22.03.2013 12:52
«Βοήθεια Μόσχας εάν υπάρξει συμφωνία Κύπρου-Ε.Ε.» Αχιλλέας Πατσούκας

Του Αχιλλεα Πατσουκα

 

 

ΜΟΣΧΑ. Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι χθες αργά το βράδυ η συνάντηση των Κυπρίων υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας Μιχάλη Σαρρή και Γιώργου Λακκοτρύπη με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ με σκοπό, ακόμη και στο παρά πέντε, να ακούσουν έστω «μισό» θετικό νέο από τη ρωσική πλευρά. Το γεγονός πως στη συνάντηση ήταν προγραμματισμένο να παραβρεθεί και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης μαρτυράει πως η συζήτηση, αλλά και η πρόταση της κυπριακής πλευράς, θα εστιάζονταν σε ενεργειακά ανταλλάγματα.


Νωρίτερα, η κυπριακή πλευρά αλλά και η Ε.Ε. δέχθηκαν απανωτά χτυπήματα από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος, όπως επιβεβαίωναν και Ρώσοι δημοσιογράφοι που τον «παρακολουθούν» χρόνια, ήταν η δεύτερη φορά μετά την επίθεσή του στον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι που υπήρξε τόσο οργισμένος. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, αφού επανέλαβε τρεις φορές πως η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε., εξήγησε πως η όποια λύση στην οποία θα συνεισφέρει η Μόσχα θα πρέπει πρώτα να έχει συμφωνηθεί μεταξύ Λευκωσίας και Βρυξελλών. Η τελική απόφαση για το «κούρεμα» ή μη των καταθέσεων υπογράμμισε πως θα είναι αυτή που θα κρίνει τόσο τις σχέσεις Μόσχας - Βρυξελλών, όσο και τις σχέσεις Μόσχας - Λευκωσίας.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Παρασκευής του Eurogroup την χαρακτήρισε ληστρική, η οποία θυμίζει τακτικές των σοβιετικών καθεστώτων. Δίνοντας μια μικρή γεύση για το κατά πόσον η Ρωσία επιθυμεί να βοηθήσει την Κύπρο απάντησε και πάλι οργισμένα, λέγοντας πως «οι προτάσεις της Ε.Ε. είναι επιθυμητό να συμβαδίζουν με τους κανόνες της πολιτισμένης συμβίωσης και τους κοινώς αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και της εσωτερικής νομοθεσίας, των Συνταγμάτων των εμπλεκομένων κρατών και των αστικών κωδίκων των κρατών της Ε.Ε., στα οποία παρέχεται η εγγύηση ότι δεν μπορεί να θιγεί η ιδιοκτησία, και κατόπιν τούτου εμείς, φυσικά, θα κάνουμε τις προτάσεις μας, αλλά προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι εξαιρετικά καινούργιο...».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός απείλησε ανοιχτά πως σε περίπτωση που το τραπεζικό «κούρεμα» περάσει, η χώρα του θα προχωρήσει σε κατάργηση της συμφωνίας που έχει με την Κύπρο για αποφυγή διπλής φορολόγησης, ενώ προανήγγειλε και μπαράζ προσφυγών τόσο από κρατικούς φορείς όσο και από καταθέτες, με τις οποίες θα ζητούν να τους επιστραφούν οι όποιες απώλειες από τις καταθέσεις τους.

Το φυσικό αέριο
Χθες, για πρώτη φορά είχαμε τη δημόσια παραδοχή, τόσο από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ όσο και από τον Μιχάλη Σαρρή, πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί η προνομιακή πρόσβαση της Μόσχας στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου, ενώ έχει δοθεί και το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης στη Μεγαλόνησο. Και για τις δύο κυπριακές προτάσεις ο Ρώσος πρωθυπουργός εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός. Για το φυσικό αέριο εξήγησε πως πρέπει να εξεταστεί αν η επένδυση θα είναι οικονομικά συμφέρουσα, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η στάση της Αγκυρας.

Αντίθετα, για τη ναυτική βάση δεν υπήρξε τόσο αρνητικός, δηλώνοντας πως η πρόταση είναι υπό συζήτηση. Από το χθεσινό ελεύθερο πρόγραμμα του κ. Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα ξεχώρισε η δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία το ταξίδι του στη ρωσική πρωτεύουσα δεν πραγματοποιήθηκε για την απόκτηση νέου δανείου, αλλά για την επιμήκυνση του προηγουμένου των 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και για την προσέλκυση επενδυτών για τον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα της Κύπρου. Σύμφωνα με κυπριακή διπλωματική πηγή, ο χρόνος επιστροφής του Μιχάλη Σαρρή θα κρινόταν από αυτά που θα άκουγε από τον Ρώσο ομόλογό του.

 

 

Λέξεις Κλειδιά: Αντόν Σιλουάνοφ,Γιώργος Λακκοτρύπη,Αντόν Σιλουάνοφ,Ντμίτρι Μεντβέντεφ,Ε.Ε,Μιχαήλ Σαακασβίλι,Λευκωσία,Ρωσία,Κύπρος,Μιχάλης Σαρρής