30.01.2013 08:25
Να ανακαλέσουν την απόφαση για πάγωμα αυξήσεων καλεί ΟΕΒ - ΚΕΒΕ ο Γ.Λιλλήκας

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, κάλεσε σήμερα την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ να ανακαλέσουν την απόφαση και την εγκύκλιο τους προς τις επιχειρήσεις για πάγωμα των αυξήσεων και προσαυξήσεων, προσθέτοντας ότι «μονομερείς ενέργειες, όπως αυτή που ανακοίνωσαν, δυναμιτίζουν το κλίμα, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις στον τόπο μας».

 

«Είναι γνωστό σε όλους ότι η κυπριακή οικονομία περνά κρίσιμες ώρες. Όλοι αναγνωρίζουν και όλοι γνωρίζουν τα μεγάλα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, για να επιβιώσουν. Ταυτόχρονα, μεγάλα προβλήματα και δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι με σοβαρές αποκοπές μισθών αλλά και άλλων ωφελημάτων, ενώ αντιμετωπίζουν, επίσης, τον κίνδυνο της ανεργίας», πρόσθεσε.

Όπως είπε «ο τόπος και η οικονομία μας σήμερα χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε εργατική και κοινωνική ειρήνη, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από διάλογο και με την επίδειξη πνεύματος συναίνεσης. Πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι θεσμοί, όπως είναι ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων».

«Σε πολύ πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, με το διάλογο και την καλή θέληση αποδείξαμε ότι μπορούμε. Μπορέσαμε το 1974 να βρούμε κοινή συνισταμένη και να ξεπεράσουμε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Μπορούμε και πρέπει να το αποδείξουμε και σήμερα», είπε.

Για την πιθανότητα κουρέματος του κυπριακού χρέους

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε, επίσης, την έντονη ανησυχία του «για την επαναφορά της ιδέας για κούρεμα του κυπριακού χρέους που βλέπει το φως της δημοσιότητας σε ευρωπαϊκά έντυπα».

«Πρέπει», είπε, «η κυπριακή Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, να συνάψει συμμαχίες και κοινό σχεδιασμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με εταίρους μας εντός της ΕΕ που υποστηρίζουν την ιδέα της απευθείας χρηματοδότησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».

Ανέφερε ότι «οι ενστάσεις κάποιων χωρών όπως η Γερμανία δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν στην εγκατάλειψη αυτής της ιδέας και αυτής της προοπτικής, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να καταστήσει βιώσιμο το δημόσιο χρέος μας».

Για τα περί εμπλοκής της Ρωσίας στη δανειοδότηση της Κύπρου

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι ο Ρώσος Πρόεδρος τον διαβεβαίωσε κατά τη χθεσινοβραδινή τους τηλεφωνική επικοινωνία ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει μαζί με την ΕΕ στη δανειοδότηση της Κύπρου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η Ρωσία ήταν και παραμένει μια μεγάλη φίλη χώρα, η οποία μας συμπαραστάθηκε σε πολλές δύσκολες στιγμές και στο Κυπριακό και σε άλλα μεγάλα ζητήματα».

«Πιστεύω ότι πρέπει να αναπτύξουμε ακόμη στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία. Οι οικονομικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια είναι επωφελείς και για τις δύο χώρες και πιστεύω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία, όχι μόνο στο τομέα της βιωσιμότητας του χρέους ή της σύναψης του δανείου από την Τρόικα με τη στήριξη της Μόσχας αλλά και στον τομέα των υδρογοναθράκων», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «δημιουργώντας κοινά συμφέροντα σε στρατηγικούς τομείς, μπορούμε να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας σε τέτοιο σημείο που να υπάρχει αμοιβαίο όφελος από την προοπτική εξόδου της κυπριακής οικονομίας από τη σημερινή οικονομική κρίση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Ρωσία μπορεί να συμβάλει στο να καταστεί το δημόσιο χρέος μας βιώσιμο με το να προχωρήσει στην ανανέωση του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που παραχώρησε στην Κύπρο, «το οποίο όπως είναι γνωστό λήγει το 2016 και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ικανότητα της κυπριακής οικονομίας και του κυπριακού κράτους να αντεπεξέλθει, δεδομένου ότι ήδη για φέτος οι προβλέψεις είναι ότι η κυπριακή οικονομία θα μπει σε ύφεση περίπου 4%».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: Λιλλήκας,πάγωμα αυξήσεων,ΟΕΒ