Το αεροσκάφος ευρείας ατράκτου έχει 10 θέσεις επιβατών σε μια σειρά, δηλαδή σχεδόν δύο φορές περισσότερες απ’ό,τι υπάρχουν στο σαλόνι του συνηθισμένου αεροσκάφους. Το πρώτο αεροσκάφος τέτοιας κατηγορίας έγινε το θρυλικό Boeing-747, που είχε κατασκευαστεί στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και που χρησιμοποιείται με επιτυχία και σήμερα.
Η Ρωσία επίσης έχει ένα παρόμοιο αεροσκάφος, που είχε σχεδιαστεί στα χρόνια της Σοβιετικής ΄Ενωσης - το IL-96. Κατά τη διάρκεια της υπερεικοσάχρονης ιστορίας του, το αεροσκάφος αυτό δεν έχει ανεχθεί καταστροφές. Παρόλα αυτά έχει παλιώσει ηθικά και δεν είναι πλέον σε θέση να ανταγωνιστεί με τα δυτικά του ανάλογα. Η Ρωσία χρειάζεται ένα νέο μεγάλο αεροσκάφος,- θεωρεί ο εμπειρογνώμονας Ρομάν Γκουσάροφ.
- Πρέπει να αφομοιώνουμε νέες τεχνολογίες κατασκευής αεροσκαφών και το κάνουμε ήδη. Το πρώτο βήμα μας είναι η κατασκευή του Sukhoi Superjet 100, το οποίο τέθηκε ήδη σε σειριακή παραγωγή. Το επόμενο βήμα μας θα είναι η κατασκευή του αεροσκάφους στενής ατράκτου και μεσαίου βεληνεκούς MS-21, το οποίο βρίσκεται στα πλάνα μας για την περίοδο 2017-2018. Σε περίπτωση επιτυχίας αυτού του σχεδίου θα είναι πολύ ρεαλιστικό να προχωρήσουμε μέχρι το 2025 στην κατασκευή ενός αεροσκάφους ευρείας ατράκτου.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρόμοια σχέδια είναι πάντα πολυδάπανα. Το πρόγραμα κατασκευής του Boeing-787 Dreamliner εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τι χρηματικό ποσό προβλέπεται να δαπανηθεί για την κατασκευή του ρωσικού αεροσκάφους ευρείας ατράκτου, δεν είναι ακόμα γνωστό. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες των ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών θα χρησιμοποιηθεί πλατιά η εμπειρία του σχεδίου MS-21. Εξάλλου, η πιστοποίησή του έχει προγραμματιστεί για το 2016. Αυτό το αεροσκάφος καλείται να γίνει ανταγωνιστικό με τα αεροσκάφη μεσαίου βεληνεκούς Airbus A320 και Boeing-737.
Το αεροσκάφος μικρής εμβέλειας Sukhoi Superjet 100 βγαίνει ήδη στις παγκόσμιες αγορές. Η μεξικανική αεροπορική εταιρεία Interjet ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αντικαταστήσει στις εσωτερικές γραμμές τα ευρωπαϊκά Airbus A320 από τα ρωσικά αεροσκάφη. Έχει επιτευχθεί συμφωνία για την προμήθεια του Superjet 100 σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Η ζήτηση των αεροσκαφών ευρείας ατράκτου είναι μεγάλη. Οι προοπτικές ανάπτυξης αυτής της αγοράς συνδέονται με την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου οι διαστάσεις της εναέριας επιβατικής κίνησης αυξάνονται κατά πολύ πιο γρήγορα, απ’ ό,τι στη Βόρεια Αμερική ή στην Ευρώπη. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η Ενωμένη Εταιρεία Κατασκευής Αεροσκαφών της Ρωσίας έχει αρκετά καλή ευκαιρία να σταθεροποιηθεί σ’αυτή την αγορά.
Όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στα πλησιέστερα 15- 20 χρόνια. Μάλιστα, η ουσία του ζητήματος δεν συνίσταται μόνο στον ανταγωνισμό με την Boeing και την Airbus. Η Κίνα επίσης σχεδιάζει να διεισδυθεί στην ασιατική αγορά αερομεταφοράς σε μεγάλες αποστάσεις, γεγονός, το οποίο με τη σειρά του, μπροεί να περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των κατασκευαστών αεροσκαφών της Ρωσίας.