις «εσωτερική υπόθεση του Κιργιστάν», στις οποίες δεν εμπλέκονται η Ρωσία και οι ΗΠΑ, αν και αρχικά είχε κάνει λόγο για «ξένο δάκτυλο», χωρίς όμως να κατονομάσει ευθέως το Κρεμλίνο. Πολλοί σχολιαστές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι η Μόσχα έδειξε πολύ καλά ενημερωμένη και αισθητά «φιλική» στις πολιτικές αλλαγές στη χώρα, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από το ρωσικό ΥΠΕΞ και τη δύσκολα πιστευτή «έκπληξη» του Βλ. Πούτιν.
 
 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Κιργιστάν,Ρόζα,ειρηνευτική,δίωξη,Καζακστάν,Μπακίεφ,αλλαγές