31.03.2010 17:31
Η Ρωσία πενθεί τους 39 νεκρούς του μετρό, ενώ η φρασεολογία Πούτιν προκαλεί. «Ξετρυπώστε τους ενόχους από τους οχετούς...» Θανάσης Αυγερινός

Με ανάμικτες αντιδράσεις, μεγαλύτερου και τυφλού τρόμου που εξαπλώνεται απ' τη μια και εκδηλώσεις αλληλεγγύης, πένθους και περισυλλογής απ' την άλλη, η ρωσική κοινή γνώμη αντιμετωπίζει τη διπλή τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας στο μετρό της Μόσχας, ενόσω κυβέρνηση, αντιπολίτευση και υπηρεσίες ασφαλείας ερίζουν αναζητώντας υπευθύνους.
Η Μοσχοβίτισσα κλαίει βουβά, στη στάση «Παρκ Κουλτούρι» του μετρό. Οπως εκατοντάδες συμπολίτες της, κατέβηκε κι αυτή να αποθέσει ένα λουλούδι στη μνήμη των θυμάτων της τυφλής τρομοκρατικής βίας (φωτ. Reuters)Εκατοντάδες Μοσχοβίτες, ακόμη κι εκείνοι που εμφανώς αποφεύγουν τα τελευταία 24ωρα τις μετακινήσεις με μετρό, κατεβαίνουν στις στάσεις «Λιουμπιάνκα» και «Παρκ Κουλτούρι» για να τιμήσουν τη μνήμη των 39 μέχρι στιγμής νεκρών. Η μακάβρια διαδικασία της αναγνώρισης των νεκρών συνεχίζεται σε νοσοκομεία και νεκροτομεία της πόλης, καθώς πέντε σοροί δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, ενώ 76 τραυματίες, εκ των οποίων 30 με σοβαρά τραύματα, συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα συρρέουν προσφέροντας αίμα για τους τραυματίες, ενώ δεήσεις τελούνται σε όλους τους ναούς. Ακόμη και η λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος έπεσε θύμα της αφροσύνης των λεγόμενων «τηλεφωνικών τρομοκρατών», υποχρεώνοντας σε ολιγόωρη εκκένωσή του.


Φήμες και ακρότητες...
Ειδήσεις για εκκενώσεις κτιρίων, απειλές εκρήξεων, ανεύρεση ύποπτων αντικειμένων, αλλά και βομβών που δεν εξερράγησαν, καθώς και η φημολογία που σέρνεται, επιτείνουν το κλίμα της έντασης και της αναταραχής. Δεν λείπουν και τα ηχηρά ρεπορτάζ, όπως αυτό του ημερήσιου «Κομερσάντ», που κάνουν λόγο για «30 μαύρες χήρες, οι οποίες άρχισαν να εκπαιδεύονται στην Τουρκία» και είναι φανατικές και έτοιμες για δράση, ακόλουθοι του ιδεολόγου των ισλαμιστών Σαΐντ Μπουριάτσκι, που σκοτώθηκε στις αρχές Μαρτίου σε επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας στον Καύκασο.
Προεδρεύοντας σύσκεψης για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα μαζικά μέσα μεταφοράς ο πρωθυπουργός Πούτιν ενέκρινε οικονομική βοήθεια για τα θύματα και χαρακτήρισε ζήτημα τιμής για τις αρχές ασφαλείας «να ξετρυπώσουν τους ενόχους που κρύφτηκαν στους οχετούς». Η «σκληρή» φρασεολογία προκαλεί ήδη ειρωνείες ηγετών της αντιπολίτευσης, που θυμίζουν ότι ο Β. Πούτιν ξεκίνησε προ δεκαετίας υποσχόμενος την εξόντωση των αυτονομιστών και της τρομοκρατικής απειλής και τώρα αναγκάζεται να επιστρέψει σε αυτήν. Οι ένοπλοι ισλαμιστές μπορεί να είναι λιγότεροι σήμερα σε αριθμό, ωστόσο δρουν όχι σε μια, την Τσετσενία, αλλά σε περισσότερες ρωσικές Δημοκρατίες του Καυκάσου (Ινγκουσετία, Νταγκεστάν) και φαίνεται πως βρίσκουν πεδίο δράσης και σε εδάφη της Γεωργίας και των αποσχισθεισών Δημοκρατιών της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής της Τσετσενίας Ντουκβάχ Αμπντουραχμάνοφ επέρριψε ευθύνες για το τρομοκρατικό χτύπημα στις υπηρεσίες ασφαλείας της Μόσχας και κάλεσε όσους σχολιάζουν να είναι στο εξής πιο προσεκτικοί, γιατί «οι τρομοκράτες δεν έχουν εθνικότητα». Το Κρεμλίνο συζητά να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές για όσους εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες και η Ανω Βουλή ετοιμάζει τροπολογίες που θα επιτρέπουν τη θανατική ποινή, για την οποία όμως μάλλον αδιαφορούν οι φανατικοί καμικάζι.
Ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, προσήλθε στη στάση του μετρό «Λιουμπιάνκα» και κατέθεσε εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.
 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: αντιδράσεις,πένθος,Παρκ Κουλτούρι,Μοσχοβίτες,νοσοκομεία,Τσετσενία,Βενιζέλος