12.07.2012 08:23
Τουρκία-Ρωσία-Συρία: Συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν στη Μόσχα την ερχόμενη Τετάρτη

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Μόσχα για μια συνάντηση εργασίας με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επικεντρωμένη κυρίως στη σύγκρουση στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του Ερντογάν.

 

Οι δύο άνδρες "θα έχουν μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τις σημαντικές περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, αρχίζοντας από τη Συρία", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, πρώην συμμάχους, επιδεινώθηκαν πολύ από την αρχή της καταστολής στη Συρία, το Μάρτιο του 2011.
Ο Ερντογάν κατήγγειλε επανειλημμένα τις βιαιότητες των συριακών δυνάμεων και ζήτησε από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ 'Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.
Η Τουρκία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 37.000 σύρους πρόσφυγες.
Έχει επιτρέψει επίσης στους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο έδαφός της.
Η Ρωσία από την πλευρά της είναι ο κύριος σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, μπλοκάροντας κάθε απόφαση του ΟΗΕ που καταδικάζει την καταστολή και αρνούμενη να σταματήσει την κυρίως στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρει στο καθεστώς του 'Ασαντ, παρά τις διεθνείς επικρίσεις.
Οι Ερντογάν και Πούτιν θα συζητήσουν επίσης "τις προόδους που έχουν πραγματοποιηθεί τελευταία στις τουρκορωσικές σχέσεις, οι οποίες προήχθησαν στο επίπεδο της ενισχυμένης σύμπραξης, καθώς και νέες δυνατότητες συνεργασίας", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Τουρκίας.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2010 πολλές συμφωνίες που ενισχύουν τη διμερή συνεργασία, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, θέτοντας στόχο να φτάσουν ως το 2015 ετήσιο όγκο συναλλαγών 100 δισεκ.
δολαρίων.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: Ερντογάν,Συρία,Πούτιν