12.02.2010 10:44
Ουκρανία ενώ ο Γιανουκόβιτς ετοιμάζεται να ορκιστεί Τιμοσένκο συνεχίζει τον… προεκλογικό αγώνα! Πείσμωσε η «πορτοκαλί» Γιούλια. Θανάσης Αυγερινός

Στη σφαίρα της πολιτικής σχιζοφρένειας εισέρχεται πλέον η Ουκρανία, καθώς η ηττημένη των εκλογών, πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, συνεχίζει τις εμφανίσεις της σε προεκλογικό στιλ και ο νικητής Βίκτορ Γιανουκόβιτς ετοιμάζεται να ορκιστεί και να παραλάβει τα σκήπτρα της προεδρίας πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.


Μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα ανακοινώσει τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των εκλογών και πλην της Τιμοσένκο, ουδείς αμφιβάλλει για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας... (φωτ. Reuters)Στην πρώτη της εμφάνιση μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή η κ. Τιμοσένκο απέφυγε να σχολιάσει το αποτέλεσμά τους και προήδρευσε σε συνεδρίαση της ουκρανικής κυβέρνησης, κατά την οποία επιτέθηκε στον αντίπαλό της, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τα υπεσχημένα ούτε θα επιλύσει τα οξεία κοινωνικά προβλήματα της χώρας. Η Γ. Τιμοσένκο απέφυγε να απαντήσει και στην πρόταση του νεοεκλεγέντος προέδρου να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, πράγμα που έκανε ο αναπληρωτής της Βίκτορ Τουρτσίνοφ, δηλώνοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, εκτός εάν στο Κοινοβούλιο της χώρας διαμορφωθεί μια νέα πλειοψηφία, όπως επιδιώκει το προεδρικό πλέον Κόμμα των Περιφερειών, χωρίς να είναι απολύτως βέβαιο ότι θα το πετύχει.


Επανακαταμέτρηση...
Τις προηγούμενες ημέρες η πρωθυπουργός της Ουκρανίας είχε επανειλημμένως αναβάλει προγραμματισμένες συνεντεύξεις Τύπου και το κόμμα της ζήτησε επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων σε ορισμένες περιφέρειες. Η αντιπρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναγνώρισε το βάσιμο του αιτήματος, ανέφερε ωστόσο μόνο μερικές δεκάδες παραπόνων και ενστάσεων, που έχουν φθάσει και εξετάζονται από την Επιτροπή, σε αντίθεση με τουλάχιστον χίλιες προσφυγές, τις οποίες είχε ανακοινώσει το Κόμμα της κ.Τιμοσένκο, που φέρει και το όνομά της.
Οπως αναμένεται, το πολύ έως τις 17 Φεβρουαρίου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα ανακοινώσει τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, που θα προκύψουν από τη διασταύρωση των πρωτότυπων πρωτοκόλλων των κατά τόπους εφορευτικών επιτροπών. Πάντως ουδείς, πλην του κόμματος της κ. Τιμοσένκο, αμφιβάλλει ότι τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν και βάσει των οποίων θα ξεκινήσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, θα είναι τα ήδη γνωστά, που δίνουν προβάδισμα στον Β. Γιανουκόβιτς 3,48% (48,95 έναντι 45,47). Ως φαίνεται μάλιστα το ενδιάμεσο διάστημα θα αφιερωθεί στις διαβουλεύσεις των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας νέας κυβερνώσας πλειοψηφίας, στην οποία αναμένεται να προσχωρήσουν λιγότερο ή περισσότερο ενεργητικά και στελέχη του κόμματος του απερχόμενου προέδρου Γιούσενκο, ο οποίος έχει κάθε λόγο να είναι ευγνώμων στον Β. Γιανουκόβιτς γιατί κατόρθωσε να σταματήσει την ορμητική άνοδο της άλλοτε συμμάχου του Γ. Τιμοσένκο στην εξουσία.


Ευχαριστημένη η Μόσχα
Την εκτίμησή του ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Κίεβου και Μόσχας διατύπωσε το Κρεμλίνο διά της προεδρικής εκπροσώπου Νατάλιας Τιμακόβα. Η εκπρόσωπος του προέδρου Μεντβιέντεφ επανέλαβε δική του παλαιότερη τοποθέτηση ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Γιούσενκο και υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να εργαστεί με τον νέο πρόεδρο της χώρας.
 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: πορτοκαλί,Γιούλια,Τιμοσένκο,Επανακαταμέτρηση,Μόσχα,Μεντβιέντεφ