30.06.2012 13:34
Οι ζηλωτές της δόξας των προγόνων

Στις 30 Ιουνίου στο Μουσείο-εθνικό πάρκο της Μόσχας «Τσαρίτσινο» θα γίνει η στρατιωτική-ιστορική αναπαράσταση, που είναι αφιερωμένη στην 200η επέτειο από την έναρξη του Πατριωτικού Πολέμου του 1812 κατά του Ναπολέοντα. Στην παρουσίαση θα συμμετάσχουν εθελοντές μέλη των στρατιωτικών-ιστορικών συλλόγων και ενώσεων της Διεθνούς Στρατιωτικής-Ιστορικής Ομοσπονδίας. Θα παίξουν το ρόλο των στρατιωτών τόσο των ρωσικών, όσο και των γαλλικών στρατευμάτων εκείνης της ηρωικής εποχής.


Νωρίς το πρωί της 24ης Ιουνίου 1812, οι προωθημένες μονάδες του 600 χιλιάδων στρατού του Γάλλου αυτοκράτορα με μεταφερόμενες γέφυρες διέσχισαν τον ποταμό Νεμάν και εισέβαλαν στο έδαφος της Ρωσικής αυτοκρατορίας. Άρχισε ο Πατριωτικός Πόλεμος, ο οποίος προκάλεσε μια μεγάλη πατριωτική έξαρση όλων των ρωσικών κοινωνικών στρωμάτων εκείνης της εποχής, λέει ο πρόεδρος της Διεθνούς Στρατιωτικο-Ιστορικής Ομοσπονδίας Αλεξάντρ Βαλκόβιτς:

Σας παρουσιάζουμε την πρώτη ημέρα του πολέμου. Δηλαδή αυτό που συνέβη πριν από 200 χρόνια. Τα μέλη των στρατιωτικο-ιστορικών σωματείων θα παρουσιάσουν το ρωσικό και γαλλικό πεζικό εκείνης της εποχής. Δυστυχώς, μια σειρά περιορισμών στο χώρο του Μουσείο-εθνικού πάρκου δεν μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε πυροβολικό και ιππικό.

Οι αναπαραστάσεις πολεμικών συρράξεων είναι γνωστές από τους αρχαίους χρόνους. Αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 το κίνημα των αναπαραστάσεων έχει αποκτήσεις ασυνήθιστη δημοτικότητα. Οι στρατιωτικο-ιστορικές λέσχες συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες λάτρεις της στρατιωτικής ιστορίας σε όλο τον κόσμο. Μία από τις πλέον πολυάριθμες κατευθύνσεις της δραστηριότητάς τους είναι ακριβώς η περίοδος των ναπολεόντειων πολέμων, επισημαίνει ο Αλεξάντρ Βαλκόβιτς:

Η Ρωσική Διεθνής Στρατιωτικο-Ιστορική Ομοσπονδία - είναι η μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει ανθρώπους όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων. Αυτή τη στιγμή συνενώνει πάνω από 2.000 ζηλωτές της δόξας των προγόνων. Ήδη επί δύο δεκαετίες διεξάγουμε διάφορα στρατιωτικο-ιστορικά φεστιβάλ.

Από καιρό έχουν βυθιστεί στη λήθη εκείνες οι εποχές, όπου στο πεδίο της μάχης μπορούσες να δεις έναν «εθνοφρουρό του Ναπολέοντα» με μανδύα, που κούμπωνε με φερμουάρ. Η πλήρης αυθεντικότητα των όπλων, της εξάρτησης, των σκηνών, όλων των ειδών ένδυσης και νοικοκυριού, σήμερα είναι υποχρεωτικός όρος για τη συμμετοχή στην αναπαράσταση της μάχης, υπογραμμίζει ο Αλεξάντρ Βαλκέβιτς. Η πιο μεγαλειώδης παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Μποροντινό στα περίχωρα της Μόσχας. Εδώ διεξήχθη η αποφασιστική μάχη του Πατριωτικού Πολέμου του 1812. Αργότερα ο Ναπολέων την αποκάλεσε «μια μάχη γιγάντων». Στο Μποροντινό η αναπαράσταση από Ρώσους και ξένους εθελοντές, μέλη δεκάδων στρατιωτικο-ιστορικών λεσχών θα εξελιχθεί με πλήρη δυναμισμό. Θα χτυπά το πυροβολικό, θα υπάρχουν και ορμητικές επιθέσεις του ιππικού.

Τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλης κλίμακας παρουσίαση στο Σμολένσκ. Και το Σεπτέμβριο θα αρχίσει η ιππική αποστολή Μόσχα-Παρίσι. Οι Κοζάκοι με άλογα του Δον θα διανύσουν τη διαδρομή των προγόνων τους, οι οποίοι, ελευθερώνοντας την Ευρώπη, έφθασαν στη Γαλλία υπό την αρχηγία του Αταμάνου Mατβέι Πλάτοφ. Η διαδρομή που διένυσαν περνά από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Στις πόλεις των χωρών αυτών θα διεξαχθούν διασκέψεις. Ετοιμάζεται μεγάλης κλίμακας θεατροποιημένη αναπαράσταση, στην οποία θα συμμετάσχουν το Ακαδημαϊκό Συγκρότημα Τραγουδιού και Χορού του ρωσικού στρατού Αλεξαντρόφ και οι ιππείς της Σχολής Ιππικής Τέχνης του Κρεμλίνου.

Σχεδιάζεται ότι στις 20 - 21 Οκτωβρίου στο γαλλικό Φοντενεμπλό, κοντά στο Παρίσι, θα πραγματοποιηθούν πανηγυρικοί εορτασμοί με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της εορταστικής καμπάνιας. Εκεί θα γίνει και δημοπρασία των αλόγων του Δον, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την αποκατάσταση της φυλής τους.

 

 

Λέξεις Κλειδιά: Ναπολέοντας,εορτασμός,Μόσχα