13.02.2013 10:38
Κράτη και μονοπώλια ανταλλάσσουν μπαταριές

Απαντώντας στις αμερικανικές παρεμβάσεις, οι Ρώσοι διαμηνύουν ότι οι επενδύσεις τους στην Ελλάδα εξαρτώνται από το αν θα αποκτήσουν τις δύο εταιρείες.

 

Σε σκληρό παζάρι, όπου συμμετέχουν μονοπώλια και ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, που προωθεί η συγκυβέρνηση. Στις ανοιχτές παρεμβάσεις των ΗΠΑ, που θέλουν να μπλοκάρουν πάση θυσία ενδεχόμενη πώληση των δυο εταιρειών σε ρωσικά μονοπώλια, οι Ρώσοι κεφαλαιοκράτες απαντούν με τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι συνολικότερες επενδύσεις κεφαλαίων που σχεδιάζουν στην Ελλάδα εξαρτώνται άμεσα από την απόκτηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
«Επιτυχία μιας ρωσικής εταιρείας στη δημοπρασία για τη ΔΕΦΑ και τη ΔΕΣΦΑ ανοίγει τον δρόμο σε ένα κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα, σε μια χώρα που συνδέεται με τη Ρωσία και με θρησκευτικούς δεσμούς», αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμα η ρωσική εφημερίδα «Moscow Times». Μάλιστα, στο σχετικό άρθρο η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «οι επενδύσεις εξαρτώνται από τον χειρισμό της ιδιωτικοποίησης του αερίου».
Φέρνοντας στο επίκεντρο τις ισχυρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπάρχουν «ευρωπαϊκές παρεμβάσεις» και επικαλείται δηλώσεις «Αμερικανών επισήμων», διαπιστώνοντας ότι: «Το φυσικό αέριο έγινε το κέντρο μιας σκληρής μάχης μεταξύ ρωσικών εταιρειών που έχουν έτοιμα τα μετρητά και Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι διστάζουν να συμβάλουν στην αύξηση της επιρροής της Μόσχας στα χωράφια τους».
Η ρωσική εφημερίδα φιλοξενεί και δήλωση του Αντρέι Κορόλιεφ, διευθυντικού στελέχους της «Sintez», της μίας από τις δύο ρωσικές εταιρείες (η άλλη είναι η «Gazprom») που ενδιαφέρονται για την εξαγορά «πακέτο» των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. «Η Ελλάδα είναι ένα πιθανό κέντρο για το αέριο από τη Μεσόγειο, από τη Βόρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες καθώς και από τις χώρες της Κασπίας», δήλωσε ο Α. Κορόλιεφ, ο οποίος δεν απέκλεισε και τη συνεργασία της «Sintez» με την «Gazprom».
Στο ίδιο άρθρο, η εφημερίδα αναφέρει ότι «ρωσικές εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια, τους σιδηροδρόμους, τα αεροδρόμια, για τουριστικές ευκαιρίες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι «όλα εξαρτώνται από τον χειρισμό της ιδιωτικοποίησης του φυσικού αερίου».
Με στόχο να εμφανίσει τη ρωσική αστική τάξη και τα μονοπώλιά της σαν βασικούς παίχτες στην Ελλάδα, η εφημερίδα αναφέρει: «Οι ρωσικές εταιρείες δεν αγνόησαν την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δανειακής κρίσης. Οι άμεσες ρωσικές επενδύσεις έκαναν άλμα, από 32 δισ. δολάρια το 2009 και 31,8 δισ. δολάρια το 2010, σε 93 δισ. δολάρια το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας».
Προειδοποιήσεις από τη ρωσική πρεσβεία
Στο ίδιο μήκος κύματος, η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» σε άρθρο της υποστηρίζει ότι «το υψηλότερο τίμημα από όλους τους υποψηφίους φέρεται να προσφέρει η ρωσική εταιρεία "Sintez" για την εξαγορά της ΔΕΠΑ». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η «Sintez» προσφέρει 1,9 δισ. ευρώ για την εξαγορά των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ποσό το οποίο υπερέχει των προσφορών της ρωσικής «Gazprom», της κοινοπραξίας Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίου «Μ&Μ GasCo», της αζέρικης εταιρείας «Socar» αλλά και της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - PPF (τσέχικων συμφερόντων).
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η «Sintez», εφόσον εξαγοράσει τις δύο εταιρείες, είναι έτοιμη να κάνει προσφορά για την αγορά των ΕΛΠΕ, που ανήκουν στον όμιλο Λάτση και στο ελληνικό δημόσιο. Την ίδια στιγμή, με συνέντευξή του στο «Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα, Βλαντιμίρ Τσικβισβίλι, εξέφρασε την «ελπίδα» ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ να διεξαχθεί χωρίς «έξωθεν παρεμβάσεις».
Ο ίδιος, παρουσιάζοντας τις στοχεύσεις των ρωσικών μονοπωλίων για την ελληνική καπιταλιστική αγορά, ανέφερε: «Μεγάλες ρωσικές εταιρείες εκφράζουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Δεν πρόκειται μόνο για τη συμμετοχή των δύο ρωσικών εταιρειών στο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Δεν αποκλείω ότι οι επιχειρηματίες μας θα πάρουν μέρος σε μελλοντικούς διαγωνισμούς σε τομείς όπως η διύλιση του αργού πετρελαίου, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι συγκοινωνίες».
Τα παιχνίδια στη σκακιέρα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε η ρωσική κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη ακόμα και να μην πραγματοποιηθεί η επικείμενη συνάντηση Σαμαρά - Πούτιν στη Μόσχα, αν τα ρωσικά μονοπώλια, παρά τις υψηλές προσφορές τους, χάσουν το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Ανοιχτό για το πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα άφησε στη συνέντευξή του στο «Βήμα» και ο Ρώσος πρέσβης.

 

 

πηγή: rizospastis.gr 

Λέξεις Κλειδιά: ΔΕΠΑ,ΔΕΣΦΑ,Ρώσοι,επενδύσεις,παζάρι,ιδιωτικοποίηση