09.02.2010 19:28
Δελτία ειδήσεων μόνο για «τεμπέληδες» Θανάσης Αυγερινός

Μαζί με την «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία οδηγούνται στον μαρασμό και τον θάνατο και μερικά από τα σύμβολα που τη θυμίζουν.

 

Για να προλάβει το κακό και πριν πατώσουν τελείως οι τιμές, ο Ρώσος βουλευτής και δημιουργός ιστοσελίδων Κονσταντίν Ρίκοφ έβγαλε στο ιντερνετικό σφυρί (molotok.ru) τη διεύθυνση maidan.ru, που είχε δημιουργήσει πάνω στην «κάψα» της εποχής κατά την οποία ο Βίκτορ Γιούσενκο, ο απερχόμενος Ουκρανός πρόεδρος με 47,6% τότε και 5,5% σήμερα, αμφισβητούσε με διαδηλώσεις το ποσοστό του αντιπάλου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που είχε πάρει τότε 48,78% και σήμερα 48,81%. Σιγά τα ωά, δηλαδή ολόκληρη «πορτοκαλί επανάσταση» έγινε για να πάρει ο φιλορώσος Γιανουκόβιτς 0,03% πάνω από το αρχικό προ πενταετίας ποσοστό του! Ηταν φθινόπωρο του 2004 κι όλα μύριζαν στην περιφέρεια της Ρωσίας εξεγερτική φιλοδυτική διάθεση, οι έγχρωμες επαναστάσεις μόλις είχαν εφευρεθεί ή για την ακρίβεια εφαρμοστεί στις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και κάποιοι -αφελείς- πίστευαν ότι θα μπορούσαν και να επεκταθούν στην ίδια τη Ρωσία.
Οι «πορτοκαλί» διαδηλωτές είχαν κατακλύσει τότε την κεντρική Πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, δηλαδή τη «Μαϊντάν Νιεζαλέζνοστι» στα ουκρανικά, που θύμισε σε όσους το ήξεραν το τουρκογενές μεϊντάνι. Το διαδικτυακό «μεϊντάνι» υποτίθεται ότι θα γινόταν και η αφετηρία, το εργαλείο και ο καθοδηγητής της έγχρωμης επαναστατικής διαδικασίας στην ίδια τη Ρωσία και η ιδέα της δημιουργίας του έμοιαζε χρυσοτόκος. Ομως αλλιώς αποφάσισε ο ρωσικός λαός, που έγινε ακόμη πιο πιστός στους ταγούς του Πούτιν και του Μεντβιέντεφ και το Κρεμλίνο βλέποντας πού έχουν μπλέξει όλοι οι υπόλοιποι, που ήθελαν να δοκιμάσουν «φιλοδυτικούς» ηγέτες, οι οποίοι θα είχαν μπει σίγουρα φυλακή ακόμη και στο πιο διεφθαρμένο δυτικό κράτος (πού είναι το δικό μας;). Είδε κι απόειδε ότι δυτικόστροφο επαναστατικό μέλλον δεν υπάρχει στη Ρωσία και πουλάει ο βουλευτής της ρωσικής Δούμας τη διεύθυνση κοψοχρονιά, ούτε 25 ευρώ καλά καλά, τα οποία τουλάχιστον του έδωσαν την ευκαιρία, μέρες που είναι, να γραφτούν μερικές ειδησούλες σαν κι αυτή με τ' όνομά του.
Αλλα Μέσα πεθαίνουν κι άλλα γεννιούνται. Οπως το πρόγραμμα οπτικοποιημένων ειδήσεων της μεγαλύτερης ρωσικής οικονομικής εφημερίδας «Κομερσάντ», που η διεύθυνσή της το προορίζει «για τεμπέληδες» και κάνει θραύση σε οικονομικά στελέχη ή επιχειρηματίες, οι οποίοι βαριούνται να διαβάσουν μια μεγάλη, «βαριά» οικονομική εφημερίδα και φαίνεται θα ήθελαν κάποιος να τους κάνει την περίληψη. Τα δελτία οικονομικών, πολιτικών και διεθνών ειδήσεων «για τεμπέληδες» φιλοξενούνται στον διαδικτυακό κόμβο της εφημερίδας και, σύμφωνα με τον διευθυντή του, θα βγαίνουν στον αέρα μαζί με την κυκλοφορία της έντυπης έκδοσης, επιλεγμένες ειδήσεις της οποίας θα αναπαράγουν περιληπτικά και με εύπεπτο ώς ανάλαφρο τρόπο. Στην Ελλάδα το έχουμε βρει προ πολλού το κόλπο και απορώ γιατί δεν κάνουμε εξαγωγή των ιδεών μας στο εξωτερικό, τώρα που χρειαζόμαστε και το τελευταίο σέντι συναλλάγματος, αλλά περιμένουμε τους πειραματισμούς των ξένων για να σωθεί η έντυπη δημοσιογραφία: Είμαι η Πετρούλα και σας αναγγέλλω με πόνο ότι οι μετοχές σας ήταν φούσκες και το Χρηματιστήριο κατρακύλησε και σήμερα στα Τάρταρα. Αύριο είναι μια άλλη μέρα. Μπορεί και να ξανασηκωθεί...
    
 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Ουκρανία,Γιανουκόβιτς,πορτοκαλί,διαδικασία