24.02.2013 14:31
Η ρωσική επανάσταση στην ογκολογία

Οι Ρώσοι ογκολόγοι έχουν βρει έναν τρόπο για να σώσουν εκατομμύρια ζωές των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Θα τους γιατρεύουν στοχεύοντας τον συγκεκριμένο όγκο. Ο κάθε ένας ασθενής θα έχει την δική «ταυτότητα του όγκου» και το προσωπικό του σύστημα θεραπείας, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του και την πρόγνωση. Με τον καιρό το σύστημα αυτό θα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους των όγκων.


Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο κύριος δολοφόνος μεταξύ των ογκολογικών νοσημάτων. Στη Ρωσία κάθε χρόνο αρρωσταίνουν με τον καρκίνο αυτό 60000 άτομα. Όμως μέχρι σήμερα τον θεράπευαν στα τυφλά: εάν δεν λειτουργούσε το ένα σύστημα, δοκίμαζαν το δεύτερο, το τρίτο. Σε δοκιμές και λάθη χανόταν πολύτιμος χρόνος και στον ασθενή μπορούσε να μην μείνουν πιθανότητες να επιζήσει.

Η στοχευμένη θεραπεία είναι η μοναδική λύση για πολλούς ασθενής, πιστεύουν οι ερευνητές του Ρωσικού ογκολογικού επιστημονικού κέντρου Μπλοχίν στη Μόσχα. Ο κάθε όγκος συμπεριφέρεται διαφορετικά. Και αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής χρειάζεται να έχει τον προσωπικό του αλγόριθμο θεραπείας. Συχνά, με την ίδια διάγνωση, ο ένας ασθενής χρειάζεται να χειρουργηθεί, ενώ ο άλλος – να υποστεί σε χημειοθεραπεία. Και μάλιστα πολύ συγκεκριμένη.

Για την καταλληλότερη θεραπεία θα χρειαστεί μία ακριβής πρόγνωση της συμπεριφοράς του νεοπλάσματος. Αυτήν ακριβώς θα δημιουργήσουν οι Ρώσοι ογκολόγοι, βασιζόμενοι στις πολυετείς τους παρατηρήσεις. Θα δημιουργήσουν για τον κάθε ασθενή μια λεπτομερής «ταυτότητα του όγκου». Θα περιέχει όλα αυτά που καθορίζουν την πορεία της ασθένειας. Είναι το μέγεθος του νεοπλάσματος και όλες οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί. Για παράδειγμα, οι γενετικές και οι ιστολογικές – ανάλυση της δομής του προσβεβλημένου ιστού. Επίσης οι γιατροί θα υποδείξουν φάρμακα τα οποία ήταν άχρηστα. Διότι η ανθεκτικότητα των νεοπλασμάτων στα φάρμακα είναι ένα φλέγον ζήτημα.

Στην «ταυτότητα του όγκου» θα ληφθούν υπόψη και οι κακές συνήθειες του ασθενή, πρώτα απ’ όλα το κάπνισμα, το οποίο προκαλεί τον καρκίνο του πνεύμονα συχνότερα στις γυναίκες. Βάσει όλων αυτών των στοιχείων για την ασθένεια, οι ειδικοί δεν θα δυσκολευτούν πολύ για να κάνουν μια ακριβής πρόγνωση για τον κάθε ένα ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο η συμπεριφορά του όγκου δεν θα φαίνεται απρόβλεπτη. Και αυτό σημαίνει ότι θα είναι ευκολότερο να χειριστεί.

Στην ουσία είναι μία επανάσταση στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, μια αναθεώρηση όλων των προτύπων. Οι Ρώσοι ειδικοί είναι βέβαιοι, ότι με την πάροδο του χρόνου η μέθοδος την στοχευμένης θεραπείας θα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους όγκους.

 

πηγή:  greek.ruvr.ru 

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία,καρκίνος του πνεύμονα,ογκολόγοι,χημειοθεραπεία,ογκολογία