18.06.2012 10:50
Στο Ιράν θα προταθεί μια νέα εικόνα

Στη Μόσχα άρχισε άλλος ένας γύρος συνομιλιών των «Έξι» διεθνών μεσολαβητών με το Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (18-19 Ιουνίου). Η Ρωσία υπολογίζει ότι αυτή η συνάντηση θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ του Ιράν και των χωρών της Δύσης και ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί.

 

Tο διμερές πρόγραμμα των συνομιλιών άρχισε με συνάντηση της υπάτου εκπροσώπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας Κάθριν Έστον με τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν Σαΐντ Ντζαλιλί. Σ’ αυτήν λαμβάνουν μέρος οι πολιτικοί διευθυντές των «Έξι» διεθνών μεσολαβητών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι «Έξι» (Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία) από το 2003 επιδιώκουν από κοινού με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τη διακοπή από το Ιράν των εργασιών εμπλουτισμού ουρανίου, οι οποίες θα μπορούν να αποτελέσουν απειλή για το καθεστώς μη διάδοσης του πυρηνικού όπλου. Οι ΗΠΑ από κοινού με άλλες χώρες της Δύσης, καθώς και το Ισραήλ, θεωρούν ότι υπό την κάλυψη του προγράμματος ειρηνικής χρήσης της ατομικής ενέργειας, η Τεχεράνη αναπτύσσει την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Το Ιράν απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και επιμένει στη διεθνή αναγνώριση του δικαιώματός του να αναπτύξει ειρηνική πυρηνική δραστηριότητα.

Οι μεσολαβητές απαιτούν από το Ιράν την εκπλήρωση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αποφάσεων της ΙΑΕΑ, πρωτίστως τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου έως το 20 % και την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας για τις επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ.

Η δυνατότητα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ του Ιράν και των χωρών της Δύσης κρύβεται ακριβώς στο πρόβλημα του εμπλουτισμού από την ιρανική πλευρά ουρανίου έως το 20 %, επεσήμανε την παραμονή της συνάντησης στη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ:

Το θέμα του εμπλουτισμού του Ιράν είναι το βασικό περιεχόμενο εκείνων των ιδεών, οι οποίες εκφράστηκαν από τους Ιρανούς, Γι’ αυτό το θέμα κατατέθηκαν ορισμένες προτάσεις στην «Ομάδα των Έξι». Τώρα η αποστολή μας είναι από δύο διαφορετικά πακέτα προτάσεων να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε μια κοινή απόφαση. Εάν επιτύχουμε πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς αμφιβολία θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ότι ο γύρος της Μόσχας ήταν επιτυχής.

Οι συνομιλίες των «Έξι» με το Ιράν στη Μόσχα γίνονται ήδη για τρίτη φορά τους τελευταίους μερικούς μήνες. Τον Απρίλιο αυτής της χρονιάς οι συνομιλίες του Ιράν με τη Δύση ξανάρχισαν μετά από παύση 15 μηνών στην Κωνσταντινούπολη. Σε λιγότερο από ένα μήνα συνεχίστηκαν στη Βαγδάτη. Στη Δύση έχουν την τάση να εξηγούν αυτή την ενεργοποίηση των επαφών με την επίδραση των κυρώσεων. Στη Ρωσία δεν εξάγουν τόσο μονοσήμαντα συμπεράσματα, λέει ο ψυχολόγος Λεονίντ Πολιακόφ:

Η στρατηγική, την οποία ακολουθεί σήμερα ο Αχμαντινεζάντ είναι η στρατηγική της διαφάνειας. Το Ιράν προφανώς προσπαθεί να βγει από την ομάδα με τις χώρες-παρίες και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι το Ιράν προωθεί πιο ανοιχτές, ευρύτερες επαφές.

Στη Μόσχα είναι πεπεισμένοι: αντί για κυρώσεις πρέπει να γίνουν βήματα προσέγγισης. Για ορισμένα αποτελέσματα των συνομιλιών των «Έξι» μεσολαβητών με το Ιράν, οι συμμετέχοντες σε αυτή τη συνάντηση θα μιλήσουν με την ολοκλήρωσή τους στις 19 Ιουνίου.

 

πηγή: greek.ruvr.ru

Λέξεις Κλειδιά: Ιράν,Μόσχα,πυρηνικό πρόγραμμα