17.02.2010 10:42
Παπανδρέου και Πούτιν δείχνουν να ξεπερνούν τον δρόμο της καχυποψίας. Λιώνουν οι πάγοι. Θανάσης Αυγερινός

Τον δρόμο της υπέρβασης συσσωρευμένων καθυστερήσεων και καχυποψίας παίρνουν οι ελληνορωσικές σχέσεις έπειτα από τις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ και τον πρωθυπουργό Πούτιν στη Μόσχα.


Η οικονομική κρίση και οι εκκρεμείς ενεργειακές συμφωνίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που φαίνεται πως κατέληξαν στη φραστική τουλάχιστον ανανέωση της στρατηγικής προσέγγισης των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα ενέταξε την ελληνορωσική συνεργασία στο κυβερνητικό πρόγραμμα εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, στην «ανάταξη και ανάπτυξη» της οποίας θα μπορούσε να συμβάλει η επιτάχυνση της υλοποίησης των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων που εκκρεμούν, όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream. Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τη βούληση και των δύο χωρών να προχωρήσει η κατασκευή του πετρελαιαγωγού, που ξεπέρασε τα 15 χρόνια συζητήσεων. Αθήνα και Μόσχα φαίνεται πως συμφώνησαν να συντονίσουν τις πιεστικές παρεμβάσεις τους προς τη Σόφια, που εμφανώς κωλυσιεργεί, έτσι ώστε να επιτευχθεί επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου, το οποίο κινδυνεύει να χάσει το ενδιαφέρον της Ρωσίας.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέφυγε να αναφερθεί στον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, επιμένοντας στη σημασία και την ανάγκη υλοποίησης του South Stream, ο οποίος θα μπορούσε «να μετατρέψει την Ελλάδα σε σημαντικό ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο στην Ευρώπη» και να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν το ειδικό βάρος της χώρας μας στην Ευρώπη. Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι σε άμεσο χρόνο θα είναι έτοιμη προς υπογραφή η μικτή ελληνορωσική εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού, ενώ ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα χαρακτηρίζει τον αγωγό εθνικής σημασίας έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι πράξεις απαλλοτρίωσης, αλλά και θα προωθηθεί από ελληνικής πλευράς η ένταξη του αγωγού στα Διευρωπαϊκά Ενεργειακά Δίκτυα.
Εκτεταμένη ήταν η συζήτηση με τη ρωσική ηγεσία για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που απορροφούν και μεγάλο μέρος της προσοχής του ρωσικού Τύπου. Ο Γ. Παπανδρέου απέκλεισε ότι υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση για χορήγηση δανείου ή άλλων διευκολύνσεων από τη Ρωσία, ωστόσο ενέταξε την ελληνορωσική οικονομική συνεργασία και την προώθηση των ενεργειακών σχεδίων στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, για την «ανάταξη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
«Η Ελλάδα θα βγει από τη δύσκολη αυτή φάση πιο δυνατή και η κρίση θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αλλάξει πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να αλλάξει», είπε ο κ. Παπανδρέου, εκτιμώντας ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για να υπάρξει στην Ελλάδα «βιώσιμη οικονομία και δίκαιη κοινωνία».
Μιλώντας ενθαρρυντικά ο Β. Πούτιν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες της, επισήμανε τα θετικά μηνύματα από την Ε.Ε. και δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηρίζοντάς τες υπεύθυνες για την παγκόσμια κρίση και φορέα πολλών μεταδοτικών προβλημάτων, όπως τα ελλείμματα και το τεράστιο εξωτερικό χρέος. Ο Ρώσος ηγέτης κάλεσε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να βασιστεί «σε ό,τι θετικό έχει ώς τώρα συσσωρεύσει η ελληνορωσική συνεργασία» και μίλησε με θερμά λόγια για τη συμβολή της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τον ομόλογό του Β. Πούτιν στην Ελλάδα και επιβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα ανταλλάξουν επισκέψεις για θέματα εξοπλισμών ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας αμυντικής συνεργασίας Μιχαήλ Ντμίτριεφ.
! Ορισμένη σύγχυση προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου Μεντβιέντεφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά προτίμησε να κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, καλώντας την Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Διαφορετική διάσταση για το θέμα έδωσε η ελληνική πλευρά και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επιβεβαίωσε εν μέρει ότι υπήρξε συζήτηση για διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, όπου συμμετέχει η Ρωσία και θα μπορούσαν να βοηθήσουν χώρες σε κρίση, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν βάση οι δραματικές διαστάσεις και ότι «προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η ευρωζώνη».
    

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: ελληνορωσικές,Παπανδρέου,Πούτιν,Μεντβιέντεφ,συνεργασία,Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη,South Stream,Ενεργειακά,μηνύματα