03.04.2013 11:15
Η Ρωσία θα στηρίξει την Υεμένη

Η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει την οικονομική συνεργασία με την Υεμένη. Η συνεργασία μπορεί συγκεκριμένα να αφορά μεγάλα σχέδια στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και το στρατιωτικο-τεχνικό τομέα.

Χθες Τρίτη ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνάντηση στη Μόσχα με τον ομόλογό του της Υεμένης Αμπντράμπο Μανσούρ Χάντι και τον διαβεβαίωσε για την ολόπλευρη υποστήριξη από μέρους της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος της Υεμένης αφίχθηκε στη Ρωσία έξι μήνες πριν τη μεγάλη επέτειο των 85χρόνων της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το 1928 ακριβώς η Υεμένη ήταν η πρώτη χώρα στην Αραβική Χερσόνησο, με την οποία η Σοβιετική Ένωση υπόγραψε συμφωνία για τη φιλία και τη συνεργασία. Η συνεργασία συνεχίστηκε και την περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Υεμένη ήταν διαιρεμένη ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου και μετά την επανένωση το 1990. Ωστόσο σήμερα οι ρυθμοί αυτής της εταιρικής σχέσης δεν είναι ικανοποιητικοί, ακόμα και παρόλο που μόνο το περασμένο έτος ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών σημείωσε αύξηση περισσότερη του 30%, δήλωσε ο Πούτιν, προσφωνώντας τον ομόλογό του της Υεμένης στην κατοικία του στο Νοβο-Ογκαριόβο στα περίχωρα της Μόσχας:

- Αναπτύσσονται αρκετά καλά οι οικονομικές μας σχέσεις. Δυστυχώς, ο συνολικός όγκος προς το παρόν είναι μικρός, όμως ο ρυθμός που επιτεύχθηκε το περασμένο έτος ήταν καλός – 43% αύξηση των εμπορικών συναλλαγών. Υπάρχουν τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, π.χ., η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία.

Όμως η Ρωσία είναι διατεθειμένη να αναπτύξει και άλλα προγράμματα με την Υεμένη. Στις συνομιλίες στη Μόσχα συζητήθηκαν οι δυνατότητες εταιρικής σχέσης στους τομείς της ενέργειας, του πετρελαίου και φυσικού αερίου και της συγκοινωνιακής υποδομής. Η οικονομία της Υεμένης, η οποία πριν τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς, σήμερα βρίσκεται σε μαρασμό. Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό προϊόν είναι μερικές φορές μικρότερο από άλλες κάθε άλλο παρά πλούσιες χώρες της περιοχής. Τα γεγονότα της «αραβικής άνοιξης» και η πολιτική κρίση που ακολούθησε μόνο επιδείνωσαν την κατάσταση. Η χώρα και πάλι βρέθηκε στο χείλος του εμφυλίου πολέμου. Και οι νέες Αρχές ως εκ θαύματος μπόρεσαν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων. Η Υεμένη σήμερα έχει ανάγκη από υποστήριξη και η Ρωσία είναι πρόθυμη να της παράσχει ολόπλευρη βοήθεια για την αποκατάστασή της, διαβεβαίωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Αμπντράμπο Μανσούρ Χάντι.

- Η Υεμένη περνά δύσκολο δρόμο στην ανάπτυξή της. Ελπίζουμε, κύριε Πρόεδρε, ότι θα μπορέσετε να αποκαταστήσετε την ειρήνη και την τάξη, να δημιουργήσετε συνθήκες για την ανοδική ανάπτυξη. Η Ρωσία θα κάνει ό,τι εξαρτάται από εμάς, ώστε να σας υποστηρίξει, για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου της φιλικής μας χώρας.

Ο Πρόεδρος της Υεμένης με τη σειρά του, επεσήμανε ότι η Ρωσία βοηθήσει πολύ στην υπόθεση της σταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα. Συγκεκριμένα, με τις «κοινές προσπάθειες» έγινε δυνατή η προώθηση του ενδοπολιτικού διαλόγου ανάμεσα στις ελίτ, η αποτροπή της διάσπασης στις γραμμές του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ο Αμπντράμπο Μανσούρ Χάντι. Κατα την άποψή του, αν στη χώρα ξέσπαζε εμφύλιος πόλεμος, ο απόηχός του αναπόφευκτα θα επηρέαζε όλη την περιοχή.

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία,Υεμένη,Βλαντίμιρ Πούτιν,Μόσχα,Αμπντράμπο Μανσούρ Χάντι,Σοβιετική Ένωση,πετρέλαιο,φυσικό αέριο