19.03.2010 18:38
Ρωσία Χίλαρι Κλίντον με Σεργκέι Λαβρόφ για νέα Συνθήκη πυρηνικών όπλων Μ.Ανατολή και Ιράν. «Δεν είμαστε εχθροί, ούτε φίλοι» Θανάσης Αυγερινός

Συνεργαζόμαστε ακόμη και διαφωνώντας, δεν είμαστε πλέον εχθροί, αλλά ούτε ακόμη φίλοι. Στο κλίμα αυτό κινούνται οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υποδέχτηκε χθες την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, που έφτασε στη ρωσική πρωτεύουσα αποφασισμένη να οριστικοποιήσει τη νέα συνθήκη ΣΤΑΡΤ για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα των δύο χωρών, όπως είχαν συμφωνήσει τηλεφωνικά οι πρόεδροι Ομπάμα και Μεντβιέντεφ.


Παρά την «ομοψυχία» Ομπάμα και Μεντβιέντεφ για τη νέα συνθήκη ΣΤΑΡΤ, για τα πυρηνικά όπλα των δύο χωρών, Χίλαρι και Λαβρόφ διαπίστωσαν ότι η πρακτική διαδικασία θα κρατήσει πολύ περισσότερο χρόνο, σημάδι ότι οι διαφωνίες ΗΠΑ-Ρωσίας δεν είναι αμελητέες... (φωτ. Ass. Press)Κλίντον και Λαβρόφ εξέτασαν από κοινού την πορεία της ολοκλήρωσης της συνθήκης, η οποία είχε ανακοινωθεί από την αρχή της χρονιάς ότι σύντομα θα υπογραφεί, όμως η πρακτική διαδικασία φαίνεται να κρατά πολύ περισσότερο από το προγραμματισμένο, σημάδι ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν, ή γεννιούνται στην πορεία, δεν είναι αμελητέες.
Το γενικό πλαίσιο της συνθήκης έχει προ πολλού συμφωνηθεί, όμως η Μόσχα απαίτησε πλέον να καταστεί σαφής από το κείμενό της η διασύνδεση των επιθετικών και αμυντικών πυραυλικών συστημάτων, δηλαδή των στρατηγικών πυρηνικών και της αντιπυραυλικής ασπίδας, που προωθείται παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου όλο και πιο κοντά στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο φαίνεται όμως πως βρήκε έναν ακόμη λόγο για κωλυσιεργία αδιαφορώντας για την επιθυμία της Χ. Κλίντον να υπογραφεί η συνθήκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια, δείχνοντας να βλέπει με καλό μάτι την πρόταση του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μπουν οι υπογραφές στο «ουδέτερο» έδαφος του Κιέβου, που μοιάζει να επιστρέφει ενοχλητικά για την Ουάσιγκτον στη σφαίρα της ρωσικής επιρροής.


Το Μεσανατολικό
Τυπική αφορμή της επίσκεψης Κλίντον είναι η συνεδρίαση του κουαρτέτου για τη Μ. Ανατολή, που γίνεται σήμερα στη Μόσχα, με συμμετοχή του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Κ. Αστον και του ειδικού απεσταλμένου Τ. Μπλερ. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων Χ. Κλίντον και Σ. Λαβρόφ βρέθηκε χθες το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με εμφανώς αποκλίνουσες τις εκτιμήσεις των δύο πλευρών, παρά την αισθητή προσέγγισή τους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Κατά τη Χ. Κλίντον, η Τεχεράνη δικαιούται να αναπτύξει την ειρηνική πυρηνική της ενέργεια, όχι όμως πυρηνικούς εξοπλισμούς οποιουδήποτε είδους, θέση στην οποία συμφωνεί και η Μόσχα, αποδίδοντας ωστόσο αλλού την έμφαση και προπαντός στην ανάγκη να υπάρξει διπλωματική συνεννόηση έως το τέλος.
Στην έκκληση Κλίντον να καθυστερήσει και άλλο η Ρωσία την κατασκευή του ατομικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπουσέρ, ο Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η κατασκευή του σταθμού θα προχωρήσει, μάλιστα η λειτουργία του θα αποδειχτεί καθοριστική για τη συνεργασία του Ιράν με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Ακόμη πιο κατηγορηματικός ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που υποδέχεται σήμερα τη Χ. Κλίντον για διαβουλεύσεις, προετοίμασε το έδαφος δηλώνοντας από χθες ότι ο σταθμός του Μπουσέρ θα τεθεί σε λειτουργία ήδη από το ερχόμενο καλοκαίρι.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία
 

Λέξεις Κλειδιά: εχθροί,Λαβρόφ,Κλίντον,Ομπάμα,Μεντβιέντεφ.,συνθήκη,Μεσανατολικό