21.06.2012 05:17
Επιχείρηση «Σιαρλή» στις Βρυξέλλες

Θα θέσει ενώπιον των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας.

 

Υπό το βάρος πληροφοριών και δημοσιευμάτων που φέρουν την κυβέρνηση Χριστόφια από τη μια να προσφέρει… γην και ύδωρ στη Ρωσία για την παραχώρηση δανείου δισεκατομμυρίων και την ΕΕ να πιέζει την Κύπρο να προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης για να καλύψει τις οικονομικές της ανάγκες, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή θα προσπαθήσει σήμερα να πείσει τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, στην κρίσιμη συνάντηση του Eurogroup, ότι η κυπριακή κυβέρνηση κάνει όλα όσα πρέπει για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.


Συγκεκριμένα όπως γράφει το αμερικανικό περιοδικό STRATFOR το αντάλλαγμα που η χώρα μας προσφέρει στη Μόσχα για να εξασφαλίσει δάνειο πέντε δισεκατομμυρίων, είναι η προσφορά στη Ρωσία ναυτικής βάσης στην Κύπρο.

Όπως γράφει το STRATFOR τώρα που η Ρωσία έχει χάσει το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας έχει επείγουσα ανάγκη από μια νέα ναυτική βάση στη Μεσόγειο, ανάγκη την οποία φαίνεται να της ικανοποιεί η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία χρειάζεται επειγόντως τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους της και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα.

«Η Κύπρος, γράφει το περιοδικό, είχε πάντοτε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Οι Ρώσοι επιχειρηματίες θεωρούν την Κύπρο φορολογικό παράδεισο και την έχουν χρησιμοποιήσει για ξέπλυμα χρήματος και λαθρεμπόριο όπλων».

Σύμφωνα με το STRATFOR, η κυπριακή κυβέρνηση προτιμά να πάρει δάνειο από τρίτη χώρα παρά να αποταθεί στον Μηχανισμό Στήριξης, ο οποίος θα της δώσει τα χρήματα που χρειάζεται, θα της επιβάλει όμως αυστηρούς όρους για οικονομική πειθαρχία.

Το περιοδικό επικαλείται αξιωματούχο της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα δώσει στην Κύπρο δάνειο αρκετών δισεκατομμυρίων.
Να σημειωθεί ότι το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας είναι η μοναδική βάση της Ρωσίας στη Μεσόγειο και οι ταραχές στη χώρα αυτή θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση της χρησιμοποίησής του από το ρωσικό στόλο.

Ο κΚυβερνητικός Εκπρόσωπος με τον οποίο προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε για να σχολιάσει το δημοσίευμα, δεν απάντησε στις κλήσεις μας χθες μέχρι αργά το απόγευμα.

Μας πιέζει και η ΕΕ
Εξάλλου, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, η Κύπρος δέχεται πιέσεις από την ΕΕ ώστε να προσφύγει στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για δάνειο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επικαλούμενο δηλώσεις δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων, το Bloomberg αναφέρει ότι η Κύπρος επιθυμεί να λάβει δάνειο μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αποφύγει προγράμματα λιτότητας τύπου Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.
Πάντως, το Bloomberg δηλώνει πεπεισμένο πως η Κύπρος θα είναι η πέμπτη χώρα που θα στραφεί προς την ΕΕ για οικονομική βοήθεια.

Το δημοσίευμα του Bloomberg κληθηκε να σχολιάσει χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος είπε ότι αυτό που λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι πως αυτά τα θέματα διευθετούνται και ρυθμίζονται μέσα από διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών-μελών και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Κύπρου - μαζί με τους θεσμούς της ΕΕ.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή και διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα διάφορα ζητήματα που εγείρονται ενόψει της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Δεν θα μπω στη λογική των δημοσιευμάτων που προέρχονται από άγνωστες πηγές για τον απλούστατο λόγο ότι τελικά θα μπούμε στη λογική συνεχών απαντήσεων σε δημοσιεύματα που όχι μόνο προκαλούν σύγχυση, αλλά και δεν βοηθούν καθόλου στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης για την οποίαν η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα κι εργάζεται μεθοδικά», είπε.

Στο Eurogroup ο Σιαρλή
Το θέμα στήριξης της Κύπρου θα συζητηθεί σήμερα στη συνάντηση του Eurogroup, το οποίο επίσης θα ασχοληθεί με τις ισπανικές τράπεζες και ενδεχόμενες αλλαγές στο ελληνικό μνημόνιο.

Στο Λουξεμβούργο για να πάρει μέρος στις εργασίες του Eurogroup μετέβη χθες, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή έχοντας στο χαρτοφύλακά του τις απαντήσεις σε πέντε από τις επτά συστάσεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία καθώς και περίγραμμα των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης τα οποία συζητήθηκαν χθες στο Υπουργικό.

Τα μέτρα
Όπως είπε ο Εκπρόσωπος, το πακέτο των μέτρων έχει κύρια χαρακτηριστικά την περαιτέρω μείωση δαπανών μέσα από εξοικονομήσεις, διόρθωση στρεβλώσεων και αναδιάρθρωση προβλημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, πέραν από τα γνωστά ήδη μέτρα για φορολόγηση των μεγάλων αυτοκινήτων και των σπιτιών πέραν των 300 τ.μ., το πακέτο περιλαμβάνει και αποκοπές επιδομάτων κρατικών αξιωματουχων και κατάργηση ή αναθεώρηση άλλων.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι έγινε πολύ σημαντική προεργασία και ότι η Κυβέρνηση έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη τις ευαισθησίες των κοινωνικών εταίρων, έτσι, όπως διατυπώθηκαν στις διάφορες συναντήσεις και στον διάλογο που προηγήθηκε.

Πρόσθεσε ότι θα γίνει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα για τα μέτρα και σημείωσε ότι κάποια από αυτά χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση και πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα γίνει σήμερα. Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει διευθετηθεί συνάντηση του Προέδρου με τα κόμματα, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά. Σε ερώτηση τι περιλαμβάνουν τα μέτρα ο Εκπρόσωπος δεν απάντησε, εφόσον, όπως είπε, πρέπει πρώτα να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι, ενώ σε ερώτηση αν λήφθηκαν υπόψη και οι συστάσεις της Κομισιόν, είπε ότι πρόκειται για ένα πακέτο που στόχο έχει να αντιμετωπίσει τη μικρή απόκλιση που υπάρχει μέχρι τώρα στην πορεία των δημοσιονομικών. Ανέφερε επίσης ότι για θέματα που ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους θα γίνει συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Το σημείωμα από την Κομισιόν
Σ’ ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε χθες η Κομισιόν, ενόψει της σημερινής συνεδρίας στο Λουξεμβούργου και της συζήτησης των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων στην Κύπρο, η Επιτροπή υπενθυμίζει τις συστάσεις που είχε εκδώσει στις 13 Ιουλίου 2010 για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, ώστε να επανέλθει με τρόπο βιώσιμο κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2012. Η Κομισιόν χαιρετίζει τα μέτρα που ήδη λήφθηκαν με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, ωστόσο επισημαίνει ότι με βάση τις εαρινές προβλέψεις για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012, οι κυπριακές Αρχές δεσμεύθηκαν πως θα λάβουν μέχρι το τέλος Ιουνίου πρόσθετα μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει στη συνέχεια τα μέτρα αυτά, προκειμένου να διαπιστώσει εάν οδηγούν στην επίτευξη του στόχου.

Σχετικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Κύπρο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι έχει πληγεί σοβαρά από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με τις τράπεζες να αναζητούν τρόπους για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου δέχθηκε πλήγμα, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, τόσο από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατείχε, όσο και την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καταλήγει το σημείωμα της Κομισιόν.

 
Ενδεικτική της άγνοιας των κομμάτων για τα μέτρα αλλά και γενικά για την πορεία των βασικών οικονομικών θεμάτων, όπως αυτό της προσφυγής μας στον Μηχανισμό Στήριξης και του ρωσικού δανείου ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε χθες αν γνωρίζει κάτι για τα μέτρα.

«Ονομάζομαι Νίκος Αναστασιάδης, είπε, και όχι Μάντης Κάλχας. Και βεβαίως απασχολεί όλους και τους δημόσιους υπαλλήλους κι εμάς, ποια θα είναι τα μέτρα, αν θα ενταχθούμε στον Μηχανισμό, ποιες θα είναι οι συνέπειες, σε ποιο βαθμό θα ενταχθούμε στον Μηχανισμό. Όλα αυτά είναι για τις πολιτικές δυνάμεις άγνωστα, αφού ακόμη συζητούνται μεταξύ Υπουργού Οικονομικών και Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ».

Η δήλωση Αναστασιάδη έγινε μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ. Χθες, εξάλλου, ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ατολμία και αναποφασιστικότητα στο θέμα της οικονομίας.

Σημειώνει ότι ο Υπουργός Οικονομικών πάει σε μια κρισιμότατη σύνοδο του Eurogroup, «δυστυχώς χωρίς να έχει προηγηθεί η λήψη των όποιων αποφάσεων για την κυπριακή οικονομία. Χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις».

«Εδώ δεν έχουν καν καταφέρει να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι κυβερνώντες. Πρόκειται, για την ίδια ακριβώς προχειρότητα με την οποία ενήργησε η Κυβέρνηση και τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναίνεσε στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, χωρίς να διεκδικήσει τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών, όπως ορθά έπραξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τις ελληνικές».

 

Πηγή: sigmalive.com 

Λέξεις Κλειδιά: Κύπρο,Κύπρος,Σιαρλής,Ρωσία