16.02.2013 09:40
Θραύσματα μετεωριτών έπληξαν τα Ουράλια Αχιλλέας Πατσούκας

Σκηνές αποκάλυψης έζησε χθες το πρωί η Ρωσία. Στις 07.23 ώρα Μόσχας (05.23 ώρα Ελλάδος) βροχή μετεωριτών σημειώθηκε πάνω από την περιοχή των Ουραλίων, αλλά και του Καζαχστάν.

 

Το μέγεθός τους σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλά και με τις μαρτυρίες κατοίκων, είχε μέγεθος οχημάτων. Eνας από αυτούς με μέγεθος και μορφή φλεγόμενης μπάλας εξερράγη ελάχιστα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της περιοχής του Τσελιάμπινσκ. Με αποτέλεσμα, από το ισχυρό ωστικό κύμα τουλάχιστον 950 πολίτες, ανάμεσά τους και 80 παιδιά, να τραυματιστούν από τα θραύσματα. Από αυτούς, στα νοσοκομεία διακομίστηκαν 110 άνθρωποι, με επιφανειακά τραύματα, ενώ δύο άτομα νοσηλεύονται στην εντατική. Σημαντικές ήταν και οι υλικές ζημιές, σε προσόψεις εργοστασίων και άλλων κτιρίων. Συγκεριμένα, οι ζημιές που υπέστησαν 297 περίπου κτίρια, ανάμεσά τους και σχολεία, έχουν να κάνουν με το σπάσιμο των τζαμιών που προήλθε από το ωστικό κύμα. Για τον λόγο αυτόν δόθηκε η εντολή η ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ζημιών να γίνει μέχρι και χθες το απόγευμα. Αμεσα στην περιοχή έφτασαν 20.000 άντρες του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, ενώ δύο αεροπλάνα πραγματοποίησαν πτήσεις. Την ίδια στιγμή, με εντολή των κυβερνητών των περιοχών όλα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως στη λίμνη Τσεμπαρκούλ στα Ουράλια κομμάτι του μετεωρίτη δημιούργησε κρατήρα έξι μέτρων, συμπληρώνοντας πως αναμένουν να βρουν και άλλα τμήματά του. Πληροφορίες που ήθελαν τη ρωσική αεράμυνα (μαχητικά και πυραύλους εδάφους) να έπληξε κάποιον αστεροειδή μέχρι χθες το απόγευμα δεν επιβεβαιώνονταν από πουθενά. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έδωσε εντολή όλες οι υπηρεσίες του -ανάμεσά τους και ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης- να είναι διαρκώς δίπλα στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.

Aκριβείς απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη χθες το πρωί σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πρόωρο να υπάρξουν τόσο σύντομα. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών η πιθανότερη εκδοχή για το εξαιρετικά σπάνιο αυτό γεγονός ίσως είναι η διέλευση ενός αστεροειδούς σε κοντινή απόσταση από τη γη. Με γοργούς ρυθμούς οι περιοχές που έζησαν την «αστρική εισβολή» φαίνεται πως ξαναβρίσκουν τους κανονικούς τους ρυθμούς, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που στην προσπάθειά τους να αναδείξουν την περιοχή σε τουριστικό προορισμό κρατούν το θέμα ζεστό.

 

Αλλα περιστατικά

Η σχέση της Ρωσίας με τους μετεωρίτες δεν είναι καινούργια. Πριν από μια δεκαετία ανάλογο περιστατικό, σε πολύ ηπιότερη κλίμακα, είχε συμβεί στο Ιρκούτσκ.

Αντίθετα, μια άλλη αστρική επίσκεψη η οποία έχει καταγραφεί ως η δυνατότερη στα παγκόσμια χρονικά δεν ήταν τόσο «ευγενής». Ηταν 30 Ιουνίου του 1908 όταν από έκρηξη ή μετεωρίτη ή αστεροειδούς ή από θραύσματα κομήτη, η οποία σημειώθηκε σε απόσταση 5 έως 10 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια την γης κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα της Σιβηρίας, είχε ως αποτέλεσμα μια δασική έκταση 2.000 τετραγωνικών μέτρων να ισοπεδωθεί. Η φωνή της λογικής και όχι της παραεπιστήμης υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη συμπάθεια των αστρικών σωματιδίων προς τη Ρωσία, απλά εξαιτίας του γεγονότος πως η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες να δεχτεί τέτοιου είδους επισκέψεις.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Λέξεις Κλειδιά: βροχή μετεωριτών,Ρωσία,Καζαχστάν,Ουράλια,Τσελιάμπινσκ,υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών,ρωσικό υπουργείο Αμυνας