09.01.2013 05:27
Αύξηση 30% στις θεωρήσεις εισόδου στην Ελλάδα για Ρώσους πολίτες κατά το 2012. Αυξητικές τάσεις και από Ουκρανία. Θανάσης Αυγερινός

Κατά τη διάρκεια του 2012 εκδόθηκαν σε Ρώσους πολίτες 581.984 θεωρήσεις εισόδου, αριθμός, που ισοδυναμεί με αύξηση σχεδόν 30% έναντι της περασμένης χρονιάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ιωάννης Πλώτας.


«Σημαντική είναι και η αύξηση κατά 90 % των πολλαπλών θεωρήσεων, που αφορούν σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν συχνότερα ταξίδια στην Ελλάδα και τη ζώνη Σένγκεν», είπε ο κ. Πλώτας. Βασιζόμενος στις υπάρχουσες μέχρι στιγμής προκρατήσεις και τις πληροφορίες των τουριστικών πρακτόρων, με τους οποίους συνεργάζεται στενά το Γενικό Προξενείο, ο κ. Πλώτας διατύπωσε την πρόχειρη προκαταρκτική πρόβλεψη ότι και κατά τη φετινή χρονιά θα υπάρξει αύξηση της τάξης του 20 %.
Αφήνοντας πλέον πολύ πίσω τα προβλήματα του μακρινού παρελθόντος με τις θεωρήσεις το Γενικό Προξενείο της Μόσχας θεωρείται από Ρώσους ταξιδιωτικους πράκτορες και ρωσικά ΜΜΕ ότι κατέχει ένα από τα ρεκόρ ταχύτητας καθώς εκδίδει ακόμη και κατά τη θερινή πιεστική περίοδο τις βίζες εντός 48 ωρών, κάποιες φορές ακόμη και ταχύτερα, όταν συγκλίνουν λόγοι επείγουσας διαδικασίας, τη στιγμή, που τα περισσότερα προξενεία άλλων χωρών της ζώνης Σένγκεν στη Μόσχα απαιτούν 3 και 4 ημέρες για την έκδοση της θεώρησης.
«Η ευελιξία στο πλαίσιο των κανόνων της Συνθήκης Σένγκεν και η κατά το δυνατό άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των Ρώσων πολιτών είναι η γραμμή, που ακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών», επεσήμανε ο κ. Πλώτας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι ρωσο-ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συμφωνίας των δύο πλευρών σχετικά με το καθεστώς θεωρήσεων, που οπωσδήποτε θα προβλέπει περισσότερες διευκολύνσεις, ενώ η Ρωσία επιμένει στην προώθηση το συντομότερο δυνατό της πλήρους κατάργησης των θεωρήσεων.
Σύμφωνα με τον Παύλο Μούρμα από το Γραφείο του ΕΟΤ Μόσχας αντίστοιχη είναι η αύξηση και στο μέσο όρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου λειτουργούν άλλα δύο ελληνικά Προξενεία, στο Νοβοροσίσκ και την Αγία Πετρούπολη. Ειδικότερα στο Προξενείο του Νοβοροσίσκ, η αύξηση ξεπέρασε το 68 %, ενώ μικρή μείωση κατά 3,5 % παρατηρείται μόνο στο Προξενείο της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με τους υπευθύνους η μείωση σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της βορεινής ρωσικής συμπρωτεύουσας εξασφαλίζουν βίζες Φινλανδίας και με αυτές ταξιδεύουν και στην Ελλάδα, αν και κατά καιρούς δεν λείπουν σχόλια μεταξύ ταξιδιωτών, όπως το διευθυντικό στέλεχος τράπεζας Οξάνα Κοτσεργκά, η οποία σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραπονούμενη για τον μεγάλο αριθμό εγγράφων, που της ζητήθηκαν, ότι «ορισμένες φορές οι υπάλληλοί σας κοιτούν τον τύπο και χάνουν την ουσία και η ουσία είναι ότι έχω πολυάριθμες και μακρόχρονες βίζες Σένγκεν και όχι αν πρόλαβα ή όχι να αγοράσω αεροπορικό εισιτήριο για την Ελλάδα».
Παρόμοιες θετικές τάσεις παρατηρούνται και στην τουριστική κίνηση από την Ουκρανία, όπου από το Προξενείο του Κιέβου εκδόθηκαν το 2012 κατά 104,69 % περισσότερες βίζες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το δε ρεκόρ όλων των εποχών φαίνεται πως ανήκει στο Δεκέμβριο του 2012 στην περίπτωση του Κιέβου, όπου εκδόθηκαν κατά 784,49 % περισσότερες θεωρήσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (5590 βίζες, έναντι 632), γεγονός, που καταγράφει το ενδιαφέρον Ρώσων και Ουκρανών να έρχονται πλέον και για γιορτές στην Ελλάδα.

 

πηγή: ΑΠΕ – ΑΜΠ

Λέξεις Κλειδιά: Πλώτας,θεωρήσεις,αύξηση