24.01.2013 06:00
Σ.Κεδίκογλου: Ξεπαγώνουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις Θανάσης Αυγερινός

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να «ξεπαγώσει» τις ελληνορωσικές σχέσεις, να ανακτήσει το χαμένο χρόνο και έδαφος, γι’ αυτό και σχεδιάζει άμεσα την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Μόσχα, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ελληνική Σύνταξη της «Φωνής της Ρωσίας» ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου:


Πρέπει καταρχάς να εκφράσω τη λύπη μου γιατί επί 2,5 χρόνια, περίπου από τον Οκτώβριο του 2009, έως τον Ιούνιο του 2012 οι ελληνορωσικές σχέσεις ήταν ουσιαστικά παγωμένες. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρξε το διάστημα αυτό καμία επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη Μόσχα και οπωσδήποτε μετά την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου το Φεβρουάριο του 2010 δεν συνέβη απολύτως τίποτε μεταξύ των χωρών μας.

Πιστεύουμε στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς «γι’ αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση, πρόκειται για σαφή απόφαση της κυβέρνησής μας», είπε ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προετοιμασία της ταυτόχρονης επίσκεψης στη Μόσχα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη, του υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Τσιάρα, του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και του ιδίου, με προτεινόμενη ημερομηνία πραγματοποίησής της περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης θα βρεθεί η παρουσίαση ευνοϊκών επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα και η προώθηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων», είπε ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να εργαστεί πιο δραστήρια από ό,τι στο παρελθόν και υπογράμμισε το σημαντικό ρωσικό ενδιαφέρον για την απόκτηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, τις προωθημένες διαβουλεύσεις γύρω από τον ΟΣΕ, αλλά και τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα, «που διατήρησε τις ελληνορωσικές σχέσεις κατά την τριετία των “νεκρών χρόνων”».

Η επικείμενη επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα, η οποία θα μπορούσε εντελώς προκαταρκτικά να τοποθετηθεί περί τα τέλη της άνοιξης-αρχές του καλοκαιριού και θα διαμορφώσει μια πρώτη βάση θεμάτων, που θα απασχολήσουν οπωσδήποτε τις επαφές του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν και του πρωθυπουργού Ντ.Μεντβέντεφ με τον Έλληνα ομόλογό του:

Δεν πρέπει να μείνουμε στο επίπεδο μόνο των θεμελιωδών αποφάσεων και συμφωνιών κορυφής, αλλά να προσπαθήσουμε να βασιστούν αυτές σε μια ευρεία βάση συμφωνιών μεταξύ υπουργείων και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών.

Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε «κεντρικό μέτωπο» των επερχόμενων μαχών για την ελληνική κυβέρνηση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η «επιδημία για τη σύγχρονη Ελλάδα» και ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες. Εκτίμησε μάλιστα ότι έχουν αποφευχθεί οι πλέον καταστροφικές συνέπειες, όπως θα ήταν μια έξοδος από την ευρωζώνη και έχει διαμορφωθεί το χρηματοπιστωτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας με τις γενναίες ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία εν γένει και το τραπεζικό σύστημα ειδικότερα, διασώζοντας τη χώρα από το γκρεμό.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον και οικείων προσώπων του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «μοναδική αγριότητα» τις επιθέσεις εναντίον γραφείων πολιτικών κομμάτων και οικιών, με την επιδίωξη να υπάρξουν θύματα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τουλάχιστον τα δημοκρατικά κοινοβουλευτικά κόμματα θα υποστηρίξουν, «θέλοντας και μη τη γραμμή της καταδίκης κάθε μορφής βίας και τρομοκρατίας, καθώς το πολιτικό μας σύστημα οφείλει ενωμένο να αποδείξει ότι δεν τρομοκρατείται».

Ο Σ.Κεδίκογλου χαρακτήρισε «γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών το ρόλο της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία» και διαβεβαίωσε ότι παραμένει ΑΕΚτζής, αλλά λόγω της κοινής κωνσταντινουπολίτικης ρίζας και της προσωπικής του φιλίας με τον ομογενή επιχειρηματία από τη Ρωσία Ιβάν Σαββίδη παρακολουθεί με μεγάλη συμπάθεια τις προσπάθειές του στον ΠΑΟΚ, οι οποίες αποπνέουν ένα προσεκτικό πρόγραμμα στη διαχείριση της ομάδας και μεγάλες φιλοδοξίες. «Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σημαντική ένεση χρηματικών μέσων, νεωτερικότητας και ενεργητικότητας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο δεν περνά και τις καλύτερες στιγμές του», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

πηγή: "Η Φωνή της Ρωσίας"

Λέξεις Κλειδιά: Κεδίκογλου,ελληνορωσικές σχέσεις