13.02.2013 18:39
Για «στημένο πολιτικό παιχνίδι» μιλά η Μόσχα Θανάσης Αυγερινός

H Eυρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει την Ελλάδα όπως και την Τουρκία ως εν δυνάμει κόμβους στη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας, γι’ αυτό είναι απίθανο να υποστηρίξει το πέρασμα της ΔΕΠΑ σε ρωσικές εταιρείες, εκτιμούν Ρώσοι αναλυτές, που κλίνουν προς την ανώτατη ρωσική ηγεσία ότι το παιχνίδι δεν αποκλείεται «και να είναι στημένο».

 

Τη γνώμη αυτή εξέφρασε ο Βιτάλι Κριούκοφ της IFD Capital, ο οποίος μιλώντας στη ρωσική «Κομερσάντ» επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποκλείεται να δεχθεί πιο συμφέρουσες οικονομικά προτάσεις από εκείνες των ρωσικών εταιρειών Gazprom και Sintez, ενώ από την άποψη των πολιτικών υπολογισμών ενδεχομένως να προηγείται η πρόταση από πλευράς Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο «ερωτοτροπεί» η Ε.Ε. –και προφανώς κατά παρότρυνσή της– και η ελληνική κυβέρνηση.

«Παρακολουθούμε επισταμένως την υπόθεση και ευχόμαστε να επικρατήσουν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς, του υγιούς ανταγωνισμού και τα στρατηγικά συμφέροντα μιας στενότερης ρωσοελληνικής συνεργασίας», δήλωσε στην «Εφ.Συν.», υψηλόβαθμη ρωσική πηγή, προειδοποιώντας ότι «δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε πως το αποτέλεσμα είναι σχεδόν προκαθορισμένο και ο διαγωνισμός μπορεί να είναι και στημένος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κομερσάντ», η ρωσική Sintez, που κάποιοι ήθελαν πρόσφατα ψευδώς να αποχωρεί από τη διεκδίκηση, φέρεται να έχει καταθέσει την ανώτερη πρόταση και για τις δύο εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ (1,8–1,9 δισ. ευρώ) στον «παρατεταμένο», όπως χαρακτηρίζεται, διαγωνισμό, ο οποίος σημαδεύεται από το γεγονός ότι «η διεύρυνση των θέσεων της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης αντιμετωπίζεται κατά παράδοση απορριπτικά».

Ανώτερη όλων φέρεται η μεμονωμένη πρόταση της Gazprom για τη ΔΕΠΑ, χωρίς να αναφέρεται το προτεινόμενο τίμημα, που θα πρέπει να οριστικοποιηθεί, «ύστερα από άλλη μία παράταση», ώς τις 12 Απριλίου. Η Gazprom εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσει ίδιους πόρους για να καταβάλει το δεσμευτικό τίμημα, ενώ η Sintez προτίθεται να καλύψει το ποσό με 20% ίδιων πόρων και 80% δανεισμό από τη ρωσική VTB.

Στο πλαίσιο της κριτικής που ασκεί η Μόσχα στις ενεργειακές επιλογές της Ε.Ε., ο Κονσταντίν Σίμονοφ, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ενεργειακής Ασφάλειας, επισήμανε ότι ο διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, που θα έχει αφετηρία το Αζερμπαϊτζάν και θα καταλήγει στην Ιταλία, έχει, όπως και ο επίσης σχεδιαζόμενος Nabucco, τεθεί εκτός Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου της Ε.Ε. ως «διευρωπαϊκή αρτηρία», προνομιακό καθεστώς το οποίο δεν έχει αποδοθεί στον ρωσικών κυρίως συμφερόντων South Stream (Νότιο Ρεύμα).

Μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας» ο Κ. Σίμονοφ ήταν μάλλον απογοητευτικός ως προς τις προοπτικές κατασκευής του ΤΑΡ, στον οποίο έχει ενταχθεί και η Ελλάδα, αλλά και κυρίως ως προς την πληρότητά του, εκτιμώντας ότι με δυσκολία θα συγκεντρώνει από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, όταν –κατά τη ρωσική πλευρά– ο South Stream έχει εξασφαλισμένα 63 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

 

 

πηγή: efsyn.gr 

 

Λέξεις Κλειδιά: Eυρωπαϊκή Ενωση,Ελλάδα,Τουρκία,ΔΕΠΑ,FD Capital,Gazprom,Sintez,Φωνή της Ρωσίας