03.01.2010 18:10
Κρεμλίνο στην εποχή του διδύμου Θανάσης Αυγερινός

Πολιτικοί, αναλυτές, δημοσκόποι -ακόμη και αστρολόγοι- στη Ρωσία φαίνεται να συμφωνούν πως τα χειρότερα πέρασαν και το 2010 θα είναι μια σαφώς καλύτερη χρονιά. «Θα ήταν λάθος, βέβαια, να πιστέψουμε ότι θα είναι μια χρονιά χωρίς προβλήματα», έσπευσε να προλάβει στο δικό του απολογισμό ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, εξηγώντας αναλυτικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η έξοδος από την κρίση θα είναι για τη Ρωσία, αλλά και διεθνώς, μια αργή και ίσως βασανιστική διαδικασία.


Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας θα κινηθούν κατά τις προβλέψεις στη χειρότερη περίπτωση γύρω στο 2,5% και στην καλύτερη κοντά στο 5%. Κι όλα αυτά μετά το ισχυρό χαστούκι της μείωσης του ρωσικού ΑΕΠ κατά 8,7% το 2009, έπειτα από μια «χρυσή» οκταετία με αντίστοιχους ρυθμούς υψηλής ανάπτυξης.
«Στα διεθνή οικονομικά προβλήματα προστέθηκε η οικονομική και τεχνολογική μας καθυστέρηση», παρατήρησε με την καθιερωμένη, τελευταία, ειλικρίνεια ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επιμένοντας ότι χωρίς εκσυγχρονισμό και πέρασμα σε μια πιο ανταγωνιστική, παγκοσμίως, οικονομία η Ρωσία δεν έχει μέλλον. Το Κρεμλίνο δεν κρύβει φυσικά την ικανοποίησή του ότι εν γένει η χώρα και η οικονομία της άντεξαν στην κρίση». Ακόμη και οι αριθμοί των ανέργων, καθοριστικός παράγοντας της κοινωνικής συνοχής, τελικά δεν ξεπέρασαν τις απαισιόδοξες επίσημες προβλέψεις, μετρώντας στα τέλη του Δεκέμβρη λίγο πάνω από 2 εκατ. επίσημων και λίγο πάνω από 6 εκατ. ανεπίσημων ανέργων.


Το μοντέλο που κερδίζει
Σαφής δείκτης ότι η χρονιά ξεκινά απολύτως ισορροπημένα για το Κρεμλίνο είναι και η για άλλη μια φορά ανάδειξη του παντοδύναμου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν ως «πολιτικού της χρονιάς», με μειωμένο όμως ποσοστό σε σχέση με πέρυσι, από 60% σε 50%, ενώ αντιθέτως οι θέσεις του προέδρου Μεντβέντεφ ενισχύθηκαν από 24% σε 33%. «Οι σχέσεις μας είναι συντροφικές, φιλικές, κι έτσι θα παραμείνουν», διαβεβαίωσε ο Ντ. Μεντβέντεφ, ενισχύοντας την άποψη όσων εκτιμούν ότι οι «διαφορές» του με τον Β. Πούτιν δεν είναι τίποτε περισσότερο από επιλογές στιλ και τακτικής, αν όχι καταμερισμός εργασίας και πολιτικού ακροατηρίου, που καθιστά την πολιτική μηχανή του Κρεμλίνου αδιαφιλονίκητη. «Το συμπέρασμα είναι ότι το δίδυμο "δουλεύει" μια χαρά», εκτιμούν οι αναλυτές, προβλέποντας ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική σταθεροποίηση μετά την άνοιξη, όταν αναμένεται ότι θα αρχίσουν να βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες, και «πλήρως θετική ανατροπή» στα τέλη της χρονιάς, όταν η ανοδική πορεία εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι ολοφάνερη και στους πλέον δύσπιστους.
Οι θετικές τάσεις καταγράφονται και στις δημοσκοπήσεις του πληθυσμού, που δηλώνει σε ατομικό επίπεδο αισιόδοξος (34% έναντι 29% πέρυσι), δίνει σαφώς μειωμένες τιμές στην απαισιοδοξία (11% από 20% πέρυσι) αλλά και σταθερά υψηλά ποσοστά στο χαρακτηριστικό για τη Ρωσία «ούτε κρύο ούτε ζέστη» (49% από 46% το 2008). Οι ρώσοι πολίτες δίνουν το υψηλότερο ιστορικά ποσοστό στον χαρακτηρισμό «δύσκολο και βαρύ» για το 2009 (75%) και περιμένουν σε ποσοστό 61% ότι το 2010 θα είναι σε εθνικό επίπεδο «καλό και επιτυχές» (έναντι 49% πέρυσι).
Εκτός από την οικονομική κρίση, την τρομοκρατική επίθεση στο τρένο «Νιέφσκι Εξπρές» και την πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο του Περμ, οι ερωτηθέντες αναδεικνύουν ως «γεγονότα της χρονιάς» που πέρασε την ενίσχυση των ρωσικών θέσεων διεθνώς, τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την αύξηση μισθών και συντάξεων στην ίδια τη Ρωσία. «Η ατμόσφαιρα του διαλόγου με την Ουάσιγκτον είναι εντελώς διαφορετική απ' ό,τι ήταν με την προηγούμενη κυβέρνηση», σύμφωνα με το ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που εκτιμά ότι «έχουμε τόσα πολλά να πούμε με τις ΗΠΑ (Αφγανιστάν, Μεσανατολικό, Ιράν, Κορέα κ.λπ.), ώστε δεν θα είναι καθόλου βαρετά».
«Ο Ομπάμα είναι ισχυρός πολιτικός και ενδιαφέρων άνθρωπος, εύκολα επικοινωνείς μαζί του», ήταν το σχόλιο των ημερών από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι και μετά την κατάληξη σε νέα συμφωνία περικοπών στο πυρηνικό οπλοστάσιο των δύο χωρών, πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου, «η πυρηνική ασπίδα της Ρωσίας θα είναι πάντα αποτελεσματική και επαρκής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».
«Αρκεί να μην προλάβει να μας καταπιεί η "μαύρη τρύπα" της διαφθοράς», σχολίασαν ειρωνικά οι σκεπτικιστές, αναδεικνύοντας έναν από τους μονίμως πρώτους στόχους στην ατζέντα, έναν στόχο όπου το Κρεμλίνο μετρά τα πιο ισχνά και απογοητευτικά αποτελέσματα...

 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία
 

Λέξεις Κλειδιά: Κρεμλίνο,ανάπτυξη,οικονομία,μοντέλο,δείκτες