06.02.2010 10:45
Ουκρανία Β’ γύρος των προεδρικών εκλογών σε κλίμα έντασης, με τους διεκδικητές Γιανουκόβιτς- Τιμοσένκο. Σφάζονται στην ποδιά της Μόσχας. Θανάσης Αυγερινός

Με αμφιλεγόμενες συλλήψεις Ρώσων πρακτόρων στην περιοχή της Οδησσού, απολύσεις υπουργών και αλληλοκατηγορίες για απόπειρα νόθευσης του αποτελέσματος τερματίστηκε η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του αυριανού δεύτερου και καθοριστικού γύρου των ουκρανικών προεδρικών εκλογών.


Με το 35,32% του πρώτου γύρου, ο Βίκτωρ Γιανουκόβιτς φαντάζει φαβορί για τις αυριανές εκλογές, αν και το αουτσάιντερ Γιούλια Τιμοσένκο, με 25,05% στον πρώτο γύρο, δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Κι όταν μια γυναίκα λέει την τελευταία της λέξη, πάσα Αρχή (άνδρες), παυσάτω (Φωτ. Reuters)Σκληρή μάχη για την εξουσία με την επιστράτευση όλων των μέσων δίνουν ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο της 17ης Ιανουαρίου το 35,32% των ψήφων και είναι το φαβορί της αναμέτρησης, με την εν ενεργεία πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, που κατέρχεται με αφετηρία το 25,05% των ψήφων.
Η άλλοτε ηγέτις της φιλοδυτικής «πορτοκαλί επανάστασης» και συναγωνίστρια τού απερχόμενου προέδρου Γιούσενκο προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής ανεβάζοντας τους τόνους και προειδοποιώντας ότι θα καλέσει τον λαό σε εξέγερση, εφόσον κρίνει τις εκλογές «παράνομες ή νοθευμένες». Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις η «μετανοημένη» για τις κακές στο παρελθόν σχέσεις με τη Ρωσία Γ. Τιμοσένκο προσπερνά με αισθητή διαφορά τον «φιλορώσο» υποψήφιο Γιανουκόβιτς στη δυτική Ουκρανία, δεν καταφέρνει όμως να τον κερδίσει στην επικράτεια της χώρας, όπου ο «υποψήφιος της Ανατολής» κρατά ένα προβάδισμα από 2 ώς και 10 ποσοστιαίες μονάδες, αναλόγως της μέτρησης.


Η Γιούλια καταγγέλλει
Παραμένει αδιευκρίνιστο ποια επίδραση θα μπορούσαν να έχουν στο αποτέλεσμα οι τελευταίες καταγγελίες Τιμοσένκο, η οποία προσπαθεί να εμπλέξει στην υπόθεση με επιστολές της ακόμη και το Συμβούλιο της Ευρώπης και ξένους παρατηρητές, επιμένοντας ότι οι τεχνικές διορθώσεις στις συνθέσεις των τοπικών εφορευτικών επιτροπών, που ψήφισε η ουκρανική Βουλή, συντελούν στην αλλοίωση του αποτελέσματος.
Ο αντίπαλός της και πρόεδρος του «Κόμματος των Περιφερειών», που εισηγήθηκε τις αλλαγές, εκτιμά ότι η αντίδραση Τιμοσένκο είναι «ομολογία ήττας» και απόπειρα να επιστρατευτούν «παλαιά κόλπα», για την αντιμετώπιση των οποίων το στρατόπεδο Γιανουκόβιτς δείχνει πολύ πιο έτοιμο από το 2004, όταν οι εκλογές κρίθηκαν στον τρίτο γύρο έπειτα από την «πορτοκαλί επανάσταση». Αυτή τη φορά συμβουλεύουν τον Β.Γιανουκόβιτς βελτιώνοντας αισθητά το «άκαμπτο» και συντηρητικό προφίλ του αμερικανικές εταιρείες επικοινωνιών κοντά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ οι οπαδοί της ενισχυμένης συνεργασίας με τη Ρωσία έχουν ήδη προλάβει να καταλάβουν θέσεις με σκηνές στο κέντρο του Κιέβου και μπροστά από δημόσια κτίρια.
Κατά τον Γιανουκόβιτς οι αλλαγές στη νομοθεσία ήταν αναγκαίες για να αποτραπεί η απόπειρα κωλυσιεργίας της πλευράς Τιμοσένκο, η οποία σχεδίαζε να αποσύρει τους παρατηρητές της από τις εφορευτικές επιτροπές, «παγώνοντας» την ανακοίνωση ενός αρνητικού για την ίδια αποτελέσματος. Παρά τις εκκλήσεις Τιμοσένκο, ο πρόεδρος Γιούσενκο επικύρωσε με διαδικασίες εξπρές τις τροπολογίες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι προτιμά να δει να τον διαδεχθεί ο Β. Γιανουκόβιτς παρά η πρώην συνεργάτις του, που τον «πρόδωσε», σπεύδοντας μάλιστα να επιδεικνύει την προσήλωσή της στις νέες ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία και προσωπικά με τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.


Οι «ουδέτεροι»
Καθοριστική για το αποτέλεσμα κρίνεται η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του τρίτου υποψηφίου στον πρώτο γύρο και πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Σεργκέι Τιγκίπκο, ο οποίος συγκέντρωσε το 13,05% και αρνήθηκε επίμονα τις δελεαστικές προτάσεις Τιμοσένκο να την υποστηρίξει, διότι η ίδια σκοπεύει σε κάθε περίπτωση να τον προτείνει ως πρωθυπουργό. Ο κ. Τιγκίπκο κράτησε στάση αυστηρής ουδετερότητας, όμως φέρεται -σύμφωνα με συνεργάτες μάλιστα της Γ. Τιμοσένκο- να προτιμά και να ευνοεί την εκλογή Γιανουκόβιτς, ο οποίος υποσχέθηκε άμεση προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Το ενδεχόμενο αναδιάταξης του ουκρανικού Κοινοβουλίου ευνοεί τις θέσεις Τιγκίπκο και άλλων μικρότερων κομμάτων, που επίσης στηρίζουν την υποψηφιότητα Γιανουκόβιτς, καθώς άλλωστε η Βουλή είναι που θα κρίνει ποιος θα εκλεγεί πρωθυπουργός και όχι ο πρόεδρος της χώρας, το αξίωμα του οποίου έχει υποστεί σοβαρές απώλειες σε εξουσίες.
«Οποιος κι αν κερδίσει, νικητής θα είναι ο ουκρανικός λαός και οι ρωσο-ουκρανικές σχέσεις» δηλώνουν οι Ουκρανοί σχολιαστές, που φιλοξενούνται στη ρωσική τηλεόραση, με το Κρεμλίνο να υπομειδιά, καθώς η τακτική της «ουδετερότητας» έφερε αποτελέσματα: απομάκρυνε από την εξουσία τον εχθρικό για τα ρωσικά συμφέροντα Β. Γιούσενκο με το ταπεινωτικό 5,45% και οδηγεί τους άλλους δύο υποψηφίους «να σφάζονται στην ποδιά της Μόσχας» για λίγη εύνοια και προπαντός για καλύτερες τιμές στο ρωσικό φυσικό αέριο.

 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: συλλήψεις,Τιμοσένκο,Γιανουκόβιτς,πορτοκαλί,επανάσταση,Γιούλια