23.03.2013 09:56
Η Μόσχα είπε «όχι» και υπέδειξε το ΔΝΤ Αχιλλέας Πατσούκας

Του ανταποκριτή μας στη Μόσχα Αχιλλεα Πατσουκα

 

H υπόσχεση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή πως δεν θα έφευγε από τη Μόσχα χωρίς μια συμφωνία στις αποσκευές του, δυστυχώς για τον ίδιο, αλλά περισσότερο για τον κυπριακό λαό στον οποίο είχαν καλλιεργηθεί φρούδες ελπίδες πως στη Ρωσία υπήρχαν οι μάγοι με τα δώρα που ήταν έτοιμοι να τα προσφέρουν για τη διάσωση του τραπεζικού τους συστήματος, διαψεύστηκε από τα γεγονότα. Στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ, ο κ. Σαρρής άκουσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας - Λευκωσίας έληξαν χωρίς καμία συμφωνία, κάτι που ανακοίνωσε επισήμως χθες ο ίδιος ο κ. Σιλουάνοφ, ο οποίος συμπλήρωσε πως από τη ρωσική επιχειρηματική πλευρά δεν υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον για ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο.


Ενδεικτικά του κακού κλίματος που υπήρξε ήταν όσα προηγήθηκαν: από τη μια, ο κ. Σαρρής ανέμενε στο ακουστικό του προκειμένου να καθοριστεί η συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του. Από την άλλη, το γραφείο του κ. Σιλουάνοφ άλλαζε συνεχώς την προκαθορισμένη συνάντησή τους και παράλληλα «έριχνε πόρτα» στον Κύπριο υπουργό Εμπορίου και αρμόδιο για τα θέματα Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπη, καθώς, όπως τονίστηκε, δεν υπήρχε στην ατζέντα κάποιο θέμα για να συζητήσουν μαζί του.

Το «ναυάγιο»
Με δηλώσεις του στην «Κ», ο κ. Σαρρής συνομολόγησε το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, ενώ αποκάλυψε πως η Μόσχα έδειξε τον δρόμο του ΔΝΤ ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την επίλυση της τραπεζικής κρίσης της χώρας του. Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε ασυναρτησίες τα δημοσιεύματα περί ενδιαφέροντος της GazpromBank για την εξαγορά της Λαϊκής Τράπεζας.

Ενα άλλο χτύπημα προς τη Μεγαλόνησο ήταν και αυτό που δέχθηκε η Εκκλησία της Κύπρου από την «αδελφή» Εκκλησία της Ρωσίας, για την οποία αρκετοί έσπευσαν να προβλέψουν ως δεδομένο πως θα απηύθυνε παράκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να σώσει την Κύπρο. Σχολιάζοντας την απόφαση της Εκκλησίας της Κύπρου με την οποία προσέφερε την περιουσία της στο κράτος για τη σωτηρία της χώρας, ο αναπληρωτής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Eκκλησίας πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, με μια άκρως χριστιανική δήλωση, υποστήριξε πως «η σκέψη αυτή της Κυπριακής Εκκλησίας ενέχει τον κίνδυνο να αποκτήσει υπερβολική εξάρτηση το κράτος από αυτή». Προφανώς ο πρωθιερέας δεν θέλει να μπουν κακές ιδέες στον Πούτιν...

Στον άλλο πόλο του πολέμου, αυτόν μεταξύ Ρωσίας-Ε.Ε., σε παγωμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Πούτιν - Μπαρόζο στην προεδρική κατοικία, με τον Ρώσο πρόεδρο να εξηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής πως δεν είναι αφελής για να πιστέψει πως η πρόταση για «κούρεμα» στις καταθέσεις έγινε γνωστή στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Παράλληλα, ο κ. Πούτιν έθεσε την ερώτηση αν η απόφαση θα ήταν παρόμοια στην περίπτωση που στις κυπριακές τράπεζες βρίσκονταν καταθέσεις μεγάλων εταιρειών της Ε.Ε. και Ευρωπαίων καταθετών. Υστερα από το ξέσπασμά του την Πέμπτη, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπήρξε χθες ηπιότερος, δηλώνοντας πως η χώρα του δεν έκλεισε οριστικά την πόρτα στη Λευκωσία, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως η οποία βοήθεια θα έλθει μόνο σε συνεννόηση με την Ε.Ε., μέλος της οποίας είναι η Κύπρος.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Λέξεις Κλειδιά: Μιχάλης Σαρρής,Αντόν Σιλουάνοφ,Μόσχα,Λευκωσία,ΔΝΤ,GazpromBank,Νικολάι Μπαλασόφ,Ρωσική Εκκλησία,Πούτιν,Μπαρόζο,Ρωσία,Ε.Ε.