28.01.2013 05:46
Οικονομικοί και άνετοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι Αλεξάντρα Ζαχάροβα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι θα είναι οι πλέον άνετοι στην ιστορία, υπόσχεται ο δήμαρχος της πόλης-θέρετρο Ανατόλι Παχόμοφ.


Έτσι λοιπόν στο Σότσι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα επανεξεταστεί ο χάρτης της οδικής κυκλοφορίας και δεν θα υπάρχουν πλέον μποτιλιαρίσματα, ενώ το κόστος διαμονής στα ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα είναι χαμηλότερο από ό,τι στο Βανκούβερ.

Τώρα το Σότσι είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο. Οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις και τα ξενοδοχεία έχουν ήδη παραδοθεί από τους κατασκευαστές τους, ωστόσο μετά από τις διελεύσεις των βαρέων μηχανημάτων για τις οικοδομές οι δρόμοι πρέπει να αποκατασταθούν και σε ορισμένα σημεία να επιστρωθούν εκ νέου με άσφαλτο. Παρόμοιες έντονες εργασίες θα διαρκέσουν μερικούς ακόμη μήνες. Αμέσως μόλις οι δρόμοι επανέλθουν σε κανονική όψη, θα δοθούν στην κυκλοφορία νέες οδοί και παρακαμπτήριες, ενώ στην πόλη θα αλλάξει ο χάρτης της οδικής κυκλοφορίας. Στο ιστορικό κέντρο και τις παράκτιες περιοχές θα εμφανιστούν πεζόδρομοι, ενώ η κυκλοφορία των φορτηγών θα επιτρέπεται μόνο τη νύχτα. Όλες αυτές οι καινοτομίες θα διατηρηθούν και μετά τους Αγώνες.

Πολύ βολικό χαρακτηρίζουν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες και το ίδιο το Ολυμπιακό Πάρκο. Για να φτάσει κανείς στην πίστα του διάθλου από το Παγοδρόμιο θα χρειαστεί το μέγιστο μία ώρα. Και αυτό σημαίνει ότι οι φίλαθλοι θα είναι σε θέση να επισκεφθούν αρκετά αγωνίσματα κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Στο Βανκούβερ παρεμπιπτόντως οι φίλαθλοι δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, γιατί οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν πολύ μακριά η μία από την άλλη. Σχηματικά το Ολυμπιακό Σότσι μπορεί να χωριστεί σε δύο ζώνες: την παράκτια και την ορεινή, εξηγεί ο δήμαρχος της πόλης Ανατόλι Παχόμοφ:

Στην παραθαλάσσια ζώνη υπάρχουν 6 βασικά και 3 βοηθητικά παγοδρόμια. Εκεί βρίσκεται και το Ολυμπιακό Χωριό με θέα στη θάλασσα. Είναι όλα μαζί και πολύ όμορφα. Τέτοιο Χωριό δεν διέθετε καμιά Ολυμπιάδα. Η δεύτερη ζώνη αποτελείται από 4 χιονοδρομικά κέντρα. Και τα δύο συγκροτήματα συνδέονται από παράλληλη σιδηροδρομική και οδική αρτηρία μήκους 47 χιλιομέτρων.

Ένα από τα κύρια ζητήματα όλων των σημαντικών εκδηλώσεων – εκείνο του κόστους διαμονής – οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 επίσης το χαρακτηρίζουν λυμένο. Σύμφωνα με τον Ανατόλι Παχόμοφ, στο Ολυμπιακό Χωριό και στην ίδια την πόλη κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα ισχύουν ειδικές τιμές για τη διαμονή στα ξενοδοχεία. Το δωμάτιο στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων θα κοστίζει μόλις 100 ευρώ, διαβεβαιώνει ο δήμαρχος του Σότσι:

Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων συνήψε συμφωνίες σχεδόν με όλα τα ξενοδοχεία, στα οποία θα ισχύει ορισμένη τιμή για τη διαμονή. Δεν πρόκειται εκεί να υπάρξει καμία αύξηση. Πολύ περισσότερο, σε σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ και του Λονδίνου, θα έχουμε μια ελαφρά μείωση των τιμών: κατά μέσο όρο τιμή 100 ευρώ για ένα τυπικό δωμάτιο σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Ταυτόχρονα με την προετοιμασία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων εξελίσσονται και τα έργα κατασκευής και ανακατασκευής των αστικών υποδομών. Στο Σότσι ανακαινίστηκαν οι μισές κατοικίες, χτίστηκαν νέα σχολεία και πισίνες. Εμφανίστηκε ένας μεγάλος αριθμός χώρων εμπορικής χρήσης, όπου συνυπάρχουν υπεραγορές με τους πάγκους τροφίμων των τοπικών επιχειρηματιών. Από τη μία πλευρά, αυτό είναι ένας υγιής ανταγωνισμός και μια ποικιλία για τους καταναλωτές, από την άλλη αποτελεί εγγύηση ότι οι τιμές στα τρόφιμα δεν θα απογειωθούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

 

πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

Λέξεις Κλειδιά: Οργανωτική Επιτροπή,Σότσι,Παχόμοφ