Του Αχιλλεα Πατσουκα
ΜΟΣΧΑ. Στη Ρωσία συνεχίζεται η παραφωνία σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η κυπριακή κρίση στη ρωσική οικονομία, αλλά και με το τι τελικά θα πράξει η ίδια στο ζήτημα της επιμήκυνσης του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που χορήγησε στη Λευκωσία το 2011.
Χθες είχαμε για πολλοστή φορά την τοποθέτηση του πρώτου αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την πορεία της ρωσικής οικονομίας, ο κ. Σουβάλοφ υπενθύμισε πως η Μόσχα εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει συζήτηση με τη Λευκωσία για τη χαλάρωση των όρων του δανείου, ωστόσο από τα λεγόμενά του φάνηκε πως η ρωσική πλευρά δεν βιάζεται να λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Για την ιστορία πριν από πέντε περίπου ημέρες, τόσο ό ίδιος, όσο και ο υπουργός των Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ υποστήριζαν πως μόλις η κυπριακή Βουλή ψηφίσει το Μνημόνιο, η Μόσχα θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή του δανείου, με το επιτόκιο από το 4,5% που είναι σήμερα να υποχωρεί στο 2,5%, και τον χρόνο αποπληρωμής να επεκτείνεται κατά πέντε έτη και να φτάνει το 2022.
Μάλιστα η ρωσική κυβέρνηση υπογράμμιζε πως αυτές οι διευκολύνσεις προς τη Λευκωσία ισοδυναμούν με διαγραφή του 10% του δανείου. Στο ερώτημα κατά πόσο η κυπριακή τραπεζική κρίση θα επηρεάσει τη ρωσική οικονομία, ο κ. Σουβάλοφ εμφανίστηκε ξεκάθαρος, δηλώνοντας πως ουδεμία επίπτωση θα υπάρξει για τη χώρα του, με τη σημαντική προϋπόθεση πως η κυπριακή κρίση δεν θα επεκταθεί και προς τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Μπορεί ο Ρώσος αντιπρόεδρος να δηλώνει πως η κυπριακή τραπεζική κρίση δεν θα επηρεάσει τη χώρα του, ωστόσο οι καθημερινές και διαφορετικές δηλώσεις τόσο κυβερνητικών παραγόντων, όσο και τραπεζιτών φανερώνουν δύο πραγματικότητες.
Πρώτον, εμφανή ανησυχία και δεύτερον, αδυναμία ξεκάθαρης στάσης απέναντι στο πρόβλημα της Κύπρου. Πέραν των εύκολων και γενικών αφορισμών, μέχρι στιγμής ουδείς Ρώσος αξιωματούχος είναι σε θέση να πει αν η χώρα του είχε κάποια αντιπρόταση προκειμένου η Λευκωσία να αποφύγει το τραπεζικό «κούρεμα» και το Μνημόνιο.