09.07.2012 03:46
Ρωσική ένεση €5 δις

Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για δάνειο από τη Ρωσία €5 δις μετά την επίσημη επιβεβαίωση από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, ότι η αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξετάζεται.

Η Κύπρος επιδιώκει ένα δεύτερο δάνειο από τη Ρωσία σε λιγότερο από ένα χρόνο για να μετριαστούν οι απειλές για την οικονομία της καθώς έγινε το πέμπτο κράτος της ευρωζώνης, που ζήτησε τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης της Ευρώπης.

 

Ωστόσο, από τις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων εξετάζεται αν είναι δυνατό και λογικό να δοθεί ένα άλλο δάνειο στην Κύπρο, παρ’ ότι η προχθεσινή  δήλωση δείχνει,  ότι η ρωσική πρόθεση είναι θετική. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρχει θετική απάντηση.
Αν τρέξουν οι εξελίξεις με το ρωσικό δάνειο, δημιουργούνται νέα δεδομένα για τη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Κύπρο, καθώς θα δοθεί μια ανάσα €5 δις χωρίς όρους μνημονίου ενώ η υπόλοιπη χρηματοδοτική βοήθεια θα έρθει από το μηχανισμό. Η κυβέρνηση ποντάρει σε μεγάλο βαθμό στο διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία ή ακόμη και την Κίνα και ήδη είχε αρχίσει επαφές πριν από αρκετούς μήνες.

Τα νέα δεδομένα έρχονται σε μια κρίσιμη φάση της οικονομίας, τη στιγμή που το κλιμάκιο της Τρόικας ολοκλήρωσε την «απογραφή» του δημοσιονομικού τομέα και του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κουβαλά στις βαλίτσες του τα στοιχεία για να βγει ο «λογαριασμός» και η «συνταγή» για την Κύπρο.

«ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ» Η ΚΥΠΡΟΣ

«Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά το αίτημά της για δανειοδότηση», δήλωσε στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Επεσήμανε μάλιστα, πως, όταν και εφόσον υπάρξουν εξελίξεις, η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί με διαφάνεια και θα χειριστεί το ζήτημα.
Σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, ο εκπρόσωπος είπε ότι και την προηγούμενη φορά που έγινε δανειοδότηση της Κύπρου από τη Ρωσία γράφονταν πολλά, «αλλά στο τέλος αποδείχθηκε ότι αποτελούσαν απλώς φαντασιώσεις».

Αναφορικά με την Κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι, αν όλα πάνε καλά μέχρι το τέλος, «η Κύπρος θα έχει αναβαθμισμένη θέση και κύρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια και όχι μόνο».

«Όπως φάνηκε από τις πρώτες ημέρες», πρόσθεσε, «οι Ευρωπαίοι προσεγγίζουν με μεγάλες προσδοκίες την Κυπριακή προεδρία, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την άριστη δουλειά που έχει κάνει η Κύπρος με την συμβολή όλων».

Ο εκπρόσωπος εξήρε τέλος, την στάση που τήρησαν όλοι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές.

ΔΕΝ ΚΑΚΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Δεν κακοφαίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το γεγονός, ότι η Κύπρος διατηρεί καλές σχέσεις με την Ρωσία. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα λήψης δανείου από την Ρωσία, στην διάρκεια κοινής διάσκεψης τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Εμανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι στην Ρωσία παλινορθώνεται ο καπιταλισμός και ουδείς πρέπει να έχει έγνοια ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ο κομμουνισμός στην Κύπρο λόγο των δεσμών Λευκωσίας- Μόσχας. Ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η Κύπρος ως ανεξάρτητο κράτος έχει την δυνατότητα να διατηρεί σχέσεις και με τρίτες χώρες, εκτός από τις σχέσεις που έχει με την Ε.Ε. Ξεκαθάρισε τέλος ότι αίτηση για το Ρωσικό δάνειο γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυπριακής Κυβέρνησης για εξυγίανση της οικονομίας της.

Την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για δημοσιονομική εξυγίανση εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Εμανουέλ Μπαρόζο. Ο κύριος Μπαρόζο τόνισε ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, πρέπει να προέρχονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και να μην θεωρείται ότι επιβάλλονται από έξω. Έστειλε παράλληλα μήνυμα προς την κυπριακή κοινωνία να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για ένα πρόγραμμα που όπως είπε δεν θα είναι εύκολο βραχυπρόθεσμα αλλά που θα οδηγήσει τελικά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων της για προώθηση των θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη. Σημείωσε επίσης ότι με τον κύριο Ρομπάι συμφώνησαν ότι αυτό που χρειάζεται η ευρωπαϊκή ένωση είναι να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές οι πολιτικές της.

Από την πλευρά του ο κύριος Ρομπάι καλωσόρισε την δέσμευση της Κύπρου να εμπλακεί αποφασιστικά σε δράσεις που θα διασφαλίζουν την επαναφορά της οικονομικής ανάπτυξης.

πηγή: neoskosmos.com 

Λέξεις Κλειδιά: Χριστόφιας,δάνειο,Ρωσία