01.04.2010 11:08
Ο Τσετσένος οπλαρχηγός Ουμάροφ ανέλαβε την ευθύνη της σφαγής στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός

Ο διαβόητος ισλαμιστής οπλαρχηγός και αυτοαποκαλούμενος εμίρης του Εμιράτου του Καυκάσου, Ντόκου Ουμάροφ, ανέλαβε τελικά την ευθύνη για τις εκρήξεις στο μετρό της Μόσχας, την ίδια στιγμή που άλλες δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Κιζλιάρ του Νταγκεστάν, δίπλα στην Τσετσενία, αφαιρούσαν τη ζωή από 12 αστυνομικούς και πολίτες.


 «Δεν θα παρακολουθείτε πλέον ήσυχα τον πόλεμο στον Καύκασο από τις τηλεοράσεις σας, ο πόλεμος θα έρθει στους δρόμους σας και θα τον αισθανθείτε στο πετσί σας...», είπε ο Ντόκου Ουμάροφ στο μήνυμά του (φωτ. Ass. Press)Ο Ουμάροφ διαβεβαίωσε ότι οι «ειδικές επιχειρήσεις εναντίον των απίστων» στο μετρό έγιναν με δική του εντολή και θα συνεχιστούν. «Δεν θα παρακολουθείτε πλέον ήσυχα τον πόλεμο στον Καύκασο από τις τηλεοράσεις σας, ο πόλεμος θα έρθει στους δρόμους σας και θα τον αισθανθείτε στις ζωές και το πετσί σας», είπε ο Ουμάροφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο αναρτήθηκε αρχικώς στο YouTube και έγινε ευρέως γνωστό από την ιστοσελίδα, που ελέγχουν οι αυτονομιστές (www.kavkazcenter.com). Σύμφωνα με τον καταζητούμενο ηγέτη των ισλαμιστών τρομοκρατών, η ενέργειά του αποτελεί «απαντητικό χτύπημα και νόμιμη εκδίκηση» για την «επίθεση της 11ης Φεβρουαρίου 2010 εναντίον φτωχών κατοίκων της Τσετσενίας και Ινγκουσετίας», οι οποίοι υποτίθεται ότι μάζευαν καρπούς του δάσους για να θρέψουν τις οικογένειές τους, «αλλά κατασφάχτηκαν με μαχαίρια από κατοχικές ειδικές δυνάμεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB)», οι άνδρες της οποίας, όπως ισχυρίστηκε, προχώρησαν στη συνέχεια σε ατιμωτικές πράξεις στις σορούς των νεκρών.
Ο εκπρόσωπος της Τσετσενίας στη ρωσική Ανω Βουλή, Ζιάντ Σαμπσαμπί. σχολίασε ότι «αδιαφόρως των δηλώσεών του οι μέρες του Ουμάροφ και του περίγυρού του είναι μετρημένες». Πριν από την επίσημη ανάληψη ευθύνης, γεωργιανό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ηχητικό μήνυμα άνδρα, που είχε συστηθεί ως Ουμάροφ και διέψευδε οποιαδήποτε σχέση με τις επιθέσεις της Μόσχας, κατηγορώντας ευθέως τον Β. Πούτιν και την FSB ότι «σκοτώνουν τους πολίτες τους για να παραμείνουν στην εξουσία».
Νωρίς χθες το πρωί ένας άνδρας με παγιδευμένο Niva τινάχτηκε στον αέρα όταν τον σταμάτησε αστυνομικό μπλόκο προκαλώντας τον θάνατο δύο αστυνομικών και μιας περαστικής. Στο ίδιο σημείο 20 λεπτά αργότερα ακόμη ένας άνδρας, που φορούσε μάλιστα αστυνομική στολή, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος προκαλώντας τον θάνατο δύο πολιτών και άλλων επτά αστυνομικών, μεταξύ των οποίων και ο τοπικός διοικητής, και τραυματίζοντας τουλάχιστον 27 ανθρώπους.
 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: σφαγή,Τσετσένος,οπλαρχηγός,Ουμάροφ,Νταγκεστάν