25.07.2010 10:13
Και οι Ρώσοι την είσοδο Θανάσης Αυγερινός

Ρόλο στο Αφγανιστάν της νέας εποχής επιζητεί να παίξει το Κρεμλίνο, επιβεβαιώνοντας τις «αρχές εξωτερικής πολιτικής» της χώρας, που θέλουν τον ρωσικό δικέφαλο αετό να κοιτά τόσο προς Δύση όσο και προς Ανατολή, αλλά και τις αποχρώσεις «συνεννόησης με τη Δύση», που προσθέτει στο μείγμα της διεθνούς ρωσικής πολιτικής ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ.

 

Η Ρωσία θέλει να δει ένα Αφγανιστάν «ειρηνικό, σταθερό, δημοκρατικό, οικονομικά αύταρκες κράτος, απαλλαγμένο από την τρομοκρατία και το ναρκω-εμπόριο» δήλωσε φθάνοντας στην Καμπούλ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν. Και ήταν από τους πιο δραστήριους συμμετέχοντες μεταξύ των 70 περίπου ομολόγων του και εκπροσώπων των πιστωτών του Αφγανιστάν, που οργάνωσαν την 9η παρόμοια διάσκεψη για την τύχη του.

Θέλοντας να δείξει την αποφασιστικότητα της χώρας του και παρά την οικονομική κρίση, ο κ. Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η Μόσχα διέγραψε το υπόλοιπο του αφγανικού χρέους, περί τα 891 εκατ. δολάρια, φθάνοντας έτσι συνολικά το ύψος των διαγραμμένων χρεών της Καμπούλ προς τη Ρωσία στα 12 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ θα συνεχιστεί και η ανθρωπιστική βοήθεια της Μόσχας με σιταρένιο αλεύρι σε ύψος 5 εκατ. δολαρίων, αλλά το ρωσικό ενδιαφέρον εντοπίζεται προπαντός στη δυνατότητα που αποκτά η Ρωσία να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των αφγανικών ένοπλων δυνάμεων.

Επαναλαμβάνοντας τις διατυπώσεις που η επίσημη Μόσχα χρησιμοποιεί και στην περίπτωση των πρώην ανταρτών στην Τσετσενία, ο Σ. Λαβρόφ χαιρέτισε «την επανένταξη στην αφγανική κοινωνία των μελών παράνομων ένοπλων ομάδων που δεν συμμετείχαν σε εγκλήματα κατά του λαού» και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ρωσικής βοήθειας στην προετοιμασία στελεχών για τις υπηρεσίες ασφαλείας και την αντιμετώπιση του ναρκω-εμπορίου.

Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, «από τους δυτικούς εταίρους αναμένουμε πιο αποφασιστική μάχη εναντίον της αφγανικής βιομηχανίας παραγωγής ναρκωτικών» αλλά και υποστήριξη, προφανώς, στα ρωσικά σχέδια συμμετοχής στους διαγωνισμούς για την προμήθεια ελικοπτέρων από τις αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που θα χρηματοδοτηθούν, όμως, από τα κονδύλια του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

Η σχετική συνεννόηση φαίνεται πως επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση της Χίλαρι Κλίντον με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, όπου βρέθηκε ψηλά στην ημερήσια διάταξη το Αφγανικό και κυρίως οι ρωσικές διευκολύνσεις στη μετακίνηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων μέσω του ρωσικού εδάφους. Οι επικρίσεις που είχαν ακουστεί μερικούς μήνες νωρίτερα για «τεχνητές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις» τώρα ξεχάστηκαν και η κυρία Κλίντον χαιρέτισε το γεγονός ότι περισσότεροι από 15.000 άνδρες έχουν μεταφερθεί στο Αφγανιστάν πετώντας από τον ρωσικό εναέριο χώρο.

Μόσχα και Ουάσιγκτον συμφώνησαν εγκαίρως πριν από τη Διάσκεψη της Καμπούλ τα περιθώρια της μεταξύ τους συνεργασίας στο Αφγανιστάν, που αποδεικνύεται αμοιβαία επωφελής, γλιτώνοντας μεγάλο κόπο, χρόνο και έξοδα για τις ΗΠΑ κι εξασφαλίζοντας πρόσθετα εισοδήματα και ρόλο στην περιοχή για τη Ρωσία.

Κατά τα άλλα η Μόσχα επιμένει στη γραμμή της αποχώρησης των «ξένων συμμαχικών δυνάμεων» από την περιοχή, με την ολοκλήρωση της αποστολής τους περί το 2014, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διάσκεψης, αν και οι επιλογές των στρατιωτικών δείχνουν ότι εκείνοι, σε αντίθεση με τους πολιτικούς, αναμένουν μάλλον όξυνση των συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν, παρά εύκολη εξουδετέρωσή τους.

Στο παιχνίδι των τοπικών ισορροπιών το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί εντατικά τόσο τον συντονιστικό ρόλο που διατηρεί μεταξύ των χωρών της κεντρικής Ασίας και ειδικά των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όσο και τον Οργανισμό της Σαγκάης, στον οποίο συμμετέχει και η Κίνα, αλλά και το Αφγανιστάν ως παρατηρητής. 

 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Λαβρόφ,Αφγανιστάν.,εγκλήματα,ΝΑΤΟ,Καμπούλ,Κρεμλίνο,Ταλιμπάν