02.02.2010 15:14
Η κατά Πόλσον συνωμοσία «φίλων και εταίρων» Θανάσης Αυγερινός

Ποιος σας είπε ότι η συνωμοσιολογία πουλάει μόνο στα μέρη μας και για να δικαιολογηθούν μόνο τα χάλια μας;
Για προετοιμασία συνωμοσίας με το Πεκίνο με σκοπό την υπονόμευση της αμερικανικής οικονομίας κατηγορεί τη Μόσχα ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «On the brink», που μόλις κυκλοφόρησε.

 

Οπως υποστηρίζει ο κ. Πόλσον, η ρωσική ηγεσία «στο πλέον υψηλό επίπεδο» πρότεινε σε ανύποπτο χρόνο, προ οικονομικής κρίσης, στους Κινέζους να προχωρήσουν το 2008 σε μαζική και συντονισμένη πώληση ομολόγων και μετοχών των εταιρειών Fannie Mae και Freddie Mac, έτσι ώστε να γονατίσουν οι γίγαντες των δανείων υποθήκης και να υποχρεωθεί η αμερικανική κυβέρνηση να τις εξαγοράσει σπαταλώντας τεράστια ποσά. Ο πρώην υπουργός έμαθε για το σατανικό σχέδιο της Μόσχας όταν επισκέφθηκε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον Αύγουστο του 2008 και επιστρέφοντας στις ΗΠΑ ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο Μπους για τα καθέκαστα, όμως τελικά οι κινεζικές αρχές απέρριψαν, κατά τον Πόλσον, τις ρωσικές προτάσεις κι έτσι η αμερικανική οικονομία κατόρθωσε να τα... βροντήξει από μόνη της, χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Καμία παρόμοια υπονομευτική ενέργεια δεν υπήρξε, σχολίασε στο πρακτορείο Bloomberg ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «φωτογραφίζεται» στο βιβλίο του Πόλσον ως ο «εισηγητής» της ιδέας προς την κινεζική πλευρά. Σχολιάζοντας την ιστορία σε ρωσικά ΜΜΕ, πηγές από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ «προφανώς υπερβάλλει, γιατί ακόμη και το ποσό των 65,6 δισ. δολαρίων σε ομόλογα των δύο εταιρειών, που είχε και πούλησε τον Σεπτέμβριο του 2008 η Ρωσία, είναι πολύ μικρό για να μπορεί κανείς μ' αυτό να εκβιάσει καταστάσεις». Ο ίδιος ο Πόλσον γράφει στο βιβλίο του και οι «Financial Times» αναπαράγουν ότι όταν τον Ιούνιο του 2008 βρέθηκε στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Βλ. Πούτιν παραξενεύτηκε γιατί η ρωσική πλευρά δεν είπε κουβέντα για τα ομόλογα των έτσι κι αλλιώς υποστηριζόμενων από το αμερικανικό κράτος εταιρειών Fannie Mae και Freddie Mac. Θυμάται μάλιστα ότι ο διάλογος με τον Βλ. Πούτιν ήταν ευθύς και ίσως λίγο επιθετικός, αν και βρέθηκε χώρος ακόμη και για αστεία. Αρκετά ρωσικά ΜΜΕ ειρωνεύονται τον κ. Πόλσον θυμίζοντας ότι τον Σεπτέμβριο κιόλας του 2008 οι δύο εταιρείες πέρασαν υπό τον έλεγχο του αμερικανικού κράτους, καθώς τα χρέη τους είχαν ξεπεράσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς οποιαδήποτε σινορωσική εμπλοκή. Η εθνικοποίηση των δύο και η κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers σήμανε και την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μπορεί ο ρωσικός «Λευκός Οίκος», η έδρα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Βλ. Πούτιν, να διαψεύδει κάθε «κακή σκέψη» της Μόσχας εις βάρος «φίλων και εταίρων», όμως κατά βάθος ευγνωμονεί τον κ. Πόλσον γιατί συνέβαλε κι αυτός στο μεθοδικό χτίσιμο της εικόνας του σκληρού και αποφασιστικού, ικανού για όλα ηγέτη. Οι δικαιολογίες των αμερικανικών αποτυχιών ταιριάζουν γάντι στην ταλαιπωρημένη από την κρίση ρωσική κοινή γνώμη, που μόλις δειλά δειλά αρχίζει να ανασαίνει και πείθεται όλο και περισσότερο ότι η επιστροφή Πούτιν στην προεδρία το 2012 θα συνοδευτεί από ένα νέο άλμα για τη Ρωσία.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία
 

Λέξεις Κλειδιά: συνωμοσία,Πεκίνο,αρχές,Πεσκόφ ,κρίση