04.02.2013 14:31
Το Στάλινγκραντ θέλει Θανάσης Αυγερινός

Στην επέτειο των 70 χρόνων από τη μεγάλη νίκη των Σοβιετικών επί των ναζιστικών στρατευμάτων 50.000 κάτοικοι της πόλης ζητάνε να αλλάξει ξανά το όνομά της με τη στήριξη του αντιπρόεδρου και εμμέσως και του προέδρου της χώρας.

 

Πριν από 70 χρόνια, όσοι έμειναν ζωντανοί έπειτα από 200 μέρες μάχης στο Στάλινγκραντ και μαζί τους ολόκληρη η Σοβιετική Ενωση και οι Σύμμαχοι στον αντιχιτλερικό αγώνα, πανηγύριζαν την πολυπόθητη νίκη στην πιο αιματηρή μάχη του Δευτέρου Παγκοσμίου. Η αρχή του τέλους της χιτλερικής Γερμανίας είχε αρχίσει στις 2 Φεβρουαρίου του 1943 με τη συνθηκολόγηση του φον Πάουλους και η σημερινή Ρωσία έχει κάθε λόγο όχι απλώς να μην ξεχνά, αλλά και να υπενθυμίζει.

«Το Στάλινγκραντ θα μείνει στους αιώνες σύμβολο της ενότητας και του ανίκητου του λαού μας, σύμβολο γνήσιου πατριωτισμού και της μεγαλειώδους νίκης του Σοβιετικού στρατιώτη-ελευθερωτή», είπε στον πανηγυρικό χαιρετισμό του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι «όσο είμαστε αφοσιωμένοι στη Ρωσία, στη γλώσσα μας, τον πολιτισμό και τις ρίζες μας, στην εθνική μας μνήμη, η Ρωσία είναι ανίκητη».

Ο Ρώσος ηγέτης δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου υπάρχουν οδοί, πλατείες, ακόμη και στάσεις του μετρό αφιερωμένες στη μνήμη του Στάλινγκραντ, παίρνοντας εμμέσως πλην σαφώς με τον τρόπο αυτό μέρος στη συζήτηση που αναζωπυρώθηκε στη Ρωσία και θέλει την επιστροφή της ιστορικής ονομασίας στο σημερινό Βόλγογκραντ, το οποίο ονομάζεται έτσι από το 1961 στο πλαίσιο της «αποσταλινοποίησης».

Το τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε σε μια συμβιβαστική κίνηση να υιοθετήσει 6 επετειακές ημερομηνίες τον χρόνο, κατά τις οποίες η πόλη θα ονομάζεται επισήμως Στάλινγκραντ, ενώ 50.000 υπογραφές πολιτών, που ζητούν οριστική επιστροφή της ονομασίας, έχουν ήδη κατατεθεί στο προεδρικό γραφείο στο Κρεμλίνο. Υπέρ της μετονομασίας σε Στάλινγκραντ τάχθηκε αναφανδόν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, που επιβλέπει το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της χώρας και ήταν επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των εορτασμών στο Στάλινγκραντ.

Εκτός από τα κλασικά πυροτεχνήματα και την παρέλαση με ιστορικές στολές της εποχής και συμμετοχή δοξασμένων όπλων όπως το άρμα μάχης Τ-34, στο κεντρικό πολυκατάστημα της πόλης έγινε η αναπαράσταση της παράδοσης του στρατηγού Φρίντριχ Πάουλους και πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν στο εορταστικό κονσέρτο τεχνικές 3D για την πιο πιστή απόδοση του πεδίου των μαχών στα περίχωρα και εντός της πόλης. Περί τα τέλη της χρονιάς αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους η ταινία «Στάλινγκραντ» του σκηνοθέτη Φιόντορ Μπονταρτσούκ (γιου του θρυλικού Σεργκέι), η πρώτη ρωσική ταινία σε IMAX 3D κι ένα από τα «βαριά όπλα» στην προσπάθεια του Κρεμλίνου να δημιουργήσει μια νέα γενιά πατριωτικής τέχνης.

Σε δεκάδες τηλεοπτικά προγράμματα και δημοσιεύματα των ημερών, οι ιστορικοί θυμίζουν τις μεγαλειώδεις και λιγότερο τιμητικές στιγμές της σειράς των μαχών, που ονομάστηκε Μάχη του Στάλινγκραντ, στην οποία οι Σοβιετικοί στρατιώτες πήραν τη διαταγή «Ούτε βήμα πίσω!» και την εκτέλεσαν χάνοντας περί τις 640.000 άνδρες σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις των απωλειών. Οι χιτλερικές απώλειες ξεπέρασαν τους 800.000 σε νεκρούς και 300.000 σε αιχμαλώτους, ενώ εφιαλτικοί είναι οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τους αμάχους κατοίκους, για τους οποίους στο παρελθόν δεν γίνονταν αναλυτικές αναφορές. Τον Ιούλιο του 1942, που θεωρείται αφετηρία της μάχης, ζούσαν στην πόλη 525.000 κάτοικοι και μετά το πέρας της, επέζησαν μόλις 23.000.

 

Απέναντι στις επιλογές του Κρεμλίνου, που ετοιμάζεται από τώρα για τους εορτασμούς των 70 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης το 2015, στέκεται το πιο δραστήριο φιλελεύθερο τμήμα της εξωκοινοβουλευτικής ρωσικής αντιπολίτευσης. «Δεν θα επιτρέψουμε να κυκλοφορούν στις πόλεις μας τα Σταλινο-λεωφορεία», δηλώνουν οι εκπρόσωποί της, αναφερόμενοι στα εορταστικά-διαφημιστικά λεωφορεία, που πρωτοεμφανίστηκαν το 2010 στην Αγία Πετρούπολη και έκτοτε περιοδεύουν σε πόλεις της Ρωσίας, ενοχλώντας πολλούς γιατί φιλοξενούν μεταξύ άλλων αναμνηστικών και πορτρέτα του Στάλιν.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε επίσης ότι μια ομιλία του Βλ. Πούτιν για το θέμα του Στάλινγκραντ ήταν εν μέρει αντιγραφή παλαιότερης ομιλίας του Ντ. Ρογκόζιν, αλλά και ότι, πριν από την επίσκεψη του Β. Πούτιν στο Βόλγογκραντ, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές συλλήψεις ακτιβιστών, που σχεδίαζαν να πλησιάσουν διαμαρτυρόμενοι τον Ρώσο πρόεδρο. Το Κρεμλίνο απάντησε διά του προεδρικού εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ: «Αντιδρούν έτσι γιατί δεν έχουν δουλειά να κάνουν, τους έχει χτυπήσει η απραξία…»

 

 

πηγή : efsyn.gr

Λέξεις Κλειδιά: Στάλινγκραντ,επέτειος,Βόλγογκραντ,ονομασία