28.03.2013 12:45
Η Ρωσία σκοπεύει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε ένα αξιόλογο μέρος της αρκτικής υφαλοκρηπίδας

Η Ρωσία ολοκληρώνει τη νομική εξασφάλιση των δικαιωμάτων της στην Αρκτική. Συγκεκριμένα σχεδιάζει να υποβάλει τελειοποιημένη και συνοδευόμενη από τα αποτελέσματα νέων ερευνών αίτηση για τη λήψη επίσημου δικαιώματος διεύρυνσης των εξωτερικών συνόρων της αρκτικής υφαλοκρηπίδας στην Επιτροπή Θαλάσσιου Δικαίου του ΟΗΕ μέχρι τα τέλη του 2013.

 

Αυτό δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στη "Φωνή της Ρωσίας" ο ειδικός αντιπρόσωπος του Πρόεδρου της Ρωσίας στα θέματα διεθνούς συνεργασίας στην Αρκτική και Ανταρκτική, γερουσιαστής Αρτούρ Τσιλινγκάροφ σχετικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίας του Αρκτικού Συμβουλίου στην Άνω Βουλή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ρωσία ήταν η πρώτη από τις αρκτικές χώρες, που υπόβαλε (το 2001) αίτηση στον ΟΗΕ για τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας της στο Βόρειο Παγωμένο ωκεανό. Για την επιβεβαίωση του ότι οι υποθαλάσσιες ράχες του Λομονόσοφ και του Μεντελέγιεφ ανήκουν στη ρωσική υφαλοκρηπίδα η Ρωσία διοργάνωσε και έστειλε στην Αρκτική μερικές επιστημονικές αποστολές. Το 2007 για πρώτη φορά στην ιστορία τα δυο ρωσικά βαθυσκάφη ΜΙΡ κατέβηκαν στο βυθό του Βόρειου Παγωμένου ωκεανού σε βάθος πέραν των 4 χιλ. μέτρων και πήραν δείγματα του εδάφους. Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι το έδαφος δεν είναι ωκεάνιας, αλλά ηπειρωτικής φύσης. Το 2012, Ρώσοι επιστήμονες πρώτοι στον κόσμο πέτυχαν γεώτρηση σε μεγάλη βάθος κάτω από τη θάλασσα, είπε ο Αρτούρ Τσιλιγκάροφ:

- Διεξήχθηκαν μοναδικά πειράματα με τις πιο προηγμένες μεθόδους τοπογραφίας του πυθμένα και δειγματοληψίας. Όμως χρειάζεται συνέχιση των επιστημονικών εργασιών. Δεν μπορούμε να υποβάλουμε αίτηση χωρίς να είμαστε εκατόν τοις εκατό σίγουροι για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η σημερινή διεθνής νομοθεσία καθορίζει τη ζώνη των οικονομικών συμφερόντων των κρατών μόνο σε 200 θαλάσσια μίλια από τις ακτές. Και ό,τι υπάρχει πιο πέρα είναι κοινό, δηλαδή, ουσιαστικά δεν ανήκει σε κανένα. Γι΄αυτό το 1982 η Σύμβαση του ΟΗΕ για το θαλάσσιο δίκαιο καθόρισε ότι ένα παράκτιο κράτος μπορεί να διεκδικεί τον έλεγχο της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας πέραν των ορίων των αποκλειστικών του οικονομικών ζωνών. Όμως γι΄αυτό το σκοπό πρέπει να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτή η υφαλοκρηπίδα αποτελεί γεωλογική συνέχεια της ξηράς του, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Φωνή της Ρωσίας" ο Πρέσβης ειδικών εντολών του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αντόν Βασίλιεφ:

Αυτό θα εξασφαλίσει στη Ρωσία δυο κυρίαρχα δικαιώματα. Πρώτον, να ερευνά ό,τι βρίσκεται στον θαλάσσιο βυθό και στο υπέδαφός του. Σίγουρα, αυτό δεν είναι λίγο. Όμως από την άλλη είναι λάθος να θεωρείται ότι η αύξηση των συνόρων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί διεύρυνση του εδάφους του κράτους. Τίποτα εκτός από αυτά τα δυο κυρίαρχα δικαιώματα δεν θα πάρουμε και τα κρατικά μας σύνορα με την απόκτηση επιπρόσθετης ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας δεν θα επεκταθούν ούτε κατά ένα εκατοστό. Λόγου χάριν, οι άλλες χώρες, θα μπορούν να τοποθετούν καλώδια στο βυθό ή να ψαρεύουν στα ύδατα της υφαλοκρηπίδας.

Σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης στον ΟΗΕ η Ρωσία θα μπορέσει να αποκτήσει πλούσιο σε ορυκτά έδαφος έκτασης ενός εκατομμυρίου 200 χιλ. τετραγωνικών χλμ., που ισούται με τη συνολική έκταση μερικών ευρωπαϊκών χώρων.

Λέξεις Κλειδιά: Αρκτική,Ρωσία,ΟΗΕ,Αρτούρ Τσιλινγκάροφ,Άνω Βουλή,Λομονόσοφ,Μεντελέγιεφ