05.02.2013 08:48
Η Βραζιλία μπορεί να αγοράσει από τη Ρωσία το σύστημα Pantsir

Η Βραζιλία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει από τη Ρωσία αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων και κανονιών Pantsir-S1, καθώς επίσης και πυραυλικά συστήμα αεράμυνας Igla. Η εκτιμώμενη αξία της συναλλαγής φτάνει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Τα σχέδια αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία ανακοινώθηκαν από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Βραζιλίας, στρατηγό Ζοζέ Κάρλους ντι Νάρντι.


Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του στρατηγού ντι Νάρντι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βραζιλίας εκτός από την αγορά των τριών μπαταριών Pantsir-S1 ενδιαφέρονται επίσης και για την απόκτηση της τεχνολογίας της παραγωγής τους, με την μετέπειτα κατασκευή εργοστασίου συναρμολόγησης τέτοιων συστημάτων στη Βραζιλία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, η Ρωσία σημείωσε σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά την αγορά όπλων της Βραζιλίας, γεγονός στο οποίο συντέλεσε σε μεγάλο βαθμό η διακυβερνητική συμφωνία του 2008. Μάλιστα, έχουν αρχίσει ακόμα και οι κοινές εργασίες σχεδιασμού ελικοπτέρων και ναυτικού εξοπλισμού,- παρατήρησε ο στρατιωτικός σχολιαστής της εφημερίδας «Κομσομόλσκαγια πράβντα» Βίκτορ Μπαρανέτς.

- Να, τώρα οι Βραζιλιάνοι δίνουν προσοχή στα ισχυρά ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Αυτό είναι θετικό μήνυμα, πολύ περισσότερο, που καταδεικνύουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό της Ρωσίας. Ενώ πριν από 5-6 χρόνια η συνεργασία της με τη Βραζιλία, έδινε στη Ρωσία 400 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σήμερα όμως ο αριθμός αυτός μπορεί σίγουρα να τριπλασιαστεί. Στη Βραζιλία, δεν στέλνονται μόνο όπλα και δεν έχει αρχίσει μόνο η ανάπτυξη της από κοινού παραγωγής των εξοπλισμών, αλλά και συναρμολογούμε εκεί επίσης ελικόπτερα Mi-35 και Mi-171, καθώς επίσης και προσφέρουμε εκεί υπηρεσίες εξυπηρέτησης του στρατιωτικού εξοπλισμού. Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία μας αρχίζει να αποκτά μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Το γεγονός ότι η Ρωσία προμηθεύει όπλα στη Νότια και την Κεντρική Αμερική είναι πολύ κανονικό, γιατί οι χώρες αυτών των περιοχών απαλλάσσονται από την μεγάλη εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ,- σημείωσε ο υπεύθυνος συντάκτης της «Ανεξάρτητης Στρατιωτικής Επιθεώρησης» της Ρωσίας Βίκτορ Λιτόβκιν.

- Οι ίδιες επιλέγουν τους προμηθευτές των όπλων, πολύ περισσότερο, που σήμερα, δεν θέλουν απλώς να τα παίρνουν από κάποιο, αλλά και να τα παράγουν από κοινού. Η Βραζιλία είναι ένα από τα μεγαλύτερα κράτη της περιοχής αυτής, η οποία διαθέτει τεχνικό, αμυντικό και βιομηχανικό δυναμικό, αλλά δεν διαθέτει αντίστοιχη τεχνολογία και άδειες ευρεσιτεχνίας. Για αυτό τον λόγο ακριβώς η Βραζιλία επικεντρώνει την προσοχή της στη Ρωσία. Τα προαναφερόμενα βήματα αποτελούν μόνο την αρχή της διμερούς συνεργασίας. Στο μέλλον, η Βραζιλία θα είναι, προφανώς, έτοιμη να αγοράσει από τη Ρωσία και το πολυλειτουργικό καταδιωκτικό Su-35.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Pantsir-S1 ως προς τα χαρακτηριστικά του, ξεπέρασε ουσιαστικά όλα τα συστήματα αεράμυνας, που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Χρησιμοποιείται από το ρωσικό Στρατό, και στέλνεται σε πολλές άλλες χώρες. Το σύστημα προσβάλει οποιουσδήποτε στόχους με πυρά από τα κανόνια και τους πυραύλους του. Το Pantsir-S1 έχει εμβέλεια ανίχνευσης 25 χιλιομέτρων. Ο αντιαεροπορικός τηλεκατευθυνόμενος πύραυλος αντιδρά μέσα σε δευτερόλεπτα στον πετούμενο στόχο και τον αναχαιτίζει. Η Ρωσία, κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων, θα πρέπει να προτείνει στη Βραζία την από κοινού παραγωγή όχι μόνο των Pantsir-S1, αλλά των καταδιωκτικών της αεροσκαφών.

Πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία,Βραζιλία,Pantsir-S1,αντιαεροπορικά συστήματα,πύραυλοι,κανόνια